Želimo Vam pomoći da informacije koje tražite brzo i lako nađete, kako bi prilagodili život novoj situaciji te da vratite osjećaj samopouzdanja. Pročitajte više o pomagalima nakon operacije dojke.

Masektomija, kirurško uklanjanje jedne ili obje dojke, je značajan korak u liječenju raka dojke. Nakon masektomije, pacijentice prolaze kroz različite aspekte fizičkog i emocionalnog oporavka. U ovom članku istražujemo korake koje treba poduzeti nakon masektomije kako bi se osigurao optimalan oporavak, pružila emocionalna podrška i pomoglo povratiti samopouzdanje.

Emocionalna podrška

support

Emocionalna podrška ima iznimno važnu ulogu u procesu oporavka nakon masektomije. Kroz ovaj period, možete se suočiti s različitim emocijama poput tuge, tjeskobe, straha ili gubitka samopouzdanja. Načini na koje možete primiti emocionalnu podršku mogu biti:

 1. Grupna podrška: Pridruživanje grupama podrške za žene koje su prošle kroz slično iskustvo može biti izuzetno korisno. Ove grupe stvaraju sigurno okruženje za dijeljenje iskustava, emocija i briga. Sudjelovanje u njima omogućuje vam povezivanje s drugima koji razumiju vaše izazove i pružaju podršku. Ovdje možete razmijeniti savjete, informacije i tehnike suočavanja s izazovima nakon masektomije.

 2. Psihološka podrška: Razgovor s licenciranim psihologom ili terapeutom može vam pružiti važnu emocionalnu podršku tijekom procesa oporavka. Stručnjaci vam pružaju siguran prostor za izražavanje emocija, razumijevanje i razgovor o različitim aspektima emocionalnog iskustva nakon masektomije. Pružit će vam podršku, savjete i tehnike suočavanja s tjeskobom, depresijom ili drugim izazovima koji se mogu pojaviti.

 3. Potpora obitelji i prijatelja: Obitelj i prijatelji igraju važnu ulogu u pružanju emocionalne podrške. Otvorena komunikacija s vašim najbližima omogućuje vam da izrazite svoje osjećaje, brige i potrebe. Oni vam mogu pružiti podršku, utjehu i praktičnu pomoć tijekom fizičkog oporavka. Redoviti razgovori, razumijevanje i pažnja koju dobivate od svoje bliske okoline mogu vam pomoći da se osjećate voljenima i podržanima.

 4. Umjetnost i kreativne terapije: Umjetnost, pisanje, slikanje ili druge kreativne aktivnosti mogu biti korisne u procesu izražavanja emocija i samopomoći. Ove terapijske prakse omogućuju vam da istražite i izrazite svoje osjećaje na kreativan način, što može olakšati emocionalno iscjeljivanje i poticanje pozitivnih emocija.

Uzimanje vremena za emocionalnu podršku nakon masektomije od iznimne je važnosti. Pronalazak podrške u grupama, stručnim osobama, obitelji i prijateljima te kroz kreativne aktivnosti može vam pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima i ponovnom jačanju samopouzdanja. Zapamtite da niste sami i da postoji mnogo izvora podrške koji vam mogu pomoći na putu prema emocionalnom iscjeljenju.

Fizički oporavak

oporavak

Fizički oporavak nakon masektomije zahtijeva posebnu pažnju i skrb. Prva faza u fizičkom oporavku je pridržavanje preporuka liječnika. To uključuje redovito praćenje operativne rane, promjenu zavoja i uzimanje propisanih lijekova. Važno je pažljivo pratiti upute kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje rane i minimizirali rizici od infekcije ili drugih komplikacija.

Uz praćenje preporuka liječnika, fizioterapija i vježbe igraju ključnu ulogu u obnovi pokretljivosti i snage. Fizioterapeut će raditi s pacijenticom kako bi razvila personalizirani program vježbi koji će poboljšati funkcionalnost ramena, vrata i prsa. Ove vježbe su posebno važne jer pomažu u jačanju mišića koji su možda oslabljeni ili ograničeni nakon operacije.

Pružanje adekvatne njege operativne rane također je važan dio fizičke skrbi. To uključuje pridržavanje higijenskih mjera, redovito čišćenje rane prema uputama liječnika i praćenje bilo kakvih znakova infekcije, kao što su oticanje, crvenilo ili iscjedak. Redoviti pregledi kod liječnika omogućuju praćenje napretka zacjeljivanja rane i brzo otkrivanje bilo kakvih komplikacija.

Pacijenticama se također preporučuje da nose posebne ortopedske grudnjake koji pružaju podršku i udobnost nakon masektomije. Ti grudnjaci su dizajnirani s unutarnjim džepovima koji omogućuju umetanje proteza kako bi se održala simetrija i estetski izgled. Stručnjaci za ortopedska pomagala mogu pružiti savjetovanje i pomoći u pronalaženju pravog grudnjaka koji odgovara potrebama pacijentice.

Uzimajući u obzir sve aspekte fizičke skrbi, pacijentice će biti na dobrom putu prema oporavku. Pravilna njega operativne rane, redovito vježbanje i korištenje odgovarajućih ortopedskih pomagala pomoći će u obnovi funkcionalnosti i povratku normalnog života nakon masektomije.

Odabir ortopedskog grudnjaka

 

Nakon masektomije, odabir pravog ortopedskog grudnjaka igra važnu ulogu u pružanju podrške i udobnosti, te pomaže povratku samopouzdanja pacijentici. Ortopedski grudnjak pruža potrebnu podršku, održava simetriju i omogućuje umetanje proteza. Evo nekoliko stavki na koje treba pripaziti prilikom odabira grudnjaka:

 1. Veličina grudnjaka: Prva i najvažnija stvar pri odabiru ortopedskog grudnjaka je pravilno određivanje veličine. Savjetuje se posjet ortopedskom stručnjaku ili trgovini specijaliziranoj za ortopedska pomagala kako bi se izmjerile prsa i dobila točna veličina. Imajte na umu da se veličina grudnjaka može promijeniti nakon masektomije, pa je važno ponovno provjeriti veličinu kako bi se osigurala pravilna podrška i udobnost.

 2. Materijal i dizajn: Ortopedski grudnjaci su obično izrađeni od mekanih i udobnih materijala koji su nježni prema osjetljivoj koži nakon operacije. Birajte grudnjake koji su prozračni, neiritirajući i prožeti svilenkastim materijalima. Također, grudnjaci s podesivim naramenicama i kopčama omogućuju prilagodbu kako bi se postigla optimalna podrška i udobnost.

 3. Džepovi za proteze: Važna karakteristika ortopedskog grudnjaka je prisutnost unutarnjih džepova koji omogućuju umetanje proteza. Ti džepovi trebaju biti dovoljno čvrsti i elastični kako bi držali proteze na mjestu i održavali simetriju izgleda. Prilikom odabira grudnjaka, provjerite jesu li džepovi dovoljno prostrani i prilagodljivi kako bi se moglo umetnuti i izvaditi proteze bez poteškoća.

 4. Estetski aspekti: Nakon masektomije, estetski aspekt igra važnu ulogu u obnovi samopouzdanja. Ortopedski grudnjaci su dostupni u različitim bojama, uzorcima i stilovima. Pacijentice mogu odabrati grudnjak koji odgovara njihovom osobnom stilu i preferencijama kako bi se osjećale sigurnije i privlačnije.

 5. Prilagođene opcije: Za pacijentice s posebnim potrebama ili specifičnim zahtjevima, postoje i prilagođene opcije ortopedskih grudnjaka. To može uključivati grudnjake s dodatnom podrškom, posebnim oblicima džepova ili prilagodljivim naramenicama. Razgovor s ortopedskim stručnjakom ili trgovcem specijaliziranim za ortopedska pomagala pomoći će pronaći prilagođeno rješenje koje najbolje odgovara individualnim potrebama.

Odabir odgovarajućeg ortopedskog grudnjaka nakon masektomije ključan je za udobnost, podršku i povratak samopouzdanja. Pažljiv izbor veličine, materijala, dizajna i prisutnost džepova za proteze pomoći će pacijentici da se osjeća udobno, simetrično i privlačno. Stručni savjet ortopedskog tima i prilagođene opcije također su važni kako bi se osiguralo optimalno rješenje za svaku pacijenticu.

 

Pomagala nakon operacije dojke na doznaku HZZO

 

Želimo Vam pomoći da informacije koje tražite brzo i lako nađete, kako bi prilagodili život novoj situaciji te da vratite osjećaj samopouzdanja. U nastavku donosimo popis dostupnih pomagala koje možete realizirati putem doznake HZZO te pripadajuće šifre.

 

Elastični rukav s rukavicom - više pogledajte ovdje (HZZO šifra: 0306091704014)

 • Pravo na ovo pomagalo ostvaruju žene kojima je otekla ruka,
 • Doznaku izdaje specijalist kirurg ili specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije,
 • Odobrava ovlašteni liječnik Zavoda,
 • Godišnje se propisuje 2 komada.

Elastični rukav smanjuje bol i natečenost gornjih ekstremiteta, izrađen je sa ili bez rukavice. Rukav postaviti odmah ujutro prije ustajanja iz kreveta. Važno je navući rukav ravnomjerno tako da donji dio prekriva ručni zglob. Ukoliko je i šaka zahvaćena limfedemom treba nositi i elastičnu rukavicu. Kako bi odabrali veličinu rukava, potrebno je izvršiti mjerenja ruke, tu smo mi kako bi Vam u tome pomogli.

Dojka od silikona - više pogledajte ovdje (HZZO šifra: 0630181726007)

 • Doznaku izdaje obiteljski liječnik,
 • Odobrenje nije potrebno,
 • Godišnje se propisuje 1 komad.

Silikonske proteze su izrađene od 100 % silikona i predstavljaju trajnu opskrbu. Ponuđene su u širokom izboru stilova, oblika i veličina kako bi ugodile različitim potrebama.

Grudnjak za umjetnu dojku - više pogledajte ovdje (HZZO šifra: 0903241727031):

 • Doznaku izdaje obiteljski liječnik,
 • Odobrenje nije potrebno,
 • Godišnje se propisuju 2 komada.

Moguć je odabir različitih oblika i veličina grudnjaka. U ponudi su grudnjaci crne, bijele, roze, bež i čokoladne boje.

Vlasulja - više pogledajte ovdje (HZZO šifra: s kratkim vlaknom - 0630031728006, s dugim vlaknom: 0630031729004):

 • Doznaku izdaje obiteljski liječnik,
 • Pravo na vlasulju stječu osobe koje imaju privremeni ili trajni gubitak kose kao posljedica zračenja ili kemoterapije.

Posjetite nas u prodavaonici u Grižanskoj 6 u Zagrebu kako bi Vam pomogli da nađemo najbolje rješenje za Vas.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)