ORTO i MEDI centar d.o.o.

Primjena umjetnih zglobova ili zamjena zgloba kuka zahvat je kojim se oštećeni zglob zamjenjuje umjetnim, tj. endoprotezom zgloba kuka. Upute za bolesnike nakon ugradnje totalne proteze kuka pročitajte u nastavku.

 

Ugradnja umjetnog zgloba kuka, poznata i kao totalna artroplastika kuka, je kirurški postupak koji se često koristi za liječenje teških problema kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis ili ozljede kuka. Nakon uspješno obavljene operacije, pacijenti se često suočavaju s nizom važnih činjenica i informacija koje im pomažu u procesu oporavka i prilagodbe na novi umjetni zglob kuka.

Što je važno znati nakon operacije ugradnje umjetnog zgloba kuka?

Primjena umjetnih zglobova ili zamjena zgloba kuka zahvat je kojim se oštećeni zglob zamjenjuje umjetnim, tj. endoprotezom zgloba kuka

Jedno od većih dostignuća suvremene medicine, s rijetkim komplikacijama je zamjena zgloba kuka koja omogućuje bezbolan i funkcionalan zglob te obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez ograničenja.

Različite su vrste proteze koje se ugrađuju. Izbor proteze individualno se prilagođava pojedinom pacijentu i ovisi o životnoj dobi, uzroku oštećenja, stanju kuka i aktivnostima kojima se osoba želi baviti nakon operacije. Uzimajući u obzir sve navedeno, liječnik odabire najbolje moguće rješenje u svakom pojedinom slučaju.

Zašto se ugrađuje endoproteza?

Razlozi za ugradnju proteze kuka najčešće su bol i ograničenje funkcije kuka

Ugrađuje se kod pacijenata:

 • s uznapredovalim artritisom kuka (osteoartritis ili reumatoidni artritis)
 • kojima se zglob istroši, odnosno kada postane ukočen, a pokreti iznimno bolni
 • s prijelomom kuka
 • sa posttraumatsom artrozom (kao posljedica prijeloma).

Endoproteza se ugrađuje kako bi se uklonila bol i povratila pokretljivost u zglobu, odnosno kako bi se nadomjestila funkcija oštećenog zgloba, što omogućuje osobi lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti, te poboljšava kvalitetu života.

Bolesnici sa ugrađenom protezom kuka pratiti slijedeće upute za bolesnike: 

 • Nastojati sve aktivnosti obavljati odmoran bez umaranja ili iscrpljenja,
 • Nemojte nositi teške terete,
 • Ne savijajte operirani kuk na više od 90 stupnjeva,
 • Nemojte križati nogu preko noge,
 • Nemojte okretati nogu prema van,
 • Nemojte ležati na operiranom kuku
 • Prilikom ležanja na leđima, između koljena stavljajte jastuk
 • Izbjegavajte niska i mekana sjedala i ležajeve
 • Hodajte uz uporabu pomagala prema preporuci liječnika
 • Izbjegavajte hodanje po neravnom, skliskom tlu, te uzbrdo
 • Obvezno redovito vježbati.

8 važnih faza oporavka nakon operacije kuka

Odmah nakon operacije ugradnje umjetnog zgloba kuka, pacijenti će provesti nekoliko dana u bolnici. Ovaj period omogućava medicinskom osoblju da prati početni oporavak, osigura kontrolu boli te započne rane faze rehabilitacije. Tokom ovog perioda, bitno je pratiti postoperativne upute, a stručnjaci će vas educirati o pravilnom ustajanju iz kreveta, hodanju uz pomoć pomagala, kao i pravilnoj higijeni rane.

1. Fizioterapija i vježbe

Nakon otpuštanja iz bolnice, ključan dio oporavka je redovita fizioterapija i izvođenje propisanih vježbi. Fizioterapeut će prilagoditi plan vježbanja vašim potrebama i napretku. Ove vježbe su usmjerene na jačanje mišića oko umjetnog zgloba, poboljšanje pokretljivosti i pomoć u vraćanju funkcionalnosti kuku.

Kako vježbati sa umjetnim zglobovima i zašto je važno vježbati?

Vrlo je važno provoditi vježbe kako biste ojačali mišiće oko zgloba koji će biti zamijenjen. To će uvelike ubrzati oporavak nakon operacije.

 1. Bolesnik mora znati kako i na koji način mora izvoditi vježbe nakon operacije. Očekujte da ćete vježbati s fizioterapeutom kako biste pokrenuli novi zglob.
 2. Bitno je izbjegavati sve nagle i ekstremne pokrete, a izvoditi samo one koje omogućuju osnovne aktivnosti svakodnevnog života!
 3. Provodite vježbe povećanja opsega pokreta, jer je puni opseg pokreta teško vratiti nakon operacije. Vježbe ne bi smjele biti pretjerane.
 4. U godinama nakon operacije i dalje treba paziti na zglobove te provoditi naučene vježbe.

2. Pomagala za hodanje i postupno napuštanje Istih

U početnim fazama oporavka, koristit ćete pomagala za hodanje kao što su štake ili hodalice. To pomaže u održavanju ravnoteže i smanjenju opterećenja na novi zglob. Međutim, kako se mišići jačaju i povjerenje u umjetni zglob raste, postupno ćete smanjivati uporabu ovih pomagala.

Pomagala pri hodanju:

 • Hodalica - uporaba hodalice omogućuje sigurnije kretanje nesigurnom bolesniku uz rasterećenje kuka, uloga hodalice je dvostruka jer osigurava stabilnost i ravnotežu osobito starijim osobama.
 • Štake - obvezno se upotrebljavaju nakon ugradnje umjetnog kuka, kako ih koristiti naučiti će Vas fizioterapeut.
 • Štap - koristan je ako se ispravno nosi u ruci suprotnoj od strane oštećenog kuka. 

Koje pomagalo će koristiti i koliko dugo, bolesnik će se uvijek dogovoriti sa liječnikom. 

3. Pomagala koja vam mogu olakšati svakodnevne aktivnosti nakon ugradnje endoproteze zgloba kuka:

Pomagala u kupaonici (toaletna pomagala):

 • WC povišenje - posebna plastična povišenja u obliku prstena, jednostavno se postavljaju na WC školjku i olakšavaju bolesniku njegovu upotrebu.
 • Rukohvati - pričvršćeni na okolne zidove osobama sa slabijim mišićima i slabijeg općeg stanja olakšavaju podizanje.
 • Stolac za tuš kabinu - ima mogućnost podešavanja visine pa znatno olakšava bolesniku sjedanje i ustajanje.
 • Daska za kadu

Više o toaletnim pomagalima pogledajte u našem prodajnom programu za njegu bolesnika.

Ostala pomagala nakon operacije umjetnog zgloba kuka:

 • Pomagalo za oblačenje čarapa - prilikom oblačenja sjedeći na rubu stolca savjetuje se uporaba pomagala za navlačenje čarapa
 • Hvataljka - bolesniku će olakšati podizanje predmeta s poda 
 • Trapez - sve aktivnosti u postelji (okretanje, ustajanje) olakšati će rukohvat u obliku trapeza pričvršćen iznad gornjeg dijela postelje 
 • Jastuci - postavljanje jastuka na stolac omogućuje najbolji položaj kuka do 90 stupnjeva 
 • Valjci - korisni su za provođenje vježbi 
 • Anatomska i ortopedska obuća - stopala su stup našega tijela, ona podupiru noge i kralježnicu i zato je važno imati kvalitetnu obuću 
 • Ortopedski ulošci prema otisku - pomažu da se težina pravilno rasporedi na stopalu kako bi se rasteretio kuk i kralježnica 

4.Prevencija infekcija i pravilna njega rane

S obzirom na otvorenu ranu od operacije, postoji povećan rizik od infekcija. Pravilna njega rane je od izuzetne važnosti. To uključuje redovito mijenjanje zavoja prema uputama medicinskog tima, održavanje higijene i izbjegavanje potencijalno prljavih ili zagađenih površina.

5.Pravilno spavanje i položaj tijela

Pravilno spavanje igra ulogu u sprečavanju nepotrebnog stresa na umjetni zglob. Stručnjaci preporučuju spavanje na boku s jastucima između nogu radi održavanja optimalne udaljenosti između bedara. To pomaže u izbjegavanju neželjenih pokreta tijekom noći.

6.Uravnotežena prehrana i dijetalne navike

Pravilna prehrana pridonosi bržem ozdravljenju i jačanju imunološkog sustava. Obratite pažnju na unos proteina, vitamina i minerala koji su ključni za zacjeljivanje rane i obnovu tkiva. Vaš liječnik ili nutricionist mogu vam pomoći u planiranju uravnotežene prehrane.

7.Psihološka prilagodba i emocionalna potpora

Operacija ugradnje umjetnog zgloba može izazvati osjećaje tjeskobe, straha i frustracije. Važno je razgovarati s medicinskim timom ili stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste se pravilno nosili s emocionalnim aspektima oporavka.

8.Dugoročna briga i redovne kontrole

Umjetni zglob ima svoj vijek trajanja, ali redovna briga može produljiti njegovu funkcionalnost. Redoviti posjeti liječniku i kontrole pomažu pratiti stanje zgloba i otkriti potencijalne komplikacije u ranoj fazi.

 

Razumijevanje ovih važnih informacija nakon operacije ugradnje umjetnog zgloba kuka ključno je za uspješan oporavak i prilagodbu na novu situaciju. Svaka faza oporavka zahtijeva strpljenje i posvećenost, ali pravilna skrb će vam omogućiti da se vratite svojim svakodnevnim aktivnostima s većom udobnošću i funkcionalnošću.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)