Što je teniski lakat? Koji su uzroci? Kako se liječi i koja pomagala koristiti za tretiranje teniskog lakta? Pročitajte više u savjetima tima.

 

Što je teniski lakat?

Lateralni epikondilits jedan je od najpoznatijih i najčešćih sindroma prenaprezanja sustava za kretanje (engl. overuse injuries) koji se očituje pojavom boli u vanjskom dijelu lakta. Bez obzira na svoj naziv nije rezerviran samo za tenisače, već su bolešću zahvaćeni ljudi različitih zanimanja poput daktilografa, zidara, postolara, zubara, kirurga, violinista, gitarista, pijanista.

Uzroci nastanka

Donji dio nadlaktične kosti ima koštane izbočine (epikondile) s vanjske i s unutarnje strane lakta s kojih polaze tetive mišića podlaktice koji savijaju prste i ručni zglob (fleksori), kao i tetive i mišići koji ispružaju prste i ručni zglob (ekstenzori).

Teniski lakat nastaje kao posljedica ponavljanog mehaničkog preopterećenja vanjskog koštanog polazišta mišića uslijed aktivnosti rukom, prilikom kojih se ispružaju šaka i prsti ili se podlaktica okreće tako da dlan gleda prema gore ili ako se čini kombinacija navedenih kretnji, te ukoliko se one čine protiv otpora. To rezultira manjim ili većim oštećenjem tetiva zahvaćenih mišića, njihovog koštanog polazišta, a u neliječenih i kroničnih bolesnika i oštećenjem okolnog područja.

Simptomi

  • Bol u području lateralnog epikondila lakta (koja može varirati od blage boli nakon aktivnosti do stalne boli koja onemogućava bilo kakvu aktivnost)
  • Iako je bol najčešće lokalizirana može se i širiti, najčešće duž mišića podlaktice
  • Smanjenje snage šake (osoba ne može podići šalicu kave, okrenuti ključ u bravi, rukovati se).

Liječenje

Za liječenje je najvažnije pravovremeno i pravilno dijagnosticirati oboljenje, te odmah započeti s terapijom. Sama terapija ovisi o stupnju oštećenja, trajanju simptoma, te prethodno neuspješnim pokušajima liječenja.

Od najveće je važnosti izbjegavati pokrete koji izazivaju bol. Osim toga, bilo bi dobro bolno područje hladiti ledom tijekom desetak minuta bar četiri do pet puta dnevno, te treba raditi vježbe istezanja muskulature ispružača šake i prstiju.

Upotreba ortoza

Često se se rabi neelastična podlaktična poveska koja se postavlja odmah ispod glave palčane kosti. Ona ima ulogu sekundarnog hvatišta mišića - time rasterećuje hvatište na lateralnom epikondilu i omogućuje brže i bolje cijeljenje tetivnog oštećenja. Ponudu ortoza i steznika pogledajte ovdje. 

Udlaga za ručni zglob rabi se nešto rjeđe. Njena je osnovna uloga da "odmori" tetivno hvatište na lateralnom epikondilu na način da ograničava kretnje šakom prema gore i onemogućuje kontrakciju mišića ispružača šake i prstiju.

Bitno je napomenuti kako je korištenje ortopedskih pomagala tek pomoć u povratku punim radnim i sportskim opterećenjima, a nikako trajno rješenje.

Koja pomagala iz ORTO i MEDI centra možete koristiti za liječenje sindroma teniskog lakta?

1. Hladne obloge - pomažu u u smanjivanju boli. Svojstvima mogu savršeno prianjati uz kanal. Ponudu pogledajte - ovdje.

2. Trake i steznici za epikondilitis - Ciljana i kontrolirana kompresija mišića podlaktice, smanjuje opterećenje na hvatište tetive, optimalna raspodjela pritiska zbog konstrukcije steznika. Ponudu pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)