ORTO i MEDI centar d.o.o.

Program za vene posebno je dizajniran za osobe koje pate od kroničnih stanja i bolesti vena te radi provođenja tzv. kompresivne terapije. Više o kompresivnoj terapiji, kako čuva zdravlje vena te kako odrediti veličinu kompresivne čarape, pročitajte u nastavku.

 

Bolesti vena su vrlo raširene i često pogađaju ljude svih dobnih skupina. Varikozne vene su najčešći oblik ovih bolesti, a kompresivna terapija je jedan od načina liječenja koji se koristi kako bi se smanjila bol i oteklina te spriječilo napredovanje bolesti.

Što je to kompresivna terapija i kako čuva zdravlje vena?

Kompresivna terapija je metoda liječenja koja se koristi za smanjenje bolova i oteklina te sprečavanje napredovanja bolesti. To se postiže primjenom kompresivnih čarapa ili čarapa koji pritiskaju na venu, što sprječava krv da se vraća prema dolje. Kompresivna terapija se može koristiti kao primarni tretman ili kao dopuna drugim tretmanima, poput lijekova ili kirurških zahvata.

Program za vene posebno je dizajniran za osobe koje pate od kroničnih stanja i bolesti vena te radi provođenja tzv. kompresivne terapije:

 • osjećaj težine i umora u nogama
 • varikoznih vena (promjer > 3 mm)
 • nakon operacije vena, skleroterapija
 • kronični venski edem
 • venski trofični poremećaji
 • liječeni ulkus
 • prevencija post-trombotske bolesti
 • površinska i duboka venska tromboza
 • limfoedem

Kompresivnom terapijom izvodi se pritisak na određeni dio tijela, s namjerom povećanja venskog ili limfnog protoka te smanjenja oticanja tkiva. Izvodi se postavljanjem elastične kompresivne čarape na nogu koja zbog svog posebnog tkanja stvara efekt pumpe. Efekt pumpe pomaže povratak venskog toka, smanjuje venski pritisak te djelotvorno olakšava bol i umor u nogama.

Stupnjevito padajući pritisak se stvara različitim zonama kompresije na način da je čarapa najmanje elastična u području gležnja te prema gornjem dijelu čarape proporcionalno slabi. Na taj način dobiva se efekt pumpe koja pomaže povratak venskog toka, smanjuje se venski pritisak te se prevenira venska staza i deterioracija stijenki vena te djelotvorno olakšava bol i umor u nogama.

Kako djeluje kompresivna čarapa?

Program za vene je podjeljen u 3 osnovne podskupine:

 • preventivne čarape - mogu biti prepisane kao prevencija vena tijekom trudnoće i kod dugih putovanja.
 • kompresivne / kompresijske čarape - prepisuje ih liječnik te ovisno o području mogu doći u raznim oblicima, kao dokoljenke, samostojeće čarape, hulahopke ili bandaže.
 • proizvodi posebne namjene - npr. antitrombo čarape

Kompresivne / kompresijske čarape spadaju u tzv. terapijske čarape kojima se izvodi kompresivna terapija.

Kompresivna čarapa djeluje tako da pritisak smanjuje promjer vene.

Venski se zalisci mogu ponovno zatvoriti, i smanjiti količinu krvi koja se vraća niz nogu. Manji promjer vene znači da krv ponovo teče puno brže, što prevenira stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba.

Medicinski propisan graduirani pritisak koji je najveći u području gležnja od kuda se postepeno smanjuje prema natkoljenici, služi kao ubrzivač protoka krvi natrag u srce. Kada se noga pomakne, čarapa stvara vanjsku granicu mišićima, što aktivnost pumpanja mišića čini još djelotvornijom.

Različite bolesti vena zahtijevaju različite stupnjeve pritiska.

Postoje četiri stupnja pritiska:

 • 1 blaga kompresija do 20 mm Hg : Prevencija u slučaju umornih, teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili tijekom trudnoće
 • 2 umjerena kompresija do 30 mm Hg Izražene varikozne vene, otečene noge, nakon upala vena, nakon sklerozacije ili operacije, u slučaju varikoznih vena tijekom trudnoće
 • 3 jaka kompresija do 40 mm Hg nakon duboke venske tromboze, konstantnog oticanja nogu, nakon otvorenog nožnog ulkusa
 • 4 ekstra jaka kompresija do 60 mm Hg kod vrlo izrazitih oteknuća, limfedema.

Stupanj kompresije uvijek propisuje liječnik!

Kako odrediti veličinu kompresivnih čarapa?

Nošenje kompresivne čarape općenito nije neudobno, kao što se misli. Ako nosite čarapu koja je odabrana po mjerenju vaše noge na najmanje 3 mjesta, olakšanje je trenutačno i pomaže da vaše noge ostanu zdravima.  

Kako bi mjere za čarape bile točne, najbolje je prepustiti uzimanje mjere za čarape našem stručnom osoblju

Važno je da s ovjerenom doznakom i dostupnim nalazima unutar 30 dana  od dana kada je doznaka ovjerena dolazite u ORTO i MEDI centar u Grižanskoj 6. Važno je također da dođete ujutro između 8-9 sati ujutro jer su tada mjere najtočnije, obzirom da noge nisu natečene.

Mjeru za kompresivne čarape možete uzeti i sami prema obrascu koji možete preuzeti ovdje i uputama u nastavku. Tada to činite na vlastitu odgovornost te povrat čarapa nije moguć.

Napomena za uzimanje mjera za kompresivne čarape:

 • Prilikom mjerenja pacijent treba stajati bos u uspravnom položaju.
 • Mjera dužine se određuje sa stražnje ili unutarnje strane noge
 • Mjere uzeti u jutarnjim satima (noge nisu naotečene)
 • Ne uzimati mjere preko odjeće

Obrazac potom šaljete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .Pomagalo možete naručiti i online ovdje:

NARUČI POMAGALO PUTEM DOZNAKE

 

Kako ostvariti pravo na kompresivne čarape putem HZZO doznake?

Osigurane osobe s odgovarajućom medicinskom indikacijom mogu ostvariti pravo na dobivanje kompresivnih čarapa putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Doznaku propisuje specijalista koji je ovlašten propisati kompresivne čarape.

Mogući specijalisti koji mogu izdati doznaku za kompresivne čarape su:

 • Specijalist ortoped/Specijalist ortopedije i traumatologije
 • Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
 • Specijalist kirurg
 • Specijalist interne medicine
 • Specijalist dermatovenerolog
 • Specijalist ginekolog

Tijekom posjeta, liječnik će procijeniti vaše zdravstveno stanje i potrebu za kompresivnom terapijom te utvrditi imate li pravo ostvariti kompresivne čarape putem HZZO doznake.

Ako je medicinska indikacija ispunjena, liječnik u svom sustavu pregledava dostupnu listu pomagala prema HZZO šifri te ispisuje doznaku za pomagalo na odgovarajućoj tiskanici. 

 

HZZO šifru pomagala možete provjeriti i na našoj stranici u gornjem lijevom kutu željenog proizvoda:

hzzo sifra kompresivne carape


Cijeli postupak, od utvrđivanja medicinske indikacije do realizacije doznake detaljno smo opisali ovdje. Pročitajte kako doći do doznake u samo 4 koraka!

 

Što kada ne uspjevate obući kompresivnu čarapu?

Ponekada može biti teže navući čarapu obzirom na stupanj kompresije, te ovdje mogu pomoći gumene rukavice za lakše oblačenje kompresivnih čarapa.

Gumene rukavice zapinju za materijal čime olakšavaju oblačenje čarape te sprečavaju slučajna oštećenja noktom, suhom kožom i slično.

 

Cijelu ponudu kompresivne terapije pronađite ovdje:

 

kompresivna terapija

 

Indikacije, kontraindikacije i mjere opreza prilikom korištenja kompresivne terapije

O indikacijama i kontraindikacijama prilikom nošenja kompresivnih čarapa informirati će vas liječnik ovisno o vrsti čarape i stupnju kompresije. 

Mjere opreza na koje treba pripaziti:

 • ako osjetite trnce, grčeve ili bol u području stopala i/ili nogu, odmah se obratite i savjetujte sa svojim liječnikom
 • ne obuvajte čarape u slučaju rana ili oštećenja na koži
 • izbjegavajte kontakt sa masnim tvarima.

Pogledajte ostala pomagala koja je moguće realizirati putem doznake:

POMAGALA NA DOZNAKU

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)