ORTO i MEDI centar d.o.o.

U ljetnim mjesecima prije oblačenja otvorenih sandala i natikača bilo bi dobro da pripazimo na par detalja. Najčešći problem stvaraju natisci, kurje oči, te gljivične infekcije. Kako se nositi s njima pročitajte u savjetima našeg stručnog tima u nastavku.

 

1. Natisci

Natisci nastaju od nošenja neudobnih cipela ili dugotrajnog nošenja cipela s visokim petama kad je opterećenje cijelog tijela prebačeno na jastučiće ispod prstiju (natisci su zapravo hiperkeratoze, odnosno nakupine zadebljale kože koje su precizno ograničene i nalaze se uglavnom na zglobovima nožnih prstiju i na vanjskom rubu stopala).

Kako bismo spriječili stvaranje natisaka potrebno je jednom tjedno napraviti:

  • kupku za stopala;
  • piling;
  • potrebno je kamenom plovućcem ili turpijom za stopala lagano ukloniti omekšanu kožu;
  • umasirati u stopala kremu koja nije samo djelotvorna, već će kožu razmaziti i opustiti;
  • također možete pomoći svojim stopalima nošenjem silikonskih uložaka prilikom nošenja visokih potpetica.

2. Ispucale pete olakšavaju prodiranje bakterija i gljivične infekcije

Na mjestima gdje je koža zadebljana mogu se stvoriti napukline koje olakšavaju prodiranje bakterija i gljivica.

Ispucale pete mažite dva puta dnevno kremom koja sadrži ureu. Kada koža zacijeli, onda je dovoljno mazanje jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja.

Preporuka je staviti i pamučne čarape kako bi se krema što bolje preko noći upila u kožu. Također izbjegavajte lakiranje noktiju za vrijeme infekcije jer sprječava dotok kisika u nokat, zadržava vlagu i time pogoduje razvoju gljivica. 

3. Kako se riješiti kurjih očiju?

Kurje oči obično su nepravilna oblika, bijele, sive ili žute boje. Najčešće nastaju na vanjskoj strani nožnog palca ili malog nožnog prsta jer su ta područja obično izložena najvećem pritisku. Kurje oči između prstiju nazivaju se mekim kurjim očima jer nisu tvrde kao ostale zbog vlažne kože među prstima. U svakom slučaju, pritisak na kurje oko je vrlo bolan i treba ga odstraniti.

Preparati koji se koriste za tretman kurjih očiju su keratolitici, koji polagano i bezbolno ljušte orožnjeli epitel, ubrzavaju izmjenu tvari u stanicama epiderme i regeneraciju kože, najčešće su to salicilna, mliječna kiselina i trikloroctena kiselina. Postoje u obliku otopine, olovke i u obliku flastera koji su jednostavniji za primjenu i ublažavaju pritisak obuće na kurje oko.

4. Zašto dijabetičari moraju više brinuti o stopalima?

Dijabetičari trebaju voditi računa jer kod njih i relativno mala ozljeda na stopalu može dovesti do ozbiljnijih komplikacija i rana koje teško zarastaju.

Ne režite kožicu oko noktiju, nego je samo lagano potisnite prema korijenu nokta i nokte režite ravno. Izbjegavajte hodati bosi oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama.

Ne posuđujte ručnike i obavezno ih perite na visokoj temperaturi. Izaberite pouzdani pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom jer, ako niste oprezni, gljivična infekcija može prijeći s jednog nokta na ostale.

Koje proizvode iz ORTO i MEDI centra možete koristiti za njegu kože i stopala?

  • Hidromasažna kadica za noge - pruža umirujuću masažu mjehurićima i vibracijom i čije grijano dno održava temperaturu vode konstantnom. Više o proizvodu pogledajte ovdje.
  • Kozmetičke proizvode za njegu kože lica, ruku i tijela možete pogledati ovdje.
  • El. odstranjivač callusa s kojim ćete višak kože ukloniti nježno, brzo i efikasno nađite ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.