ORTO i MEDI centar d.o.o.

Kilu nazivamo još hernija ili bruh, a nastaje kad se trbušni organ probije kroz otvor ili oslabljeni dio mišića koji ga okružuje. Kila je česta bolest koja pogađa osobe oba spola i u svakoj životnoj dobi.

 

Što je to kila ili hernija?

Kilu nazivamo još hernija ili bruh, a nastaje kad se trbušni organ probije kroz otvor ili oslabljeni dio mišića koji ga okružuje. Kila je česta bolest koja pogađa osobe oba spola i u svakoj životnoj dobi.

Koje vrste kila postoje?

Postoje mnoge vrste kila. Neke od češćih kila su:

 • Preponska kila (ingvinalana) - najčešći tip. Češća u muškaraca nego u žena. Ona se razvija u preponskom području i često se proširuje na obje strane tijela.
 • Femoralna kila - javlja se neposredno ispod prepone od trupa ka donjim udovima. Obično je češća u žena.
 • Pupčana kila - obično nastaje u sredini trbuha, ispod pupka, a često je rezultat razdvajanja mišića u trbušnom zidu poslije trudnoće. Učestalost između (10 - 30%) često vidljive kod rođenja kao izbočenje u području oko pupka. Ova kila se može razviti i u odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida.
 • Ventralna kila - operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu. Po statistici mogućnost pojave nakon kirurškog zahvata je od 2 do 10 %.  

Na kojim područjima tijela se kile češće javljaju?

Kila može nastati bilo gdje na trbušnoj stijenci. Međutim, područja u kojima se kile često javljaju, zbog manjeg otpora trbušne stijenke su preponsko područje, i područje oko pupka.

Koji su uzroci nastanka kile?

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. 

Uzroci nastanka kile mogu biti - povećanje unutarnjeg trbušnog tlaka zbog:

 • Jakih fizičkih napora;
 • Opstipacije;
 • Jakog i dugog kašlja;
 • Trudnoće koju prati povećanje trbušnog pritiska;
 • Podizanja teških predmeta;
 • Velikog povećanja telesne težine. 

Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile.

Te pojave kod osoba koje imaju jaku trbušnu stijenku, ne stvaraju nikakve probleme, ali zato kod osoba koje imaju slabu trbušnu stjenku uzrokuju stvaranje hernija.

Da li je češća pojava kole kod muškaraca ili kod žena?

Kila koja je posljedica fizičkog napora, kao što je kila u preponi (ingvinalna kila) češća je u muškaraca. U žena je češća pojava kila u pupčanom području radi trudnoće.

Prevencija nastanka kile:

Prevencija kile se sastoji ponajprije u izbjegavanju pretjeranih tjelesnih napora te održavanju zdrave tjelesne mase. Preporučljiva je i tjelesna aktivnost te jačanje trbušnih mišića.

Kako bi spriječili pojavu kile važno je:

 • Ako ste preteški, smršavite.
 • Redovito vježbajte jer ono drži mišiće trbuha jakim.
 • Zagrijavajte se prije vježbe da izbjegnete prenaprezanje mišića.
 • Nemojte dizati teške predmete sami.
 • Nosite zaštitni pojas ako već dižete teške predmete sami.
 • Jedite laku hranu da spriječite zatvor.
 • Ako imate kronični kašalj, prestanite pušiti, ako ne pušite, potražite pomoć kod liječnika.

Kako liječiti kilu?

Kila neće proći sama od sebe. Sve se kile s vremenom povećavaju, te uslijed toga počinju izazivati pečenje i bolove u preponi.

Ukoliko se kila ne liječi, moguće su komplikacije prestanka rada organa (splet) ili gangrene (teške infekcije). Može doći do različitih komplikacija, koje mogu biti i smrtonosne te stoga je vrlo bitno otići liječniku te potražiti rješenje.

Koja su pomagala za kilu?

Pojas se koristi po preporuci i uputstvu liječnika. Pojas neće izliječiti kilu, ali može smanjiti mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i teškom fizičkom radu.

Pomagala se ne smiju predugo nositi bez medicinskog nadzora. Preporučuje se korištenje u razdoblju do operacijskog zahvata. Nosi se preko donjeg veša, najbolje pamučnog.

pojas za trbusnu kilu 6193 omc

Pojas za preponsku kilu:

Utege za kilu iz naše ponude zbog pomičnih pelota mogu biti i jednostrane i obostrane. Pelote se vrlo jednostavno skidaju i postavljaju na mjesto na kojem se kila nalazi.

Kako biste odredili koja vam veličina pomagala treba, neophodno je da isprobate pomagalo kako biste vidjeli da li vam odgovara i kako biste razumjeli kako ćete ga kasnije sami koristiti. Najčešće se veličina pomagala određuje tako da se izmjeri opseg kukova ukoliko je potreban pojas za preponsku kilu ili opseg struka ukoliko se radi o pojasu za pupčanu kilu. 

Elastični trbušni pojas za kilu:

Prava veličina je ona kada maksimalnim zatezanjem pomagala oko struka dođe do toga da se krajevi pomagala preklope. Zabranjeno je upotrebljavati ovo pomagalo ako se koristi za nešto što nije navedeno u indikacijama.

Više o pojasevima za kilu pogledajte u našem prodajnom programu - ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.