Kralježnica ili kičma predstavlja središnji koštani stup i oslonac trupa u koji je uklopljena osjetljiva kralježnična moždina s korijenima spinalnih živaca koji iz nje izlaze. Više o lumbalnom sindromu - uzrocima, simptomima i liječenju pročitajte u nastavku.

 

Lumbalni sindrom - što je?

Kralježnica je građena od 7 vratnih (cervikalnih) kralježaka, 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), te 5 križnih (sakralnih) koji su srasli u križnu kost (sakrum), i 3-5 trtičnih koji su srasli u trtičnu kost.

Između vratnih, prsnih i slabinskih kralježaka se nalaze međukralješnični (intervertebralni) diskovi koji su građeni od vanjskog vezivnog prstena (anulus fibrozus) i želatinoznog središnjeg dijela (nucelus pulposus).

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Tako je križobolja postala veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja.

Uzrok lumbalnog sindroma:

Navodi se više od stotinu različitih uzroka križobolje. Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralješničnih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići.

U starijih ljudi križobolja je često izazvana degeneracijskim promjenama kralježaka i međukralježničnih kolutova (spondiloza, spodnilartroza). Česta je i u upalnih reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, giht...).

Može se razviti i kod:

  • prirođenih iskrivljenja kralješnice (kifoza, skolioza);
  • prirođenih razvojnih poremećaja kralježaka (spondilolisteza, sakralizacija, lumbalizacija kralježaka, spina bifida-rascjep luka kralješka, polukralježaka i dr.);
  • nakon ozljeda, raznih upala (tuberkuloza, infektivni spondilitis);
  • osobito kod osteoporoze - bolesti krhkih kostiju.

Nije rijetka i kod drugih metaboličkih bolesti kostiju, a nalazimo je i kod primarne bolesti nekih drugih zglobova (najčešće kuka, pa i koljena) kada čovjek nesvjesno zbog bolova u nogama mijenja mehanizam hoda, pa se javljaju bolovi u križima.

Prenesena bol u područje križa javlja se i kod nekih bolesti unutar trbušne šupljine: urogenitalnih organa, osobito reproduktivnih organa žena (kod nekih redovito tijekom ili prije mjesečnice), bubrega, tumora, koji mogu biti razvijeni i na kostima kralješnice.

Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti. Pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala, prevelika duševna napetost i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju.

Simptomi:

Simptom je bol u slabinskom dijelu kralješnice koja može nastati naglo ili postepeno, biti lokalizirana u donjem dijelu kralješnice ili se širiti u jednu ili obje noge, te pojasastog tipa prema naprijed.

Liječenje lumbalnog sindroma:

Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti. U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, suženje slabinskog kralježničkog kanala, hernija diska - pomak međukralježničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje.

Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralježnice dolazi u obzir primjena ortoza - raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu. 

Pomagala koja smanjuju i otklanjaju bol:

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)