ORTO i MEDI centar d.o.o.

Što je sindrom karpalnog kanala? Koji su uzroci? Kako dolazi do pojave sindroma? Kako se liječi i koja pomagala koristiti za liječenje sindroma karpalnog kanala ili tunela? Pročitajte više u savjetima tima.

 

Što je karpalni kanal?

Karpalni kanal je uzak prostor koji se nalazi s prednje strane ručnog zgloba. Zatvara ga 8 karpalnih kostiju i poprečni karpalni ligament. Kroz kanal prolaze tetive mišića pregibača prstiju, te medijalni živac.

Medijalni živac je jedan od 3 glavna živca ruke, osigurava osjete u palcu, kažiprstu, srednjaku i polovici prstenjaka, te upravlja i kontrolira mišićima koji su odgovorni za savijanje prstiju i šake.

Uzroci nastanka sindroma karpalnog kanala?

Sindrom karpalnog kanala nastaje pritiskom na medijalni živac ili živac medianus između poprečnog ligamenta kostiju baze šake s jedne strane, te tetiva mišića pregibača prstiju i šake s druge strane.

Funkcionalno gledajući, karpalni kanal zatvoreni je odjeljak kod kojeg, uslijed zadebljanja volumena njegova sadržaja - tetiva i njihovih ovojnica, dolazi do povećanja tlaka u njemu. Kao posljedica povećanja tlaka unutar karpalnog kanala dolazi do pritiska na živac kao i na njegove krvne žile, što nakon određenog vremena dovodi do ishemijskih promjena na živcu. 

Kako dolazi do pojave sindroma karpalnog kanala?

Dolazi uslijed:
 
 • postraumatskih stanja u tom području ili uslijed anatomskih anomalija;
 • profesionalnih oštećenja - manualni poslovi i dugotrajni ponavljajući pokreti u ručnom zglobu osobito kod specifičnih zanimanja kao što su informatičari, daktilografi, bibliotekari, stomatolozi, kuhari - općenito poslovi gdje se puno radi rukama;
 • degenerativnih promjena na zglobovima;
 • tenosinovitisa - upale tetive korice;
 • sistemskih bolesti poput reumatoidnog artritisa;
 • hormonalnih promjena u trudnoći ili menopauzi.

Međutim, u oko 50% slučajeva uzrok uopće nije moguće otkriti (idiopatski ili nepoznati uzrok).

Koja je učestalost pojave sindroma karpalnog kanala?

 • oko 2% muškaraca;
 • oko 4-6% žena;
 • između 40-e i 60-e godine života;
 • pojavljuje se i u mlađim dobnim skupinama, posebno u zadnje vrijeme.

Simptomi sindroma karpalnog kanala?

Simptomi ovise o trajanju i jačini pritiska na živac. Smetnje osjeta obično su prvi i najstalniji simptom, te se pojavljuju u 80% bolesnika. Razni simptomi poput:
 • bol;
 • trnjenje;
 • pečenje;
 • mravinjanje;
 • probadanje;
 • bockanje.

Simptomi se mogu širiti iz ručnog zgloba u dlan i prste ili isijavati prema laktu i ramenu. Bol i utrnulost prva tri prsta ili cijele šake može biti izrazito jaka noću te buditi bolesnika iz sna. U daljnoj fazi kod bolesnika sa dugotrajnijim pritiskom na živac može doći do motoričkih smetnji poput smanjenja jačine pritiska šake i prstiju, smanjenja i nespretnosti pokreta, ispadanja predmeta iz ruku i slično.

Kako se liječi sindrom karpalnog kanala?

Liječenje ovisi o uzroku koji je doveo do pojave sindroma, te dužini trajanja i intenzitetu simptoma.
 
Neoperacijsko liječenje sastoji se od fizikalne terapije, imobilizacije ručnog zgloba ortozom (koja šaku drži u neutralnom položaju omogućavajući dekompresiju živca i relaksaciju tetiva), primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova i aplikacije kortikosteroidnih injekcija unutar karpalnog kanala, te terapije osnovne bolesti koja je dovela do pojave sindroma, ukoliko je to moguće.
 
Operacija je potrebna u slučajevima kada neoperativna metoda ne daje željene rezultate.
 

Kirurško liječenje se sastoji od presjecanja poprečnog karpalnog ligamenta čime se postiže dekompresija karpalnog kanala, uklanja se pritisak na medijani živac. Prosječno vrijeme oporavka nakon kirurškog zahvata varira ovisno o periodu koji je prošao od pojave prvih simptoma do samog zahvata.

Koja pomagala iz ORTO i MEDI centra možete koristiti za liječenje sindroma karpalnog kanala?

1. Hladne obloge - pomažu u u smanjivanju boli. Svojstvima mogu savršeno prianjati uz kanal. Pogledajte u našem programu razne obloge ovdje.

2. Imobilizacija ručnog zgloba steznikom ili ortozom - potpora zglobu može pomoći pacijentima da šaku drže u neutralnom položaju omogućavajući dekompresiju živca i relaksaciju tetiva. Razne stabilizacijske ortoze i steznike možete pogledati na našim stranicama ovdje.

3. Vježbe za šaku - ovisno o stanju, vježbe određuje fizioterapeut te se razna pomagala za vježbu mogu pronaći u našem prodajnom programu, za jačanje šake i razgibavanje šake ovdje.

 

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)