ORTO i MEDI centar d.o.o.

Stopala svakodnevno podnose mnoge stresove jer čitavim donjim dijelom nose težinu tijela. Upravo zato cjelokupno držanje tijela ovisi o zdravlju Vaših stopala. Uz pravovremenu reakciju, moguće je prevenirati tegobe.

Autor: Anita Furdin, farmaceutski tehničar i voditelj prodavaonice

 
Budući da svakodnevno dobivamo upite kako se nositi sa deformacijom hallux valgus poznatijom pod nazivom "čukljevi", odlučili smo pobliže objasniti i savjetovati Vas o ovoj raširenoj deformaciji stopala.

Hallux Valgus - poznat i kao "čukalj"
 

Hallux Valgus promjena je koja se događa u korijenu palca stopala. U početku je vidljiva na način da stvara crvenilo na vanjskoj strani kosti palca te blagu bol prilikom nošenja zatvorene obuće.

To je pravi trenutak kada bi trebalo početi nositi neko pomagalo. Kako palac s vremenom mijenja položaj u stranu pa dolazi do stiskanja drugih prstiju i u čestim slučajevima palac prelazi preko drugog prsta, tada se stvara bolna koštana izbočina na unutarnjoj strani korijena palca tj. dolazi do stvaranja čuklja (hallux valgus­a).

Sve to rezultira neugodnom i jakom boli.


4 najčešća uzročnika stvaranja čukljeva

Uzročnici ovoga stanja najčešće su:

 • uska obuća,
 • visoke pete,
 • artritis
 • genetika.

Kako usporiti razvoj deformacije?

U Orto i Medi centru svakodnevno smo suočeni s takvim pitanjima. Mnogi kupci dolaze na vrijeme te se informiraju kod liječnika ili drugdje i prilikom prvog simptoma (crvenilo kosti palca) regiraju i počnu nostiti separator. Dok ipak, mnogi se zavaravaju činjenicom da će im neko pomagalo potpuno ukloniti hallux valgus. Naime, ukoliko je prisutan i već stvara bol i deformaciju, ono što je će svako pomagalo napraviti je:
 
 • usporiti razvoj deformacije,
 • ublažiti bolove,
 • olakšati hod. 

Kako se riješiti čukljeva?

Ako ne reagirate na vrijeme, nažalost niti jedno Vam pomagalo neće u potpunosti ukloniti postojeći hallux valgus. Za to je potreban razgovor s liječnikom koji će u krajnjem slučaju preporučiti operaciju postojeće deformacije i time ukloniti čukljeve.

Ukoliko reagirate pri nastanku čuklja, nošenje separatora ili odgovaraćuje ortoze može ipraviti devijaciju:

čukljevi prije poslije

 

5 savjeta za prevenciju i usporavanje razvoja hallux valgusa:
 
 1. Izbjegavajte usku obuću - nosite mekanu, široku i obuću ugodnu Vašoj nozi.
 2. Izbjegavajte visoke pete- ili nosite čim manje.
 3. Nosite anatomske ili ortopedske uloške i obuću - omogućuju pravilan hod i raspored sila na metatarzalnom području, a samim tim „tjeraju“ palac u pravilan položaj.
 4. Ako Vas boli - gaza, flaster i ledeni oblozi mogu olakšati Vaš problem.
 5. Ako imate deformaciju - nosite silikonske separatore, udlage i noćne ortoze koje mogu spriječiti ili ublažiti daljnji razvoj hallux valgusa.
Važno je napomenuti kako je deformacija iznimno progresivna i ukoliko se ne ponašamo u skladu s preporukama liječnika, ona će napredovati. U slučaju operacije te naknadnog oporavka, ukoliko se nećete držati preporuka, postoji velika mogućnost da će se deformacija i vratiti.

Koja pomagala postoje?

 
Ovisno o stanju čukljeva, odnosno stupnju njihove deformacije, liječnik Vam može preporučiti pomagalo.
 
1. Za prevenciju i smanjenje boli
 
Ukoliko ste primjetili crvenilo, te se posavjetovali sa svojim liječnikom oko korištenja određenog pomagala, prvotno Vam može preporučiti silikonski uložak za uzdužni svod:
 
1.jpg
 
Ovo pomagalo smanjuje opterećenje, a korištenje uložaka povećava funkciju i pruža ublažavanje bolova, a samim tim i bol u donjem dijelu leđa. 
Sličan učinak ima i PediSoft Textline jastučić za čukljeve  koji osigurava rasterećenje pritiska i trenutno olakšanje bolova. Pritisak će kroz djelovanje silikonskog jastučića popustiti, a tekstilni dodatak će pružiti dodatnu zaštitu.
 

5

U ovoj fazi veliku ulogu igraju i ortopedski ulošci po mjeri. Kako bi se odabrao idealan uložak za Vas, potrebno je osim nalaza uključiti i druge faktore poput osobnih navika osobe, stila života i vrste obuće koja najčešće nosi. Na taj način je moguće napraviti dodatne korekcije na samom ulošku. Ovisno o potrebama korisnika imaju funkciju potpore, rasterećenja ili korekcije. 

Ako se odlučite za izradu uloška po mjeri, potrebno je napraviti otisak stopala u pjeni. Na taj način se dobiva milimetarski precizne podatke o mogućim deformacijama stopala i vrsti potpore koja je potrebna da bi stopalo bilo dovedeno u najbolji mogući položaj. Potom se otisak digitalnim putem šalje u proizvodnju gdje se prema njemu i odabranoj vrsti izrađuje uložak po mjeri.

4

 

2. Kod nastanka deformacije

Ukoliko je već došlo do određene minimalne deformacije, ortoza za palac od velike je pomoći. Ortoza za hallux valgus konstantno i ravnomjerno vrši pritisak na nožni palac prema pravilnom položaju izbjegavajući preklapanje susjednih prstiju. Ortoza postavlja nožni palac u pravilan položaj i omogućava ispravno funkcioniranje mišića. Za bolje rezultate, može se koristiti i noćna ortoza.

3

Slično djeluje i PediSoft separator prstiju sa zaštitom za čukljeve koje se koristi za razdvajanje prstiju, smanjenje trenja i iritacije kože. Separator se koristi za brzo smanjenje bolova u području palčane kosti.
 
2
3. Nakon operacije
 
Ukoliko se deformacija Već razvila, te ste se pak odlučili za operaciju, tada su najbolji izbor postoperativne cipele. Netom nakon operacije preporuča se nošenje postoperativne cipele za Hallux Valgus. Cipela je posebno dizajnirana kako bi omogućila pacijentu prirodan hod, pomicanjem pritiska težine tijela s prednjeg dijela stopala (metatarzalnog dijela i nožnih prstiju) na tarzalno područje i petu.
 

6

Slično tome, no nešto kasnije, može se koristiti i zatvorena postoperativna cipela. Dr. Orto „Befado“ obuća je preventivna i ortopedska obuća za osjetljiva stopala te za stopala s povećanom širinom (što je korisno nakon operacije), sa antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.
 

postoperativna-cipela-befado


U Orto i Medi centru možemo Vam pomoći te Vas savjetovati koji silikonski ili drugi separator, udlagu ili noćnu ortozu odabrati ukoliko imate već postojeću deformaciju. Ukoliko ste bili na operaciji, separatori Vam mogu pomoći prilikom rehabilitacije. 
Više o našoj ponudi pogledajte ovdje.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 600 kn (79.63 EUR)