Pravilo-disanjen

Disanje je vrlo važan spontani, ritmički mehanički proces, te baš zato često zaboravimo koliko je važno pravilno disati. 

U oklonostima različitih stresnih i kriznih situacija u kakvima se danas nalazimo, mnogi osjećaju pojačan stres, tjeskobu i anksioznost.  Istraživanja pokazuju kako vježbe disanja učinkovito mogu ublažiti ove probleme. Radi se o vrlo jednostavnoj i nezahtjevnoj tehnici koja ne oduzima mnogo vremena, a postoje i pomagala koje pomažu pri ispravnom izvođenju vježbi disanja.

Disanje

Disanjem nazivamo izmjenu plinova između stanica organizma i vanjskog okoliša. Čovjek u mirovanju udahne oko 12 do 16 puta u minuti što dnevno iznosi oko 22000 puta. No o ovim brojkama nije potrebno pretjerano razmišljati jer se disanje odvija spontano. Kontrakcijom i relaksacijom mišića tijekom disanja nastaje prijenos kisika iz iz atmosfere u stanice tkiva te prijenos ugljičnog dioksida u suprotnom smjeru. Baš zato što je disanje spontani proces, ponekad i zaboravimo koliko je važno.

Duboko, polagano dijafragmalno/trbušno disanje nam osigurava optimalni dotok kisika i uklanjanje ugljičnog dioksida što je važno za pravilno funkcioniranje tijela. Ovakva vrsta disanja se može naučiti, što je korisno jer nam to može pomoći da poboljšamo svoje mentalno i fizičko zdravlje. 

Pomagala za pravilno disanje

Inspirometar je uređaj namijenjen za izvođenje vježbi disanja. Respiracijske vježbe ili vježbe disanja pomažu u savladavanju simptoma bolesti te smanjenju korištenja lijekova, omogućujući pravilnu izmjenu plinova u plućima i stanicama.

Vježbe disanja su učinkovite za različite dobne skupine, od djece starosti 5 godina, kao i za starije od 80 godina, te dfnas sve više liječnika uključuje vježbe disanja u svoje tretmane.

Ovaj uređaj se koristi preventivno u svrhu poboljšanja zdravlja kao i u liječenju:

  • Bronhalne astme
  • Kroničnog bronhitisa
  • Esencijalne hipertenzije
  • Angine pectoris
  • Drugih respiratornih bolesti.

Upute za korištenje:

  1. Prije vježbi disanja, dišite normalno, postavite usnik između usana kojima ga obuhvatite.
  2. Kako biste postigli nizak stupanj udisaja zraka, udišite tako da se prva loptica podigne s dna. Održavajte tu poziciju što je duže moguće. Druga i treća loptica trebaju ostati na svojoj inicijalnoj poziciji.
  3. Kako biste postigli srednji stupanj udisaja zraka, udišite tako da se prva i druga loptica skroz podignu sa svoje inicijalne pozicije u komorama u kojima su smještene. Treća lopotica treba ostati na svojoj inicijalnoj poziciji.
  4. Kako biste postigli maksimalan stupanj udisanja, duboko udišite dokle god se sve tri loptice nisu skroz podigle sa svoje inicijalne pozicije.
  5. Maknite usnik iz ustiju i izdahnite. Uzmite kratki predah za kojeg ćete normalno disati.
  6. Nakon predaha ponovite vježbu u skladu s uputama Vašeg liječnika.

Svoj inspirometar nabavite ovdje:inspirometar

Dolaskom sve hladnijeg vremena i boravkom u zatvorenom prostoru, sve su češće i respiratorne infekcije koje otežavaju disanje. Za mnoge osobe, inhalacija ima izuzetan značaj radi lakšeg disanja i od vitalnog je značaja za terapiju bolesnika. Koristi se kod svih uzrasta, od novorođenčeta, beba, djece, odraslih pa do starijih osoba. Inhalatori su idealni za inhalaciju kod kuće te za profesionalnu uporabu u liječničkoj ordinaciji. 

Inhalacijska terapija (inhalacija) je vrsta terapije pri kojoj lijek ulazi u organizam zajedno sa zrakom koji udišemo.

Inhalacijska terapija primjenjuje se u liječenju različitih stanja, a najčešće kod djece, kada boluju od slučajeva:

  • Astme
  • Opstruktivnog bronhitisa
  • Laringitisa (upala grkljana)
  • Pneumonije (upala pluća)
  • Bronhiolitisa (upala najmanjih ogranaka bronha)

Kod odraslih se primjenjuje najčešće kada boluju od:

  • Astme
  • Kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)

Također u hladnijem periodu godine virusne infekcije veoma su česte i kod djece i odraslih. 

Učestalost inhalacije ovisi o kliničkoj slici tj. tegobama koje osoba ima, kao i o dobi i težini. Ako je liječnik propisao određeni lijek koji se stavlja u posudu za inhaliranje, potrebno je pridržavati se njegovih uputa. 

Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane, otprilike 10-15 minuta. 

Prednosti inhalatora su:

  • Lijek dublje ulazi u dišni sustav
  • Lijek ciljano djeluje na respiratornu sluznicu
  • Koristi se manja doza lijeka
  • Gotovo da nema neželjenih nuspojava

Miješanjem lijeka s fiziološkom otopinom u inhalatoru, vlaži se sluznica respiratornog sustava, što olakšava iskašljavanje. Inhalacija omogućuje brz učinak, malu dozu lijekova i loalno djelovanje.

Kako biste se pravilno inhalirali, potrebno je pridržavati se nekoliko stavki:

  • Nikada se ne smije držati glavu pognutu - dišni putovi prilikom inhalacije moraju biti slobodni.
  • Otopina za inhaliranje priprema se prema uputi liječnika, a osoba inhalira aerosol putem maske ili usnog nastavka.
  • Pravilno je udisati kroz usta, a prije svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male djece dovoljno je da mirno i polako dišu.
  • Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane, otprilike 10-15 minuta.

Ponudu inhalatora i uređaja za disanje možete pogledati ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)