Ortopedski ulošci postaju sve češći dodatak obući, pružajući podršku i udobnost koja je ključna za zdravlje stopala.

Bez obzira jeste li aktivni sportaš, osoba koja pati od određenih ortopedskih problema ili jednostavno želite poboljšati udobnost svog hodanja, pronaći prave ortopedske uloške može biti značajan korak.

U ovom vodiču, istražit ćemo što su ortopedski ulošci, koje vrste postoje, kome se preporučuje njihovo nošenje te kako ih možete dobiti prilagođene individualno.

Kada koristiti ortopedske uloške prema otisku stopala?

Ortopedski ulošci nisu rezervirani samo za period kad postoji problem ili određeno bolno stanje - oni predstavljaju opću brigu o temelju našeg tijela. Ortopedski ulošci za stopala sjajno su rješenje za ortopedske probleme i bolove u stopalima. Problemi sa stopalima često su dodatno potaknuti neudobnom obućom i nepravilnom cirkulacijom, zbog čega su primarna potreba bolnih stopala. Međutim, postoje određene najučestalije indikacije za nošenje ortopedskih uložaka:

 • U trudnoći
 • Ravno stopalo - pes planovalgus,
 • Udubljeno stopalo - pes excavatus,
 • Bolnost prednjeg dijela stopala - metatarsalgia,
 • Petni trn - calcar calcanei,
 • Čukljevi - Hallux valgus,
 • Sportske aktivnosti,
 • Dijabetičko stopalo

kada-koristiti-ortopedske-uloske

Koja je funkcija (uloga) ortopedskih uložaka prema otisku stopala?

Kod djece se ulošci primjenjuju u korektivne svrhe, dok je kod odraslih njihova uloga pasivna, te služe za rasterećenje i potporu.

Kada je riječ o trudnicama, u tom slučaju uloške je najbolje koristiti od početka trudnoće kako se prilikom povećanja opterećenja na stopala ono ne bi spustilo i naraslo.

Korištenjem ortopedskih uložaka postiže se fiziološki neutralan položaj stopala kojim se ono rasterećuje i postavlja u adekvatan položaj za ravnomjernu podjelu pritiska.

Time se utječe na zdravlje i dugovječnost stopala uz prevenciju deformacija i oštećenja povezanih segmenata i tkiva. Također nošenjem uložaka optimalno se aktiviraju mišići i tetive stopala i potkoljenice za razliku od situacije kad je stopalo u cipeli relativno ravne podloge u kojoj se sve više opušta i može doći do pada luka stopala.

 

ortopedski-ulosci-prema-otisku-stopala-zagreb

Gdje i kako napraviti ortopedske uloške po otisku stopala u Zagrebu?

Ortopedske uloške po otisku stopala u Zagrebu možete napraviti na adresi Grižanska 6 u Dubravi.

Otisak stopala koji se koristi za izradu individualnih ortopedskih uložaka uzima se u pjeni. Pjena nam daje trodiemnzionalni prikaz stopala, te je otisak mekog tkiva točniji nego kod ostalih metoda uzimanja otiska. 

Tehnologija računalne pripreme i korekcije prema otisku stopala i indikacijama omogućuje maksimalnu funkciju uloška koja je u cjelosti prilagođena individualnim potrebama svakog korisnika.

CAD - sken stopala učitava se u program za obradu, nakon čega se obrađuje i unose se potrebne korekcije. Na kraju računalne obrade imamo model uloška s individualnim prilagodbama.

CAM - model uloška izrađuje se u stroju za obradu visoke preciznosti. 

Postoji više vrsta ortopedskih uložaka koje se individualno izrađuju sukladno željama korisnika, namjeni uloška, dijagnozi stopala i vrsti obuće za koju je uložak predviđen. Stoga je dobro posavjetovati se sa našim stručnim timom oko njihovog odabira.

Ukoliko prvi put nosite ortopedske uloške po otisku stopala preporučujemo njihovo postupno uvođenje kroz 10 do 14 dana.

Na početku ih nosite par sati (2 do 3 sata) , te vrijeme nošenja svakim danom povećavajte kako bi se stopalo naviklo na drugačiji raspored opterećenja.

 

Koje vrste uložaka prema otisku stopala postoje?

Ulošci za cipele dolaze u različitim varijantama, prilagođenim različitim potrebama i problemima stopala. U Orto i Medi centar ponudi pronađite sljedeće uloške:

 1. Kožni tanki s rupicama: Izrađeni od glatke ili perforirane kože, ovi ulošci koriste visokoelastične elemente koji podržavaju anatomske svodove stopala. Više informacija

 2. Dijabetički ulošci OBA Comfort: Specijalno dizajnirani za korisnike s dijabetičkim stopalima, ovi ulošci izrađuju se od materijala koji pomaže u distribuciji pritiska. Više informacija

 3. Sportski ulošci OBA: Izrađeni od višeslojnog materijala različitih tvrdoća, ovi ulošci otporni su na habanje i posebno su dizajnirani za sportsku aktivnost. Više informacija

 4. Silikonski ulošci za dijabetičare: Pomažu u ravnomjernom prijenosu sile unutar zglobova te smanjuju mogućnost nastanka problema kod dijabetičara, kao i indikacija kao što su ravno stopalo ili Hallux Valgus. Više informacija

 5. Ulošci za trn u peti sa silikonskim jastučićem: Izrađeni od PU baze s podrškom za petu koja je napravljena od silikonskog jastučića za maksimalno rasterećenje pete. Više informacija

 6. Ulošci OBA Contour: Ovi ulošci koriste višeslojni materijal različite tvrdoće kako bi korigirali uzdužni i poprečni svod stopala te su pogodni za različite vrste obuće. Više informacija

 

Cijelu ponudu pronađite ovdje:

Screenshot_2024-03-21_at_10.40.55.png

 

Koje vrste uložaka prema otisku stopala postoje za djecu?

 

Za djecu postoje posebno prilagođeni ortopedski ulošci koji se izrađuju prema otisku njihovih stopala. Evo nekoliko vrsta uložaka za djecu koje nudi Orto i Medi centar:

 1. Ulošci OBA Contour za djecu: Višeslojni materijal različite tvrdoće koji se koristi za korekciju uzdužnog i poprečnog svoda stopala.

 2. Dječji ulošci Dino s supinacijskim ili pronacijskim klinom: Ovi ulošci prilagođeni su dječjim stopalima i koriste se za korekciju supinacije ili pronacije.

Ovi ulošci pružaju podršku i stabilnost dječjim stopalima, pomažući u ispravnom razvoju hodanja i smanjenju mogućnosti za nastanak ortopedskih problema. Za više informacija i individualno prilagođene uloške za vaše dijete, posjetite Orto i Medi centar.

Rok trajanja ortopedskih uložaka

Važno je naglasiti kako je oblikovanje stopala stalan proces i u skladu s tim bitno je izrađene ortopedske uloške redovito mijenjati, kod djece nakon 6 mjeseci (s obzirom na rast i razvoj stopala), a kod odraslih nakon 12 mjeseci.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.

Više o našoj ponudi uložaka pogledajte ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)