ORTO i MEDI centar d.o.o.

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja koji se manifestira jakom boli u području donjeg dijela petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. Koji su utjecaji te kako si pomoći pročitajte u nastavku.

 

Što je Plantarni Fascitis, poznatiji kao bol u peti ili petni trn? Kako nastaje?

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja koji se manifestira jakom boli u području donjeg dijela petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala.

Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja na plantarnu fasciju, te dolazi do mikroruptura (puknuća) ili u završnoj fazi i do djelomične i/ili potpune rupture fascije blizu njenog polazišta na petnoj kvrgi (mehanička sila nadvladava sposobnost cijeljenja tkiva).

Iako se u prošlosti smatralo da je riječ o upalnom procesu (dodatak - itis upućuje na upalno zbivanje), noviji znanstveni radovi dokazuju da je riječ o degenerativnom procesu.

Što je Plantarna Fascija?

Plantarna fascija je ligamentarna struktura koja se proteže donjom stranom stopala. Polazi s pete (petne kost ili kalkaneusa), te se lepezasto širi do prstiju stopala. Smještena je ispod kože na tabanu i od nje odijeljena slojem masnog tkiva.

Koja je uloga Plantarne Fascije?

Ona ima važnu biomehaničku ulogu prilikom kretanja - priprema stopalo na kontakt s podlogom, a time i na apsorpciju sile koja pri tome nastaje, te pomaže i prilikom pripreme stopala za odraz od podloge.

Uzroci nastanka petnog trna:

Vanjski:

 • Neprikladna obuća - istrošena koja dovodi do pretjerane pronacije stopala, obuća koja ne podupire dobro uzdužni svod stopala, “pretvrda” obuća koja ne dozvoljava normalne kretnje stopala;
 • Greške u treningu - nagla promjena u intenzitetu, trajanju ili učestalosti, trčanje po neravnom terenu.

Unutarnji:

 • Poremećaji biomehanike stopala (naglašena pronacija);
 • Udubljeno stopalo;
 • Skraćena Ahilova tetiva;
 • Izrazito spušteno stopala (pojačano istezanje plantarna fascija koja ima malu mogućnost prilagodbe na povećana rastezanja).

Pretilost se također smatra predisponirajućim čimbenikom za razvoj plantarnog fasciitisa jer je uočena veća učestalost plantarnog fasciitisa u pretilim osoba.

Podložnost ozljedi za petni trn?

Pojavljuje se između 40 i 60 godine života, podjednako u muškaraca i žena, najčešće unilateralno odnosno na jednom stopalu (u 15% bilateralno). U populaciji sportaša plantarni fascitis najčešće nalazimo u trkača dugoprugaša, no može biti prisutan u svih sportaša koji trče i skaču (tenisači, košarkaši, plesači).

Kako dolazi do nastanka petnog trna?

Uslijed učestalih mikrotrauma i nedovoljnog vremena za oporavak i obnovu, u pokušaju da se učvrsti hvatište plantarne fascije za petu, često dolazi do razvoja koštane izrasline na peti - petnog trna. Sa jedne strane on prevenira oštećenje hvatišta, a sa druge strane vrši pritisak na meko i živčano tkivo te stvara upalu i bol u području donje i unutarnje strane pete.  S obzirom na to petni trn se smatra rezultatom plantarnog fascitisa, a ne njegovim uzrokom nastanka. 

Kako si pomoći prilikom boli u peti ili petnog trna? Koja pomagala koristiti?

 • Kriomasaža (terapija hlađenjem) s ciljem ublažavanja boli – 5/6 puta na dan po 15-20 min - koji oblog koristiti pogledajte ovdje.
 • Vježbe istezanja - plantarne fascije, Ahilove tetive, stražnje skupine mišića potkoljenice te mišića stopala. Učinkovitost vježbi je veća ako se ponavljaju nekoliko puta dnevno - kojim sve rekvizitima možete vježbati pogledajte ovdje.
 • Postavljanje silikonskog uloška pod petu - više o ulošku pročitajte ovdje.
 • Nošenje gotovih anatomskih silikonskih uložaka - više o ulošku pročitajte ovdje.
 • Nošenje gotovih anatomskih kožnih uložaka - više o ulošku pročitajte ovdje.
 • Primjena ortopedskih uložaka prema otisku stopala - smanjuje napetost plantarne fascije koja je uzrokovana prekomjernom pronacijom stopala time što se podupire medijalni uzdužni svod stopala - koje vrste uložaka možete izraditi pogledajte ovdje.
 • Nošenje prikladne i kvalitetne obuće - naš prodajni program anatomske i udobne obuće pogledajte ovdje.
 • Izbjegavanje opterećujućih aktivnosti kao što su dugotrajno stajanje i hodanje.

  

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.