ORTO i MEDI centar d.o.o.

Cerebralna paraliza (CP) je jedan od najčešćih uzroka teških motorički oštećenja kod djece. Njezina pojava i težina oštećenja su u stalnom porastu što je uzročno povezano s poboljšanjem medicinske skrbi i većom stopom preživljavanja djece niske gestacijske dobi. Više o cerebralnoj paralizi uzrocima, simptomima i rehabilitaciji pročitajte u nastavku.

 

Cerebralna paraliza:

Cerebralna paraliza (CP) je jedan od najčešćih uzroka teških motorički oštećenja kod djece. Utjecaj bolesti nije samo medicinski već ima svoje društvene, psihološke i ekonomske učinke na ukupnu kvalitetu života oboljelih i njihove okoline.

Što je cerebralna paraliza?


Cerebralna paraliza je grupa trajnih, ali ne i nepromjenjivih poremećaja pokreta i / ili posture i motoričkih funkcija, koji su uzrokovani neprogresivnim smetnjama, lezijama ili abnormalnostima mozga u razvoju, tj. nezrelog mozga.

Uzročni čimbenici:

Uzročni čimbenici cerebralne paralize mogu se podijeliti u tri vrste:

  • Prenatalni (od začeća do poroda )- kromosomske abnormalnosti, dokazane kongenitalne infekcije majke (poput rubeole, toksoplazme, citomegalovirusa), životna dob trudnica iznad 35 godina, te upotreba alkohola i nekih lijekova
  • Perinatalni (tijekom poroda, kratko vrijeme iza poroda) - niska porođajna težina i/ili nedonošenost, višeplodna trudnoća, produženi ili ubrzani porođaj, pogrešni postupci tijekom porođaja
  • Postnatalni (nakon poroda) - novorođenačke konvulzije, sepsa i meningitis, intrakranijsko krvarenje, hiperbilirubinemija

Simptomi

Cerebralnu paralizu ponekad je teško prepoznati, te se kod većine djece cerebralna paraliza otkrije u prvoj godini života. Postoji široki spektar simptoma koji mogu varirati od blage nespretnosti do težih motoričkih deficita. Javljaju se:

  • poremećaji tonusa i refleksa (već od dojenačke dobi),
  • poremećajem kontrole položaja i pokreta tijela,
  • usporenim razvojem motorike.

Navedeno se manifestira slabijim korištenjem jedne strane tijela, izrazitom mlohavost ili napetosti mišića, zaostajanjem u kretnjama i razvoju naspram vršnjaka, lošom koordinacijom pokreta, pretjeranim slinjenje i poremećaji hranjenja, epileptičkim napadaji, usporenim razvojem govora i govornim teškoćama, teškoćama pri učenju i dr.

Klasifikacija:

Postoji više klasifikacija cerebralne paralize, no najčešće se klasificira u spastični, koreoatetotični, ataksični i miješani oblik.

  • Spastična cerebralna paraliza - ukočenost zahvaća obje ruke i noge, ili samo ruku i nogu na jednoj strani,
  • Koreoatetotična cerebralna paraliza - izvijajući, usporeni , spontani pokreti ruku i nogu,
  • Ataksična cerebralna paraliza - loša koordinacija pokreta, opća slabost mišića i drhtanje,
  • Miješani oblik cerebralna paraliza - najčešće kombinacija spazma i koreoatetoze.

Rehabilitacija:

Cerebralna paraliza nije izlječiva, doživotno je stanje, no nije i nepromjenjiva. Obrasci pokreta mogu se promijeniti razvojem, sazrijevanjem i intervencijom. Rehabilitacija djece s cerebralnom paralizom uporan je i stalan proces kojim se žele stvoriti što bolje pretpostavke za brži i potpuni psihomotorički razvoj djeteta u cilju omogućenja što boljeg funkcioniranja i participacije kao punopravnom članu društva.

Bitno je naglasiti kako pristup rehabilitaciji mora biti timski i holistički, te osim mnogih stručnjaka i specijalista važnu ulogu igraju i roditelji djeteta koje je potrebno educirati kako bi se mogli adekvatno brinuti i poticati dijete u njegovom daljnjem napretku.


U našoj ponudi imamo veliki broj rekvizita za vježbu i rehabilitaciju, koja bi se osim u ustanovama trebala provoditi i kod kuće koliko god je moguće. Također je tu i Servus - elektronički asistent osobama s invaliditetom. To je sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom.

Servus je zamišljen kao dobar i vjeran prijatelj koji je uvijek voljan pomoći svom korisniku. Funkcija Servusa koja se najviše cijeni kod osoba s cerebralnom paralizom svakako je otključavanje vrata. Potrebno je samo reći: „Servus, prikaži vrata“ i na televizoru će se prikazati snimka Vaših ulaznih vrata. Ako želite osobu pustiti u kuću dovoljno je reći: „Otključaj vrata“ i vrata će se otključati. Uz Servus možete pustiti gosta u kuću samo glasom, bez potrebe za kretanjem. Kod cerebralne paralize često je oslabljena funkcionalnost ruku i prstiju. Uz Servus možete paliti i gasiti svjetlo, upravljati klima uređajem ili linijom, mijenjati kanale te upravljati svim ostalim uređajima bez upotrebe daljinskog upravljača. Sve što trebate je reći što želite, a Servus će to učiniti za Vas.