ORTO i MEDI centar d.o.o.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da tlak trebaju kontrolirati isključivo starije osobe. Krvni tlak potrebno kontrolirati i u mlađoj dobi, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju problema s povišenom težinom i u rizičnoj su skupini za visok krvni tlak i opasnost od moždanog i srčanog udara.

 

Što je krvni tlak?

Krvni tlak osigurava pravilan protok krvi u žilama. Protok krvi mora zadovoljiti potrebe organizma za kisikom i hranjivim tvarima potrebnim za normalan rad. Krvni tlak nije uvijek isti, mijenja se promjenom položaja tijela, ovisi o fizičkoj aktivnosti, veći je tijekom dnevna, tijekom spavanja se snizuje.
Krvni tlak se normalno diže iznad normalne razine u situacijama uzbuđenja, straha, boli, tijekom fizičkog opterećenja i sl., ali ubrzo nakon prestanka podražaja svodi se na početnu razinu. U tim slučajevima, to je savršeno normalna reakcija organizma, koji se javlja u zdravih ispitanika.

Zašto je važno mjeriti krvni tlak?

Kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, glavni su uzročnik smrtnosti u Europi, a budući da su hipertenzija ili visok krvni tlak i fibrilacija atrija, oblik neregularnog srčanog ritma, dva najvažnija faktora rizika za dobivanje moždanog udara, važno je otkriti ih na vrijeme, što se može redovitim mjerenjem krvnog tlaka i srčanog pulsa

Od 1900. godine, kardiovaskularne bolesti nose zastavu prvog uzroka smrtnosti u svijetu. Sedam narednih uzroka smrti među vodećima svi zajedno zastupljeni su kao i kardiovaskularne bolesti. U Europi kardiovaskularne bolesti uzrokuju 43% svih smrtnosti, što zajednicu košta 170 milijardi eura na godinu. U Hrvatskoj, stanje je slično: svaki drugi čovjek umire od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Povišen krvni pritisak najčešće se otkriva kada su simptomi koji upućuju na vrlo visok porast tlaka ili oscilacije u njemu već izraženi. Ili se već osjećaju posljedice koje povišeni krvni tlak može uzrokovati na drugim organima: očima, bubrezima, krvnim žilama, srcu i mozgu.

Ponekad simptomi povišenog krvnog tlaka mogu biti:

 • Smetenost:
 • Promjene vida;
 • Pretjerano znojenje;
 • Bljedilo ili crvenilo lica;
 • Bolovi u prsnom košu.

Uzroci povišenog krvnog tlaka su:

 • Nepravilna prehrana;
 • Neumjereno ispijanje alkoholnih pića;
 • Pušenje;
 • Kofeinski napici;
 • Nasljedna sklonost;
 • Povišena tjelesna težina (pretilost);
 • Povišena razina masnoća u krvi;
 • Fizička neaktivnost.

Mjerenje krvnog tlaka pomaže u ranom otkrivanju hipertenzije. Istraživanja pokazuju da je kod velikog broja pacijenata povišen krvni tlak nedovoljno kontroliran, a njegova kontrola predstavlja značajan problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mjerenje krvnog tlaka na svim razinama zdravstvene zaštite, od liječnika, preko ljekarnika, pa sve do samostalnog mjerenja pacijenta kod kuće može pomoći u ranom otkrivanju hipertenzije te poboljšanju njezine kontrole. 

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da tlak trebaju kontroliratiisključivo starije osobe. Međutim, tlak je potrebno kontrolirati i u mlađoj dobi, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju problema s povišenom težinom i u rizičnoj su skupini za visok krvni tlak i opasnost od moždanog i srčanog udara. 

No kod kontrole krvnog tlaka ne treba se orijentirati isključivo na odlazak kod liječnika. Bilo bi dobro da svako kućanstvo ima barem tlakomjer koji može koristiti cijela obitelj. Mjerenje tlaka kod kuće ima i svojih prednosti u odnosu na mjerenje u liječničkoj ordinaciji jer nema sindroma "bijele kute". Čest je slučaj da se kod nekih osoba prilikom pregleda u liječničkoj ordinaciji može izmjeriti povišen krvni tlak uzrokovan nervozom i uzbuđenjem, a da većina kasnijih mjerenja kod kuće pokaže normalan tlak. Vjerojatno je kod tih osoba povišen krvni tlak i pri uzrujavanju, na poslu, svađi, a takvih je situacija u današnje vrijeme u izobilju. 

Što je bitno za prevenciju hiperteznije - povišenog krvnog tlaka?

Mjerenje krvnog tlaka kod kuće je jedna od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pri čemu je najvažnija preciznost i kvaliteta tlakomjera kojim se provode mjerenja te da je korisnik educiran kako pravilno mjeriti krvni tlak. Najvažnija prednost mjerenja tlaka kod kuće je mogućnost višestrukih mjerenja i dobivanja srednje vrijednosti tlaka u određenom vremenu, što povećava pouzdanost izmjerene vrijednosti i omogućava bolju procjenu rizika. Postoje dnevnici za mjerenje tlaka u koje korisnici mogu zapisivati izmjerene vrijednosti krvnog tlaka tlakomjerom i predočiti ih svome liječniku.

Više o tlakomjerima u našoj ponudi pogledajte ovdje

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.