Bilo da se odlučite na periku zbog medicinskih razloga ili kao modni dodatak, važno je odabrati onu koja vam najbolje odgovara i koja će vam pružiti najveću udobnost. Više pročitajte u vodiču.

Vodič za kupovinu, održavanje i njegu perike

Kada se odlučiti na periku

Odluka o nošenju perike odnosno vlasulje često dolazi kao rezultat medicinskih tretmana poput kemoterapije, koji mogu uzrokovati gubitak kose ili drugih medicinskih stanja kao što je Alopecija. No, perike mogu biti i odličan modni dodatak koji vam omogućuje da eksperimentirate s različitim stilovima i bojama kose.

Perike, turbani i marame su važni proizvodi koji pružaju udobnost i samopouzdanje.

Vrste perika nakon kemoterapije

Perike nakon kemoterapije mogu biti izrađene od prirodne ili umjetne kose. Perike od prirodne kose pružaju najrealističniji izgled i osjećaj, ali su obično skuplje i zahtijevaju više održavanja. S druge strane, perike od umjetne kose su pristupačnije i lakše za održavanje, no mogu izgledati manje prirodno.

1.Perike od prirodne kose

Perike od prirodne kose izrađene su od stvarnih ljudskih dlaka, što ih čini izuzetno realističnima i prirodnima. Njihova prednosr je prirodan izgled, kvaliteta i prilagodba. Međutim, postoji nekoliko nedostataka kod perika od prirodne kose.

Ove perike često su skuplje od perika od umjetne kose. Također, zahtijevaju više održavanja i brige, uključujući redovito pranje i oblikovanje. Osim toga, potrebno je razmisliti o tome odakle dolazi ljudska kosa, jer postoji etički aspekt vezan uz dobavljače kose.

2.Perike od umjetne kose

Perike od umjetne kose izrađene su od visokokvalitetnih sintetičkih vlakana koja su dizajnirana da izgledaju i osjećaju se što prirodnije. Evo nekoliko prednosti ovih perika:

  • Jednostavna briga: Perike od umjetne kose zahtijevaju manje održavanja od perika od prirodne kose. Oblik i stil zadržavaju dulje vrijeme bez potrebe za čestim pranjem ili oblikovanjem.
  • Pristupačnost: Ove perike su obično povoljnije od onih od prirodne kose.
  • Raznolikost: Veliki izbor boja i stilova dostupan je u perikama od umjetne kose, omogućujući vam da eksperimentirate s različitim izgledima.

Ukoliko ne kupujete od provjerenih dobavljača, ove perike mogu imati manje prirodan izgled u usporedbi s perikama od prirodne kose, što daleko opravdava njihova iznimno niska cijena. Također, zbog svoje strukture, umjetne perike su osjetljivije na toplinu, pa se morate paziti izlaganju iznimno visokim temperaturama.

Kako biste odabrali pravu periku nakon kemoterapije, važno je razmotriti svoje osobne preferencije, potrebe i proračun te odabrati odgovarajući brend. Više o tome pročitajte u nastavku.

Gdje kupiti periku

Kada je riječ o tome gdje kupiti periku, postoji nekoliko opcija. Mnoge specijalizirane trgovine prodaju perike i vlasulje, a neke čak nude i usluge savjetovanja kako bi vam pomogle odabrati najbolju periku za vas.

U Orto i Medi centru možete se savjetovati sa našim stručnim timom koji vam može pomoći pronaći savršenu periku prema vašim željama. Odabiremo samo najkvalitetnije perike sa prirodno izgledajućim vlaknima te vas savjetujemo o izboru najprikladnije perike. Naša ponuda uključuje vrhunske vlasulje, turbane i marame izrađene od umjetne kose koja izgleda prirodno i lagana je za nošenje.

Osim toga, perike se mogu kupiti i online na našem webshopu. Kupovina perika online može biti prikladna jer vam omogućuje da pregledate veliki broj opcija iz udobnosti vlastitog doma.

Ukoliko imate dodatnih pitanja oko odabira pomagala, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Kako do perike/vlasulje preko HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) financira ili sufinancira kupnju perika i ostalih onkoloških pomagala za osobe koje su izgubile kosu zbog medicinskih tretmana poput kemoterapije. Važno je napomenuti da u nekim slučajevima HZZO pokriva samo dio troškova perike, a ostatak morate podmiriti sami. Više o tome pročitajte u članku: Kako do HZZO doznake za onkološka pomagala

Kako pravilno održavati i njegovati periku/vlasulju

Pravilno održavanje i njega vaše perike ključni su za očuvanje njihovog izgleda i osjećaja. Evo nekoliko savjeta o tome kako pravilno održavati i njegovati svoju periku:

  1. Čišćenje: Perike treba redovito čistiti kako bi se uklonila prljavština i ulja. Međutim, važno je koristiti samo proizvode koji su posebno dizajnirani za čišćenje perika i vlasulja, jer standardni šamponi i regeneratori mogu oštetiti vlakna.
  2. Oblikovanje: Perike treba oblikovati samo kada su potpuno suhe. Također, trebali biste izbjegavati upotrebu toplinskih alata kao što su uvijači za kosu i ravnanje kose, jer oni mogu oštetiti vlakna.
  3. Skladištenje: Kada ne nosite svoju periku, trebali biste je čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Također, preporučljivo je držati periku ili vlasulju na posebnom stalku za perike kako bi zadržala svoj oblik.
  4. Održavanje: Redovito provjeravajte svoju periku na znakove oštećenja ili trošenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, obratite se stručnjaku za perike ili vlasulje kako biste vidjeli mogu li se popraviti.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaša perika/vlasulja izgleda najbolje i traje što duže.

Alternativne opcije: turbani i marame

Dok se mnogi pacijenti okreću perikama kao rješenju, postoji i niz alternativnih opcija koje su jednako privlačne i korisne. Među njima su turbani i marame, koje su postale simbol snage i samopouzdanja mnogih osoba koje se suočavaju s gubitkom kose.

Turbani su tradicionalni komadi odjeće koji se koriste širom svijeta i imaju bogatu povijest. Danas su postali popularan izbor za osobe koje su prošle kroz kemoterapiju i suočavaju se s gubitkom kose.

Marame su još jedna izvrsna alternativa perikama nakon kemoterapije. One nisu samo praktičan izbor za prikrivanje gubitka kose, već i izraz kreativnosti i stila.

Nakon što se odlučite za turban ili maramu, možete pronaći razne tutorijale i savjete na internetu kako ih pravilno nositi i stilizirati.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)