Čekićasti prst, poznat i kao mallet finger, je stanje koje se javlja kada se krajnji zglob prsta ne može ispraviti. Više pročitajte u nastavku članka.

Što je čekićasti prst?

Čekićasti prst, poznat i kao mallet finger, je stanje koje se javlja kada se krajnji zglob prsta ne može ispraviti. Ovo se događa kada se tetiva koja kontrolira krajnji zglob prsta ozlijedi. Čekićasti prst je česta ozljeda prsta koja se može dogoditi bilo kome, bez obzira na dob ili spol.

Simptomi i prepoznavanje čekićastog prsta

Simptomi čekićastog prsta mogu varirati, ali najčešći uključuju:

  • Nemogućnost ispravljanja krajnjeg zgloba prsta
  • Bol na vrhu prsta
  • Oteklina i crvenilo
  • Ponekad, mala rana na vrhu prsta

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite liječniku. Pravovremena dijagnoza može pomoći u sprječavanju dugoročnih komplikacija.

Mallet Finger Arlington VA | Nirschl Orthopaedic Center

Uzroci nastanka čekićastog prsta i prevencija

Čekićasti prst obično nastaje kao posljedica ozljede prsta. To se može dogoditi kada prst udari o tvrdi predmet, kao što je lopta, ili kada se prst savije prema dolje s velikom silom. Ponekad, čekićasti prst može nastati i kao posljedica reumatoidnog artritisa.

Prevencija čekićastog prsta uključuje izbjegavanje aktivnosti koje mogu dovesti do ozljede prsta. Ako se bavite sportom koji nosi rizik od ozljede prsta, poput košarke ili odbojke, važno je koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu.

Važnost pravovremene dijagnoze

Pravovremena dijagnoza čekićastog prsta je ključna za uspješno liječenje. Ako se stanje ne liječi, može doći do trajne deformacije prsta. Osim toga, nepravilno liječenje može dovesti do komplikacija, poput artritisa ili smanjene pokretljivosti prsta.

Metode liječenja čekićastog prsta

Liječenje čekićastog prsta obično uključuje imobilizaciju prsta. To se postiže korištenjem udlage za prst, koja drži prst u ispravljenom položaju dok se tetiva ne zacijeli. U nekim slučajevima, može biti potrebna operacija.

Velik izbor udlaga i ortoza za prst možete pronaći u Orto i Medi centru. Ove udlage su dizajnirane tako da pružaju optimalnu potporu i udobnost tijekom procesa oporavka.

Pomagala za brži oporavak čekićastog prsta: udlage, hladni oblozi i pomagala za rehabilitaciju

Kada je riječ o liječenju čekićastog prsta, pomagala mogu biti od velike pomoći. Udlage za prst, poput splinta za prst ili mallet finger ortoze, mogu pružiti potrebnu potporu i stabilnost za ozlijeđeni prst. Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju otekline i boli, dok pomagala za rehabilitaciju mogu pomoći u obnavljanju snage i pokretljivosti prsta nakon ozljede.

Screenshot_2023-11-11_at_13.01.10.png

Proces oporavka i rehabilitacije

Proces oporavka od čekićastog prsta može biti dugotrajan. Važno je biti strpljiv i dosljedan u slijedenju uputa liječnika. Imobilizacija prsta je ključna u prvih nekoliko tjedana nakon ozljede. Nakon toga, možda će biti potrebna fizikalna terapija kako bi se prst vratio u normalno stanje.

Rehabilitacija je također važan dio procesa oporavka. To može uključivati vježbe za jačanje prsta i poboljšanje njegove pokretljivosti. Vaš liječnik ili fizioterapeut će vam moći dati detaljne upute o tome koje vježbe trebate raditi.

Zapamtite, svaka ozljeda prsta je jedinstvena i vaš proces oporavka može se razlikovati od nečijeg drugog. Važno je slušati svoje tijelo i ne forsirati se previše. S vremenom, uz pravilnu njegu i liječenje, vaš čekićasti prst bi trebao postupno poboljšavati.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)