Primjena TENS uređaja u bolnim stanjima. Kako otkloniti ili smanjiti bol?

6. travnja 2020.
Anita, farmaceutski tehničar, voditelj prodavaonice

Bol je neugodan osjećaj koji djeluje kao rano upozorenje da nešto nije u redu s tijelom. Često je neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili uvjetovano tim oštećenjem ili ozljedom. TENS uređaj pomoću elektroda postavljenih na kožu stimulira živčane završetke u koži te time blokira signale boli prije no što dođu u mozak. Koristi se za otklanjanje boli kod križobolje, artritisa, prijeloma, cirkulacijskih poremećaja i ostalog.

Vrste boli:

 • Kožna bol: ozljede kože i potkožnog tkiva (porezotine i opekline prvog stupnja)
 • Tjelesna bol: dolazi iz ligamenata, tetiva, kostiju, krvnih žila i živca. Bol u ovim područjima je tupa i traje dulje.
 • Organska bol: tjelesni organi – gorni dio prsa,lijevo rame i ruka, gubitak protoka krvi u dio mišićnog tkiva
 • Neuropatska bol: posljedica ozljede ili bolesti živca
 • Fantomska bol: osjećaj boli u izgubljenom udu kod amputacije i tetraplegije i kvadriplegije.

Osim toga, razlikujemo:

 • Akutnu bol: događaju se iznenada, izazivaju oštru bol i obično su posljedica traume (iščašenje, uganuće, istegnuće i sl.). Znakovi i simptomi akutne ozljede manifestiraju se u roku 48 sati nakon ozljeđivanja, i to vrlo oštrom boli, oteklinom, osjetljivosti, crvenilom i pojačanom toplinom kože.
 • Kroničnu bol: razvija se postupno, može doći i proći te uzrokovati tupu bol ili pojačanu osjetljivost nekog područja. Često su rezultat preopterećenja, ali se mogu javiti i zbog liječenja akutne ozljede na neodgovarajući način. Rekreativni sportaši katkad ne znaju postaviti granicu napora kojem se smiju podvrgnuti ni procijeniti intenzitet i učestalost treninga. Stoga ni ozljede, akutne i kronične, nisu rijetkost, pa je važno naučiti kako ih tretirati. Većina sportaša zna da se akutna ozljeda (npr. iščašenje zgloba) hladi, ali vjerojatno ne zna da u slučaju ozljeđivanja i TENS uređaj može biti koristan. 

Što je T.E.N.S. uređaj i kako pomaže kod bolnih stanja?

TENS uređaj pomoću elektroda postavljenih na kožu stimulira živčane završetke u koži te time blokira signale boli prije no što dođu u mozak. Koristi se za otklanjanje boli kod križobolje, artritisa, prijeloma, cirkulacijskih poremećaja i ostalog.

Kod kojih stanja se koristi T.E.N.S. uređaj?

TENS uređaj mogu se koristiti sami za ublažavanje boli, ili u kombinaciji s drugim tretmanima. Korištenje uređaja može smanjenje upotrebu lijekova protiv boli koje uzimate.

 • Postoperativna bol (ugradnja proteza)
 • Križobolja
 • Artroza, artritis
 • Nesrašteni prijelomi
 • Cirkulacijski poremećaji
 • Glavobolja
 • Orofacijalna bol (zubobolja)
 • Bol neuralnog podrijetla

Kod kojih stanja se ne koristi T.E.N.S. uređaj?

 • Bolesti srca
 • Ugrađenog stimulatora srca (pacemaker)
 • Šećerna bolest (dijabetes)
 • Trudnoća (savjetovati se s liječnikom)
 • Visoki krvni tlak.

Princip rada T.E.N.S. uređaja:

TENS ili transkutana elektro nervna stimulacija je uporaba električne struje proizvedene u uređaju u cilju stimulacije živaca za terapeutske svrhe.
Stimulira živčane završetke u koži te time blokira signale boli prije no što dođu u mozak. TENS ne uklanja uzroke boli. On podiže razinu prirodnih analgetika u tijelu. Za razliku od lijekova protiv boli, stimulacija nema popratnih pojava.
Elektrode (izgledaju kao mali flasteri) su spojene s jednim TENS uređajem koji daje impulse. Ti impulsi blokiraju bolove pa ih ne osjećate. Ukoliko stavite elektrode na mišić u području bola, mišić radi i iz tijela se oslobađa endorfin, tvar slična morfiju. Endorfini ublažavaju vaš bol.
 

Gdje se koristi T.E.N.S. uređaj, kome se preporuča za korištenje?

 • U fizikalnoj medicini u svrhu otklanjanja ili smanjenja boli
 • Za kućnu upotrebu - koristi se bez nadzora stručne osobe isto u svrhu otklanjanja ili smanjenja boli.

Kod određenog problema, potrebno je najprije se savjetovati s liječnikom, fizioterapeutom ili stručnom osobom koja će pobliže objasniti princip i način rada. Uobičajena je terapija u trajanju od 30–60 minuta, 2–4 puta dnevno.

Za više informacija o radu uređaja, uvijek stoji u uputama te se trebate savjetovati sa stručnom osobom za korištenje.

Vrste T.E.N.S. uređaja:

Dvije elektrode čine jedan par odnosno jedan kanal stimulacije te se njima može tretirati jedno mjesto na tijelu istovremeno. Ovisno o broju kanala, TENS uređaji se mogu podijeliti na:

 • Jednokanalne (2 elektrode) - elektrode se postavljaju na mjesto boli tako da može obuhvatiti bolno mjesto (npr. rame) te se jačina i trajanje može postaviti na samo jedno mjesto.
 • Dvokanalne (4 elektrode) - elektrode se postavljaju na mjesto boli tako da može obuhvatiti više bolnih ali ne udaljenih mjesta (npr. koljeno i gležanj) te se jačina i trajanje mogu postaviti za dvije zasebne pozicije.
 • Četverokanalne (8 elektroda) - elektrode se postavljaju na mjesto boli, kako je 4 para, može se tretirati u isto vrijeme npr. gležanj, koljeno, ramena. Prednost četverokanalog - mogućnost tretiranja više bolnih mjesta odjednomte više osoba odjednom - pogodan je u sportskoj rehabilitaciji za korištenje prilikom terenskih sportova.
Razlikuju se cijenom i dodatnim karakteristikama koje su elektrostimulator i masažer.
Također, određeni uređaji u sebi mogu imati kombinaciju T.E.N.S. i EMS uređaja što znači da isti uređaj može imati funkcije smanjenja boli (T.E.N.S)  i stimulacije mišića (EMS - električnog neurostimulatora) koji omogućava povećanu mišićnu snagu i stimulaciju različitih mišićnih grupa.


T.E.N.S. Uređaj Protiv Boli I Elektrostimulator Za Stimulaciju Mišića (1)


Kada je potrebno posjetiti liječnika, ukoliko Vas boli?

Iznimno je važno naglasiti ako se svakodnevno suočavate s bolovima, trebali biste posjetiti liječnika.

 

Dodatna pomagala koja otklanjaju bol:

Masažeri I Hidromasažne Kadice              Oblozi I Termofori              

Kinesio Trake              Sportska I Rehabilitacijska Kozmetika

 

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.