ORTO i MEDI centar d.o.o.

Svima koji su jednom doživjeli lom i zbog toga dobili klasičan gips jako je dobro poznat osjećaj boli i nemoći koji predstoji naredna dva ili više tjedana. Svakodnevne aktivnosti postaju otežane te se uvelike ovisi o pomoći bližnjih, a održavanje osobne higijene postaje poseban pothvat.

 

Osim toga klasični gips je težak, problematičan kod tuširanja i glomazanpa je teško preko njega oblačiti odjeću, a osim toga neugodnog je mirisa i često puca.

U ortopediji i traumatologiji, imobilizacija slomljenih ili ozlijeđenih kostiju je ključni korak u procesu ozdravljenja. Uz razvoj tehnologije, pojavio se inovativni materijal - plastični gips, koji donosi brojne prednosti u odnosu na klasični gips od žbuke. U ovom članku istražujemo karakteristike, prednosti i vrste plastičnog gipsa, kao i postupak skidanja gipsa.

Plastični gips: Prilagodljivost i udobnost


Plastični gips, također poznat kao termoplastični gips ili polimer gips, donosi revolucionarnu promjenu u praksi imobilizacije ozljeda. 

Moderni nasljednik generacijama poznatog klasičnog gipsa napravljen od staklenih vlakana koja su pletena isto kao i zavoj, a impregnirana su poliuretanskom smolom. Zbog takvog sastava materijal je otporan na vodu te proces stvrdnjavanja i polimerizacije traje tek 20-ak minuta.

Ono što je značajno je i udobnost kao i što lakše funkcioniranje u svakodnevnim životnim aktivnostima tijekom nošenja imobilizacije. Ako je imobilizacija napravljena od plastičnog gipsa, ne postoje klasični problemi prilikom obavljanja osobne higijene, jer je plastični gips otporan na vodu i može se slobodno kupati i tuširati, a i podnošenje vrućina kao i znojenja je puno lakše. Sve navedeno je od posebnog značaja za djecu.

Prednosti plastičnog gipsa

Samo neke od prednosti plastičnog gipsa su:

 1. Manja težina: Plastični gips 4 je puta lakši od tradicionalnog gipsa od žbuke, što smanjuje neugodnost i omogućuje pacijentima veću pokretljivost tijekom perioda imobilizacije.
 2. Veća udobnost: Fleksibilnost plastičnog gipsa pruža veću udobnost pacijentima, smanjujući pritisak i trnce koji se mogu javiti kod tradicionalnog gipsa. Mekani rubovi trake pružaju udobnost pri nošenju gipsa te dobro prianja uz kožu.
 3. Veća čvrstoća: plastični gips 10 je puta čvršći od običnog gipsa.
 4. Tanji od klasičnog gipsa: Plastični je gips puno tanji od klasičnog stoga se na njega može nositi veći izbor odjeće i obuće.
 5. Bolja ventilacija: Materijal plastičnog gipsa omogućuje bolju ventilaciju, smanjujući rizik od razvoja infekcija ispod gipsa.
 6. Mogućnost prilagodbe: Liječnici mogu jednostavno prilagoditi plastični gips pacijentovom tijelu, osiguravajući optimalnu podršku za ozlijeđeni ekstremitet.
 7. Jednostavno skidanje: Plastični gips se može lako ukloniti ili prilagoditi radi higijene ili promjene položaja, bez potrebe za potpunim zamjenom gipsa
 8. Pogodan za kupanje: Pogodan je za primjenu u ljetnim mjesecima, tj. u sezoni kupanja u moru. 
 9. Jednostavnije skidanje: Skidanje plastičnog gipsa je lakše zbog smole od koje je napravljen, pa ga je mogućeodmotati kao zavoj ili razrezati škarama.
 10. Nije ga potrebno skidati tijekom rendgenskog snimanja

S obzirom na to da se postavlja u obliku traka kod njega ne postoji mogućnost povrede otkinutim komadićima.

Gdje kupiti plastični gips i koji odabrati?

Plastični gips se može kupiti u slobodnoj prodaji nakon pregleda kod kvalificirane osobe za postavljanje gipsa tj. gipsera koji će dati preporuku i prepisati potrebne količine komponenti na temelju ozljede i popratne dokumentacije.

Na temelju dobivene preporuke gipsera, određuje se količina komponenti plastičnog gipsa:

 • stokineta - mekana navlaka koja se postavlja kao podloga za postavljanje gipsa, prodaje se po metru ovisno o mjestu ozljede

 • tvrdi plastični gips - služi za stabilnost, pa se tako može koristiti kod svih traumatoloških i ortopedskih indikacija, prodaje se u pakiranjima različitih veličina

 • meki plastični gips - fleksibilan, polutvrd, ali ne i elastičan, prodaje se u pakiranjima različitih veličina.

Za stručan savjet nazovite nas s povjerenjem na 01 2911 366 ili nam pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)