ORTO i MEDI centar d.o.o.

Da li ste svjesni činjenice koliko je važno imati zdrava stopala? Stopala svakodnevno podnose mnoge stresove jer čitavim donjim dijelom nose težinu tijela. Upravo zato cjelokupno držanje tijela ovisi o zdravlju Vaših stopala. Uz pravovremenu reakciju, moguće je spriječiti nastanak težih problema.

 

Da li ste svjesni činjenice koliko je važno imati zdrava stopala? 
 
Znate li da bilo kakva neugodnost ili deformacija koja se javi na stopalima može ometati Vaš svakodnevni život? 

Stopala svakodnevno podnose mnoge stresove jer čitavim donjim dijelom nose težinu tijela. Upravo zato cjelokupno držanje tijela ovisi o zdravlju Vaših stopala. Uz pravovremenu reakciju, moguće je spriječiti nastanak težih problema.
 
Budući da svakodnevno dobivamo upite kako se nositi sa deformacijom poznatom pod nazivom "čukljevi", odlučili smo pobliže objasniti i savjetovati Vas o ovoj raširenoj deformaciji stopala.
 
Hallux Valgus - poznat i kao "čukalj"
 

Promjena koja se događa u korijenu palca stopala. U početku je vidljiva na način da stvara crvenilo na vanjskoj strani kosti palca te blagu bol prilikom nošenja zatvorene obuće. To je pravi trenutak kada bi trebalo početi nositi neko pomagalo. Kako palac s vremenom mijenja položaj u stranu pa dolazi do stiskanja drugih prstiju i u čestim slučajevima palac prelazi preko drugog prsta, tada se stvara bolna koštana izbočina na unutarnjoj strani korijena palca tj. dolazi do stvaranja čuklja (hallux valgus­a) te to rezultira neugodnom i jakom boli. Uzročnici hallux valgusa najčešće uska obuća, visoke pete, artritis no mogu biti genetske prirode.

Da li se hallux valgus potpuno može ukloniti i postoje li načini za usporavanje razvoja deformacije?

U Orto i Medi centru svakodnevno smo suočeni s takvim pitanjima. Mnogi klijenti dolaze na vrijeme te se informiraju kod liječnika ili drugdje i prilikom prvog simptoma (crvenilo kosti palca) regiraju i počnu nostiti separator. Dok ipak, mnogi se zavaravaju činjenicom da će im neko pomagalo potpuno ukloniti hallux valgus. Naime, ukoliko je prisutan i već stvara bol i deformaciju, ono što je će svako pomagalo napraviti je:
  1. usporiti razvoj deformacije
  2. ublažiti bolove
  3. olakšati hod.
Nažalost, ono Vam neće u potpunosti ukloniti postojeći hallux valgus, za to je potreban razgovor s liječnikom koji će u posljednjem slučaju preporučiti operaciju postojeće deformacije i time ukloniti hallux.
 
Pročitajte 5 savjeta za prevenciju i usporavanje razvoja hallux valgusa, kako umanjiti bol u stopalima te kako spriječiti ponovni razvoj deformacije nakon operacije:
 
  1. Izbjegavajte usku obuću - nosite mekanu, široku i obuću ugodnu Vašoj nozi.
  2. Izbjegavajte visoke pete- ili nosite čim manje.
  3. Nosite anatomske ili ortopedske uloške i obuću - omogućuju pravilan hod i raspored sila na metatarzalnom području, a samim tim „tjeraju“ palac u pravilan položaj.
  4. Ako Vas boli - gaza, flaster i ledeni oblozi mogu olakšati Vaš problem.
  5. Ako imate deformaciju - nosite silikonske separatore, udlage i noćne ortoze koje mogu spriječiti ili ublažiti daljnji razvoj hallux valgusa - u našoj ponudi imamo razičitih vrsta, više pogledajte ovdje.
Deformacija je progresivna i ukoliko se ne ponašamo u skladu s preporukama liječnika, ona će napredovati. U slučaju operacije te naknadnog oporavka, ukoliko se nećete držati preporuka, postoji velika mogućnost da će se deformacija i vratiti.
 
U Orto i Medi centru možemo Vam pomoći te Vas savjetovati koji silikonski ili drugi separator, udlagu ili noćnu ortozu odabrati ukoliko imate već postojeću deformaciju. Ukoliko ste bili na operaciji, separatori Vam mogu pomoći prilikom rehabilitacije. U ponudi imamo i postoperativnu cipelu za Hallux Valgus.
 
Više o našoj ponudi pogledajte ovdje.
 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.