Ruptura meniskusa je jedna od najčešćih ozljeda koljena. Svaka aktivnost koja uzrokuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena, pogotovo kada se svom težinom oslanjate na njega, može dovesti do trganja meniskusa. Više o simptomima i kako si pomoći pročitajte u nastavku.

 

Ruptura meniskusa - uzrocim siptomi i liječenje - kako si pomoći?

Ruptura meniskusa je jedna od najčešćih ozljeda koljena. Svaka aktivnost koja uzrokuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena, pogotovo kada se svom težinom oslanjate na njega, može dovesti do trganja meniskusa.

Koji su znakovi i simptomi rupture meniskusa?

Ako imate rupturu meniskusa, najčešći simptomi i znakovi koje osjećate u koljenu su:

  • Oticanje i ukočenost;
  • Osjećaj iskakanja;
  • Bol u koljenu, pogotovo kod savijanja i okretanja koljena;
  • Poteškoće izravnavanja koljena daju osjećaj kao blok na kretanje koljena, kao da je koljeno zaključano na jednom mjestu.

Kako i na koji način te pomoću kojih pomagala možemo liječiti rupturu meniskusa?

  • Odmaranje - izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju Vaše bolove u koljenu, posebno izbjegavajte svaku aktivnost koja zahtjeva savijanje koljena.
  • Koristite štake (možete pogledati našu ponudu ovdje) da se smanji pritisak na koljenu i ubrza ozdravljenje, te razne steznike (našu ponudu steznika za koljeno pogledajte ovdje) da rasteretite i stabilizirate koljeno i tako smanjite bolove u koljenu.
  • Led - može smanjiti bol u koljenu i oteklinu. Učinite to svakih četiri do šest sat prvi dan ili dva, a onda koliko je potrebno. Dodatno možete koristiti praktičnija pomagala kao obloge te više o njima pogledajte ovdje.
  • Kreme ili ulja - možete koristiti protiv bolova te oni također mogu pomoći u ublažavanju bolova koljenu. 
  • Ortopedski ulošci prema otisku stopala - prilagodljiva i mekana baza za osobe s osjetljivim stopalima - više pogledajte ovdje.
  • Vježbanje - može vam pomoći u ojačavanju mišića oko koljena i ojačavanje mišića nogu kako bi se stabilizirali i dali podršku koljenu. U našem prodajnom programu možete pronaći razne vrste pomagala za vježbu, više pogledajte ovdje.

Uvijek se kaže da je posljednja opcija operacija - ako Vaše koljeno ostane bolno, kruto ili zaključano, Vaš liječnik će vam preporučiti operaciju. Ponekad je tako moguće popraviti rupturu meniskusa. U drugim slučajevima, meniskus je obrubljen. Operacija se može obavljati kroz artroskop. Vrijeme oporavka nakon operacije artroskopskom tehnologijom je vrlo brzo. Često možete odmah isti dan ići kući. Potpuni oporavak može potrajati nekoliko tjedana i mjeseci. Također ćete morati raditi vježbe za optimizaciju koljena, snagu i stabilnost.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)