ORTO i MEDI centar d.o.o.

Iz nekog razloga klasične toaletne školjke obično su vrlo niske, a što je školjka niža, to je teže sjesti i ustati. Kada u računicu ubacite starije osobe ili osobe s poteškoćama u kretanju koje imaju problema sa fleksibilnošću i mobilnošću, sjedanje na WC školjku može postati pravi izazov! Stoga je odabir adekvatnog toaletnog povišenja od iznimne važnosti.

Toaletna povišenja namijenjena su podizanju visine toaletnog sjedišta na ugodnu razinu, čime se olakšava sjedanje i ustajanje.  

Kome je namijenjeno toaletno povišenje?

Stvara li Vam sjedanje i ustajanje problem, toaletno povišenje može Vam biti od velike pomoći. Toaletna povišenja obično su namijenjena starijim osobama s poteškoćama u kretanju, osobama nakon operacije kuka, kralježnice ili koljena, kao i osobama koje imaju problema s ravnotežom.

Koje vrste toaletnih povišenja postoje?

U ORTO i MEDI centru možete pronaći dvije vrste toaletnog povišenja:

  • tvrdo i meko.

Meko toaletno povišenje izrađeno je od mekanog materijala, jednostavno se postavlja na WC školjku, nema šarafiće koje je potrebno pričvršćivati zbog čega je pogodno ukoliko više osoba koristi isti WC. Što se tiče pranja, jednostavno ga uklonite sa WC školjke i stavite pod tuš/u kadu. Budući da je izrađeno od mekanog materijala, idealno je  za osobe koje pate od dekubitusa.

Mekano toaletno povišenje dostupno je u izvedbi s poklopcem ili bez poklopca.

Tvrdo toaletno povišenje dizajnirano je tako da se može primijeniti na gotovo svim standardnim WC školjkama, dovoljno je povišenje ispravno postaviti i zategnuti bočne držače da bi sigurno i čvrsto stajalo na WC školjci. Za razliku od mekog povišenja, tvrdo povišenje pričvršćuje se vijcima.

Bilo da se radi o tvrdom ili mekanom toaletnom povišenju, ono je najčešće standardiziranog oblika te odgovara svim klasičnim WC školjkama standardnog oblika.

Kompletnu ponudu toaletnih stolica i povišenja provjerite na našem web shopu.

Toaletno povišenje s rukohvatima

Osim tvrdog i mekanog toaletnog povišenja, postoji varijanta toaletnog povišenja s rukohvatima. Idealno je rješenje za sve osobe koje veliki dio težine moraju prebaciti na ruke kako bi si pomogli pri ustajanju.

Kako odabrati odgovarajuću visinu toaletnog povišenja?

Toaletno povišenje uobičajeno je visoko 10-15 cm, a visina ovisi o visini same osobe koja će povišenje koristiti. Kada birate toaletno povišenje, izuzetno je važno točno odrediti potrebnu visinu, a odrediti ćete je tako da odredite visinu na kojoj stopala ravno dodiruju pod. Također, nakon operacije kuka vrlo je važno da prilikom sjedenja kut između natkoljenice i tijela nije manji od 90°.

Kako se toaletno povišenje postavlja?

Toaletna povišenja iznimno su jednostavna za montažu: potrebno je skinuti postojeću dasku te je zamijeniti toaletnim povišenjem, koje se najčešće pričvršćuje uz pomoć vijaka. Nakon montiranja, toaletno povišenje spremno je za uporabu, a starijim osobama pružiti će potrebnu sigurnost.