Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika vježbanja, ali odabir pravih tenisica za trčanje može biti izazovan. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni trkač, ovih će vam pet ključnih savjeta pomoći da odaberete tenisice koje će najbolje odgovarati vašim potrebama.

1. Razumijevanje vaše vrste stopala

Prvi korak u odabiru pravih tenisica za trčanje je razumijevanje vaše vrste stopala. Svaka osoba ima jedinstveni oblik i strukturu stopala, što može utjecati na to kako se osoba kreće dok trči.

 

Postoje tri osnovne vrste stopala:

  • normalna,
  • ravna i
  • visokog svoda.

 

Normalna stopala, poznata i kao neutralna stopala, karakterizira uravnoteženi svod. To znači da su ona savršeno prilagođena za većinu vrsta tenisica dostupnih na tržištu. S druge strane, ravna stopala, koja su prepoznatljiva po niskom svodu, mogu uzrokovati prekomjerno unutarnje rotiranje gležnja tijekom trčanja. Za osobe s ravnim stopalima, ključne su tenisice koje pružaju stabilnost i podršku kako bi se smanjio rizik od ozljeda. Stopalo s visokim svodom, pak, može dovesti do prekomjernog vanjskog rotiranja gležnja, što može biti potencijalno štetno. U tom slučaju, preporučljivo je odabrati tenisice koje pružaju dobru fleksibilnost i amortizaciju. Na taj način, moguće je smanjiti opterećenje na stopala i gležnjeve te osigurati udobnost i sigurnost tijekom trčanja.

2. Odabir prave veličine

Odabir pravilne veličine tenisica za trčanje ključan je korak u osiguranju optimalne udobnosti i performansi. Uobičajeno je da vaše trkaće tenisice budu nešto veće od standardne veličine cipela koje nosite. Razlog tome je što stopala tijekom dugotrajnih trčanja mogu oteći, stoga je potrebno osigurati dovoljno prostora za takve promjene.

 

Kada je riječ o odabiru pravih tenisica za trčanje, važno je osigurati optimalno prilagođavanje vašim stopalima. Jedan od najboljih načina za to je isprobavanje tenisica s čarapama koje planirate nositi prilikom trčanja. Na taj način možete osigurati da tenisice odgovaraju vašim stopalima na najbolji mogući način, pružajući vam maksimalnu udobnost i podršku tijekom aktivnosti.

 

Osim toga, preporučljivo je tenisice isprobati kasno popodne. Zašto? Zato što vaša stopala tijekom dana prirodno postaju malo veća. Isprobavanje tenisica u to doba dana omogućit će vam da dobijete najrealniju sliku o tome kako će se tenisice prilagoditi vašim stopalima tijekom trčanja.

Condor tenisice za trcanje 1  

3. Provjera gazišta

Treći korak u odabiru prave tenisice jest detaljna provjera gazišta.  Kvalitetno gazište bit će izrađeno od materijala koji osigurava dobru vuču, što je iznimno važno za stabilnost i sigurnost korisnika. To je posebno bitno kod sportskih aktivnosti koje uključuju brze promjene smjera ili kretanje po skliskim površinama, gdje dobro gazište smanjuje rizik od klizanja i potencijalnih ozljeda.

 

Stoga, prilikom odabira tenisica, ne zaboravite temeljito pregledati i testirati gazište i uvjeriti se da je izrađeno u skladu s vašim potrebama i zahtjevima aktivnosti kojima se namjeravate baviti.

4. Odabir tenisica prema vrsti treninga

Određivanje vrste treninga ključan je faktor pri odabiru tenisica. Naime, različite vrste treninga zahtijevaju različite karakteristike tenisica. Ukoliko je vaš izbor trčanje po asfaltiranim stazama, važno je odabrati tenisice koje pružaju dobru amortizaciju. One će omogućiti ublažavanje udara prilikom svakog koraka, čime se smanjuje rizik od ozljeda.

 

 

 

S druge strane, ako je vaša strast trail trčanje, odnosno trčanje po neravnim i neasfaltiranim terenima, prioritet bi trebao biti na tenisicama s izvrsnom vučom i stabilnosti. Ove karakteristike su bitne kako bi se osigurala sigurnost prilikom trčanja po skliskim i neravnim stazama.

 

5. Investiranje u kvalitetu

Posljednji, ali ne manje važan korak u procesu odabira prave obuće za trčanje jest investiranje u kvalitetu. Jeftine tenisice, iako na prvi pogled mogu izgledati privlačno, često ne pružaju adekvatnu podršku koju stopalo treba tijekom trčanja. Kvalitetne tenisice za trčanje, s druge strane, dizajnirane su s naglaskom na udobnost, podršku i trajnost.

 

Najbolje anatomske tenisice za trčanje odaberite u Orto i Medi centru! Ovdje ćete pronaći tenisice Condor i Everlight za trčanje i svakodnevne aktivnosti. Tenisice možete pronaći ovdje:

Screenshot 2023 11 09 at 17.21.59

 

Odabir pravih tenisica za trčanje nije uvijek jednostavan zadatak, ali s ovih pet ključnih savjeta, bit ćete na dobrom putu da pronađete par koji najbolje odgovara vašim potrebama. Sretno s trčanjem!

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)