ORTO i MEDI centar d.o.o.

Svima koji su jednom doživjeli lom i zbog toga dobili klasičan gips jako je dobro poznat osjećaj boli i nemoći koji predstoji naredna dva ili više tjedana. Svakodnevne aktivnosti postaju otežane te se uvelike ovisi o pomoći bližnjih, a održavanje osobne higijene postaje poseban pothvat.

 

Osim toga klasični gips je težak, problematičan kod tuširanja, glomazanpa je teško preko njega oblačiti odjeću, neugodnog je mirisa i često puca.

Moderni nasljednik generacijama poznatog klasičnog gipsa je plastični gips napravljen od staklenih vlakana koja su pletena isto kao i zavoj, a impregnirana su poliuretanskom smolom. Zbog takvog sastava materijal je otporan na vodu te proces stvrdnjavanja i polimerizacije traje tek 20-ak minuta.

Ono što je značajno je i udobnost kao i što lakše funkcioniranje u svakodnevnim životnim aktivnostima tijekom nošenja imobilizacije. Ako je imobilizacija napravljena od plastičnog gipsa, ne postoje klasični problemi prilikom obavljanja osobne higijene, jer je plastični gips otporan na vodu i može se slobodno kupati i tuširati, a i podnošenje vrućina kao i znojenja je puno lakše. Sve navedeno je od posebnog značaja za djecu.

Pogodniji je za primjenu i u ljetnim mjesecima, tj. u sezoni kupanja u moru. Plastični gips je udoban (mekani rubovi trake pružaju udobnost pri nošenju gipsa), dobro prianja uz kožu, 4 puta je lakši od klasičnog (sedrenog) gipsa i 10 puta čvršći od istog. Dolazi u različitim bojama i veličinama. Također je puno tanji pa se može na njega nositi posebna obuća te ga nije potrebno skidati tijekom rendgenskog snimanja. S obzirom na to da se postavlja u obliku traka kod njega ne postoji mogućnost povrede otkinutim komadićima.

Skidanje plastičnog gipsa je lakše zbog smole od koje je napravljen, pa ga je mogućeodmotati kao zavoj ili razrezati škarama.

Plastični gips se može kupiti u slobodnoj prodaji nakon pregleda kod kvalificirane osobe za postavljanje gipsa tj. gipsera koji će dati preporuku i prepisati potrebne količine komponenti na temelju ozljede i popratne dokumentacije.

Na temelju dobivene preporuke gipsera, određuje se količina komponenti plastičnog gipsa:

  • stokineta - mekana navlaka koja se postavlja kao podloga za postavljanje gipsa, prodaje se po metru ovisno o mjestu ozljede

  • tvrdi plastični gips - služi za stabilnost, pa se tako može koristiti kod svih traumatoloških i ortopedskih indikacija, prodaje se u pakiranjima različitih veličina

  • meki plastični gips - fleksibilan, polutvrd, ali ne i elastičan, prodaje se u pakiranjima različitih veličina.

Za stručan savjet nazovite nas s povjerenjem na 01 2911 366 ili nam pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..