Kako izgleda akutna faza, a kako kronična faza zakočenog vrata? Liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice može se uspješno provesti i metodama kiropraktike, ali samo u rukama dobrih stručnjaka. Operativno liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice rijetko je potrebno.

 

Akutna faza zakočenog vrata:

  • Intenzivni bolovi
  • Ukočenost vratne kralježnice​
Cilj liječenja akutne faze je smanjenje bolova i popuštanje mišićnog spazma - primjenom analgetika,​ protuupalnih lijekova​, kortikosteroida i sedativa ​(djelujemo na popuštanje mišićnog spazma). 
 
Tijekom te faze potrebno je mirovanje vratne kralježnice u mekom ovratniku (Schantzov ovratnik - više o njemu pogledajte ovdje) tijekom dana i noći, a poslije samo tijekom noći dok traju simptomi. Lokalno, na kožu iznad mišića koji se nalaze uz vratnu kralježnicu, primjenjuje se masaža ledom (kriomasaža - više o pomagalima za kriomasažu pogledajte ovdje).
 
Kronična faza zakočenog vrata:
  • ​Smanjen​ intenzitet bolova
  • Kralježnica postane pokretljivija
U kroničnoj fazi primjenjuju se, prema potrebi, analgetici ili protuupalni lijekovi. Za popuštanje bolova i spazma primjenjujemo toplinske procedure, masažu, elektroterapiju i 
​i​stezanje. Toplinske procedure primjenjuju se u obliku toplih obloga, toplih kupki, tuširanja, infracrvene svjetiljke, terapijskog ultrazvuka. Naš prodajni program pogledajte ovdje.
 
Preporuka za liječenje zakočenog vrata:
 
  • ​Vježbe istezanja;
  • Izometričke vježbe za snaženje mišića;
  • Rasteretne vježbe;
  • Vježbe posture (držanja) ​koje se ​provode pod nadzorom fizioterapeuta.

Valja istaknuti važnost medicinske gimnastike u ponovnom vraćanju i/ili održavanju funkcije vratne kralježnice. 

Edukacija je važna u prevenciji bolova u vratu.

Zaštitnim položajima i pokretima pri radu, usklađivanjem visine radne površine i stolca, korištenjem valjkastog jastuka, spavanjem na boku ili leđima ​(anatomski jastuk)​, izbjegavanjem dulje vožnje automobilom i drugim postupcima smanjuje se stres na vratnu kralježnicu.
Svakodnevno 20-minutno vježbanje održat će mišiće vratne kralježnice dovoljno snažnima kako bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kralježnica svakodnevno izložena.
 
Liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice može se uspješno provesti i metodama kiropraktike, ali samo u rukama dobrih stručnjaka. Operativno liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice rijetko je potrebno.
 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)