Trzajna ozljeda vrata nastaje prilikom nagle ekstenzije, nakon koje slijedi nagla fleksija. Prilikom trzajne ozljede dolazi do istezanja i ozljede mišića, ligamenata, tetiva, diskusa i zglobova između kralježaka u vratnoj kralježnici. Kako nastaje i kako je tretirati pročitajte u nastavku.

 

Što je trzajna ozljeda vrata?

Trzajna ozljeda vrata tzv. whiplash injury (engl.) nastaje prilikom nagle ekstenzije (pokret glavom i vratom unatrag), nakon koje slijedi nagla fleksija (savijanje glave i vrata). Prilikom trzajne ozljede dolazi do istezanja i ozljede mišića, ligamenata (vezivna tkiva koja spajaju kosti), tetiva (vezivna tkiva koja spajaju mišiće za kosti), diskusa i zglobova između kralježaka u vratnoj kralježnici.

Kako nastaje trzajna ozljeda?

Klasični mehanizam trzajne ozljede događa se u sekundi, najčešće kao posljedica prometnih nesreća, i to kada na automobil "žrtve" sa stražnje strane naleti drugi automobil. Važan čimbenik je brzina vožnje koja utječe na intenzitet i obujam ozljeda. Zaštitni zračni jastuk u trenutku sudara umanjuje jačinu i posljedice trzajnih ozljeda vrata. Osim prometnih nesreća, trzajna ozljeda vrata prati i brojne sportove (kao što su jahanje, hokej, boks i drugi kontaktni borilački sportovi).

Prema nekim statistikama, broj trzajnih ozljeda vrata u posljednjih deset godina porastao je čak nekoliko puta. Kao posljedica sudara, otprilike 20% ljudi ima problema s glavom i vratnom kralježnicom. Iako se neki oporave vrlo brzo, neki razvijaju kronično stanje koje rezultira bolovima, nadogradnjom sekundarnih posljedica i nemogućnošću obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.

Simptomi:

  • Bolovi u vratu; koji se mogu pojaviti odmah ili, što je češće, s odgodom od nekoliko sati ili dana, pa čak i tjedana;
  • Bol se može širiti niz ruku i u gornji dio leđa između lopatica, te se može pojaviti u  donjem dijelu leđa i području čeljusti;
  • Glavobolje i vrtoglavice;
  • Poteškoće s gutanjem i promuklost;
  • Smanjen opseg pokreta glave zbog ozljeda vratnih mišića.

Svi navedeni simptomi proizlaze iz činjenice da je vrat vrlo kompleksna struktura. U njemu se nalaze kralježnica, kralježnička moždina, jednjak, dušnik, žile, živci, mišići i ligamenti. Nastala sila nateže ove strukture, pri čemu dolazi do brojnih tzv. mikroozljeda. Problem s vratnom kralježnicom jest prije svega u tome da s jedne strane ona mora biti dovoljno čvrsta kako bi zaštitila osjetljive strukture leđne moždine, dok s druge strane mora biti dovoljno elastična kako bi dozvolila veliku pokretljivost potrebnu u svakodnevici. Upravo te dvije činjenice čini vratne strukture posebno osjetljivima na vanjske podražaje, udarce ili nagle promjene brzine kretanja (posebno u automobilima).

Dijagnosti i liječenje:

Pri sumnji na trzajnu ozljedu vrata RTG snimka je prvi korak, te će pokazati radi li se o napuknuću nekog od kralježaka. Ukoliko su simptomi izraženi i dalje, potrebno je učiniti CT ili MR, kako bi se detaljno vidjela oštećenja mekih tkiva. Da bi se mogle preporučiti i provoditi pravilne metode liječenja i rehabilitacije, iznimno je važno otkriti točan uzrok boli.

Trzajna ozljeda vrata se uglavnom tretira neoperativno. Operacija je izbor ako je došlo do težih ozljeda diskusa, leđne moždine ili živčanih korjenova. U posljednje vrijeme se uvidjelo da sama imobilizacija uzrokuje nove i neugodne simptome ako se duže primjenjuje. Preporučuje se imobilizacija 72 sata neprekidno kako bi se smirila upala i bol, a nakon toga tek povremeno, najbolje po noći. Ako nema indikacija za trajniju imobilizaciju vrata, pacijenta se potiče da se što prije počne više kretati, budući da se smatra da će se meka tkiva na taj način ranije obnoviti. Kroz to vrijeme trebalo bi provoditi niz metoda fizioterapije, koje su usmjerene na smanjivanje mišićnog spazma (refleksnog i bolnog grča mišića kao posljedice ozljede), bolova, te poboljšanje pokretljivosti vrata.

  • U akutnoj fazi - mirovanje, medikamenti (analgetici, nesteroidni protuupalni lijekovi, kortikosteroidi, miorelaksansi), krioterapija (terapija ledom - oblozi, gelovi), TENS (radi opuštanja mišića i poboljšanja cirkulacije, smanjenja boli), magnetoterapija, terapija ultrazvukom. U početnoj bolnoj fazi se preporučuje primjereno razdoblje bolovanja ili prilagodba radnih aktivnosti.
  • Kada se smanji bol i upalna komponenta, terapija se usmjerava na opuštanje mišićnog spazma i napetosti raznim manualnim tehnikama, mogu se koristiti se toplinske procedure (Namman Muay), elektroterapija. Potrebno je raditi na povećanju gibljivosti vrata, ramena i povezanih struktura kineziterapijom i manualnom terapijom.

Posturalne vježbe i edukacija:

Posturalne vježbe su bitne za osiguravanje fizioloških posturalnih odnosa u tijelu. Iz tog razloga je neophodna edukacija, usmjerena učenju zaštitnih pozicija, korištenja potpornih medicinskih pomagala i pravilnih uvjeta rada.

Sjedenje treba biti optimizirano kroz prigodnu visine uz puni naslon i lumbalnu potporu, korištenje pravilnih pozicija prilikom ležanja i spavanja (Jastuci za potporu). Također je potrebno redovno provoditi naučene vježbe kod kuće. Važnu ulogu ima kontinuirana primjena adekvatne obuće i ortopedskih individualnih uložaka u cilju smanjenja mikrotrauma koje dolaze od stopala u ostale dijelove tijela pa tako i vratnu kralješnicu.

Pitajte naš stručni tim za savjet ili preporuku:

  • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Telefon: 01/2911 366
  • Lokacija: Grižanska 6, Zagreb.
Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)