ORTO i MEDI centar d.o.o.

KOPB ili kronična opstruktivna bolest pluća obuhvaća bolesti povezane s poremećajima koji bolesniku oduzimaju dah. Napredovanje bolesti uvelike se može usporiti njezinim pravodobnim otkrivanjem.

 Što je zapravo KOPB?

To je termin koji se koristi za kroničnu opstruktivnu bolest pluća i odnosi se na povezane poremećaje koji bolesniku postepeno oduzimaju dah: kronični bronhitis i/ili emfizem povezan s otežanim prolazom (opstrukcijom protoka) zraka.

Kronična znači da se bolest ne može izliječiti, a opstruktivna označava strukturne promjene u dišnim putevima i plućnom parenhimu koje su uzrokovane upalom, te dovode do sužavanja dišnih puteva i time onemogućuju nesmetani prolazak zraka kroz njih. Posljedica toga su smetnje disanja koje se s vremenom pogoršavaju.

U početku je isključivo plućna bolest, a s vremenom uzrokuje komplikacije i u mnogim drugim organskim sustavima. Treći je najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu.

Uzroci bolesti

Pušenje je najveći pojedinačni uzrok bolesti u modernoj civilizaciji i čak 95% oboljelih od KOPB-a su pušači, ali samo 30% pušača oboli od KOPB-a. Osim pušenja ostali štetni čimbenici su dim u kućanstvu koji nastaje tijekom izgaranja biomase za grijanje ili kuhanje, izloženost prašini i kemikalijama, onečišćeni okoliš i genetsko naslijeđe.

Koji su simptomi KOPB-a?

Osnovni simptomi bolesti ovise o težini stanja. Na početku se javljaju osjećaj nedostatka zraka ili zaduha (u početku prilikom fizičkih aktivnosti, kasnije i u mirovanju), kronični kašalj (obično produktivan – tzv. «pušački kašalj», no može biti i neproduktivan), stezanje u prsima, pištanje u prsima.

U uznapredovalom obliku bolesti uobičajene dnevne aktivnosti su ograničene, simptomi ometaju san i osobe sve više osjećaju umor. Mogu se javiti još i gubitak apetita, depresija, tjeskoba, oticanje nogu. Sve to utječe na kvalitetu i aktivnosti svakodnevnog života, te je važno da oboljeli prilagode svoj dnevni život i obaveze svojim mogućnostima.

Kako dijagnosticirati KOPB?

  • Da li kašljete više puta većinu dana?
  • Da li iskašljavate većinu dana?
  • Da li se zapušete brže no vaši vršnjaci?
  • Da li ste stariji od 40 godina?
  • Da li ste pušač ili bivši pušač?

Ako ste potvrdno odgovorili na tri ili više pitanja, potrebno je provesti dijagnostičku obradu za KOPB, pri čemu je najvažnija spirometrija.

Kronična_opstruktivna_bolest_pluća_-_dijagnosticiranje_spirometrija.jpg

Spirometrija je jednostavna i bezbolna pretraga koja se izvodi tako da se nakon dubokog udaha snažno i brzo izdahnate sav zrak iz pluća u aparat.

Kod uznapredovalog stadija bolesti upotrebljavaju se posebne dijagnostičke metode utvrđivanja otpora u dišnim putovima, smanjene površine za disanje, te sadržaja kisika u arterijskoj krvi.

Kako liječiti KOPB?

Bolest nažalost nije izlječiva, stoga intervencije treba usmjeriti na smanjenje tegoba, poboljšanje podnošenja napora i općeg zdravstvenog stanja, usporenje napredovanja bolesti, sprječavanje komplikacija i pogoršanja (tzv. egzacerbacije bolesti), te smanjenje smrtnosti.

Liječenje može biti:

  • farmakološko (lijekovi)
  • ne farmakološko (vježbe disanja, savjeti o promjenama životnih navika i samopomoći),

Vježbe će vam pomoći da lakše dišete, manje kašljete, te da se osjećate snažnije, aktivnije i raspoloženije. Inspirometar puhalica može biti korisno pomagalo za izvođenje vježbi disanja. Više pomagala pronađite ovdje:

Inhalatori i uređaji za disanje:

Kronična_opstruktivna_bolest_pluća_-_pomagala.jpg

Uz vježbe disanja se izvode i vježbe iskašljavanja, vježbe za jačanje dišnih mišića i mišića ekstremiteta.

Održavanje kondicije vježbama u naporu, hodom uz blagu strminu ili uz stepenice, podizanjem predmeta s tla, te svakodnevnim razgibavanjem nužno je održati tjelesnu kondiciju, koja kod KOPB-a može biti vrlo brzo ugrožena padom koncentracije kisika u krvi.

Osim liječenja prvi i osnovni, a ujedno i najteži korak jest prestanak pušenja. Cigaretni dim dodatno pogoršava već oslabjelu funkciju pluća i izaziva daljnju progresiju (razvoj) bolesti.

Važno je naglasiti da niti u jednom trenutku nije prekasno započeti «obračun» s KOPB-om. Napredovanje bolesti uvelike se može usporiti njezinim pravodobnim otkrivanjem, promjenom životnih navika i uzimanjem lijekova.

 

Našu ponudu inhalatora možete pogledati ovdje, a rezervne dijelove ovdje.

Tri Ball puhalicu – uređaj za vježbu disanja možete pogledati ovdje

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)