Dekubitus nije nužno posljedica loše njege pacijenta. Evo kako na vrijeme doći do pomagala za njegu bolesnika s dekubitusom.

Dekubitus je bolest koja nastaje ​dužim ​pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedenjem čime se prekida cirkulacija krvi i dotok ​kisika u tome dijelu tijela te koža na tome dijelu postaje čvrsta i crvena (upaljena)​ ili mekana i ljubičastoplave boje - to su prvi znakovi dekubitusa​.
 
Pročitajte na koji način osigurane osobe s odgovarajućom medicinskom indikacijom mogu ostvariti pravo na dobivanje pomagala za dekubitus putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

 U 4 jednostavna koraka do pomagala za dekubitus

Korak 1: Posjet liječniku

Prvi korak je posjetiti liječnika koji je ovlašten propisati pomagalo za dekubitus.

Pomagalo propisuje:

  • specijalist ortoped
  • specijalist ortopedije i traumatologije
  • specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
  • specijalist kirurg.

Tijekom posjeta, liječnik će procijeniti vaše zdravstveno stanje i potrebu za pomagalom za dekubitus te količinom istih. 


Medicinska indikacija kojom ostvarujete pravo na pomagalo: 

  • 167 -
    • a. Za osigurane osobe s paraplegijom.
    • b. Za potpuno nepokretne osigurane osobe koje imaju dekubitalne ulceracije kože (stupanj 3-4).

HZZO šifru pomagala Vi ili Vaš liječnik možete provjeriti na našoj stranici u gornjem lijevom kutu željenog proizvoda:

HZZO_dekubitus.png

Korak 2: Ovjera doznake

Doznaku za pomagalo za dekubitus treba ovjeriti liječničko povjerenstvo kako bi bila valjana za podnošenje zahtjeva HZZO-u.

Doznaku dostavljate regionalnom uredu Zavoda prema mjestu stanovanja zajedno sa:

  1. Medicinskom dokumentacijom (nalazima)
  2. Obrazloženjem medicinske indikacije za pomagalo (propisuje liječnik specijalist)

Ovjera doznake može potrajati od 1-3 tjedna, dok u nekim slučajevima traje duže. U bilo kojem trenutku možete nazvati HZZO i provjeriti dali je vaša doznaka ovjerena.

 

Korak 3: Naručivanje pomagala u ORTO i MEDI centru

Sa doznakom i dostupnim nalazima unutar 30 dana od dana kada je doznaka propisana realizirate doznaku u ORTO i MEDI centru u Grižanskoj 6.

Ukoliko su proizvodi dostupni moći ćete ih preuzeti odmah, a ukoliko ih je potrebno naručiti, Vaše pomagalo biti će dostupno za preuzimanje u roku od 15 dana. 

Pomagalo možete naručiti i online ovdje:

NARUČI POMAGALO PUTEM DOZNAKE

Korak 4: Preuzimanje pomagala u ORTO i MEDI centru

Na naš poziv dolazite u poslovnicu i preuzimate pomagalo. Pomagalo možete realizirati svakih 36 mjeseci u propisanoj količini po istom hodogramu

Kod nastavnog propisivanja izabrani doktor propisuje pomagalo na temelju praćenja potreba svojeg pacijenta, uz obvezu osigurane osobe da prema potrebi, izabranom doktoru dostavi nalaz nadležnog doktora odgovarajuće specijalnost.

Ostala pomagala za dekubitus pronađite ovdje.


Pogledajte ostala pomagala koja je moguće realizirati putem doznake:

POMAGALA NA DOZNAKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

 

U ORTO i MEDI centru svakodnevno se susrećemo s osobama sa dekubitusom te Vam naše stručno osoblje može pomoći pri odabiru pomagalate ista izdajemo na doznake HZZO-a.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)