ORTO i MEDI centar d.o.o.

Skakačko koljeno najčešći je sindrom prenaprezanja ljudskog sustava za pokretanje. Česta su pojava kod sportova u kojima se izvodi velik broj skokova i ubrzanja, odnosno eksplozivnih kretnji koje stavljaju veliko opterećenje na strukture koljenskog zgloba.

 

Što je skakačko koljeno?

Skakačko koljeno (engl. overuse injuries) najčešći je sindrom prenaprezanja ljudskog sustava za pokretanje. Očituje se pojavom boli u prednjem dijelu koljena i to najčešće na vršku patele, tj. na polazištu patelarne sveze.

Zašto i kada se javlja skakačko koljeno ili sindrom prenaprezanja?

Sindrom prenaprezanja kao što je ovaj, uglavnom se javlja zbog kontinuiranog ponavljanja istoga pokreta, stoga je iznimno česta pojava kod sportova u kojima se izvodi velik broj skokova i ubrzanja, odnosno eksplozivnih kretnji koje stavljaju veliko opterećenje na strukture koljenskog zgloba.

Sportovi u kojima se pojavljuje su mnogobrojni: odbojka, košarka, nogomet, skakačke i trkačke discipline atletike, rukomet, biciklizam, itd.

Kod više od 4 treninga tjedno utvrđena je incidencija skakačkog koljena i iznad 40%.

Također, vrlo je čest i kod rekreativaca. Učestalost ovog sindroma usko je povezana i sa brojem treninga; kod više od 4 treninga tjedno utvrđena je incidencija skakačkog koljena i iznad 40%.

Koji su simptomi skakačkog koljena?

Osnovni simptom jest: bol u prednjem dijelu koljena, a ona je po svojim osobinama britka i oštra, te može biti različitog intenziteta.

Ta bol obično nastaje postupno, bez povezanosti s uočljivom traumom. U početku se javlja samo poslije treninga ili natjecanja, a nestaje nakon kraćeg razdoblja odmora.

Koje su faze boli u skakačkom koljenu? Kako ih prepoznati?

Skakačko koljeno ima 4 faze:

 1. Bol samo nakon aktivnosti.
 2. Bol na početku aktivnosti, prestaje nakon zagrijavanja i javlja se opet nakon aktivnosti.
 3. Bol na početku aktivnosti koja se zadržava tokom aktivnosti i nakon aktivnosti, te s odmorom prestaje.
 4. Konstantna bol u tetivi, i u aktivnosti i za vrijeme odmora, bez obzira da li se krećemo ili ne.

Koja je povezanost skakačkog koljena i pojma "znak kinematografa?"

Osim boli na pritisak i prilikom čučnja, tipična je bolnost nakon dugog sjedenja sa koljenim u savijenom položaju, npr. u automobilu ili za vrijeme kazališne ili kino predstave, pa se ta pojava zove "znak kinematografa”.

Koji još faktori utječu na skakačko koljeno?

Uz učestalost treninga još je niz faktora koji utječu na pojavu ovog sindroma:

 • “X” I “O” noge koje uzrokuju nepravilan prijenos opterećenja na ligament patele
 • Nedovoljna fleksibilnost muskulature natkoljenice
 • Neravnomjerna raspodjela mišićne snage kvadricepsa i hamstringsa
 • Slabost mišićnih sinergija koljenog zgloba koje sudjeluju u aktivnostima skoka (muskulatura zdjelice, te leđa i trbuha)
 • Tvrda podloga i neadekvatna sportska obuća
 • Prekomjerna tjelesna težina
 • Razlika u dužini ekstremiteta. 

Kako liječiti skakačko koljeno?

Liječenje skakačkog koljena najčešće je neoperativno, a samo je iznimno potrebno kirurško liječenje. Za neoperativno liječenje značajno je da se započne što ranije, tj. pri pojavi prvih simptoma.

Nažalost, tu se najčešće i griješi, jer se pri pojavi prvih simptoma obično ne poklanja dovoljna pozornost i često se nastavlja dalje sa sportskom aktivnošću nepromijenjena intenziteta.

Što uključuje program neoperartivnog liječenja?

Program neoperativnog liječenja uključuje:

 • Kratkotrajni prestanak, odnosno modifikaciju sportske aktivnosti.
 • Primjenu RICE principa, naročito unutar prvih 24 do 72 sata od pojave prvih simptoma (rest – pošteda, ice – led, compression – pritisak, elevation – postavljanje ekstremiteta u podignuti položaj).
 • Oblozi i termofori - ublažavaju bol - više pogledajte ovdje.
 • Primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova.
 • Primjenu pojedinih procedura fizikalne terapije - terapijski ultrazvuk, laser, terapija udarnim valom i T.E.N.S. uređaj protiv boli - više pogledajte ovdje.
 • Primjenu kinezioterapije - jačanje muskulature natkoljenice, te istezanje stražnje lože, jačanje zdjelične regije, trbuha i leđa, proprioceptivne vježbe na balans dasci, kasnije vježbe snage i izdržljivosti u većem opsegu - naš prodajni program za vježbanje i rehabilitaciju pogledajte ovdje.
 • Kinesiotapeterapija koja ima više učinaka - više pogledajte ovdje.
 • Preporučuje se i nošenje steznika za koljeno (ublažava pritisak na hvatište tetive patele) - naš prodajni program steznika pogledajte ovdje.
 • Djelovanje na predisponirajuće čimbenike (greške u treningu, anatomska odstupanja koja remete biomehaniku trčanja, sportska obuća, podloga, izrada ortopedskih uložaka). Ortopedske uloške prema otisku možete izraditi u Orto i Medi centru, pogledajte u našem prodajnom programu - ovdje.
 • Ekscentrične vježbe koje su se pokazale kao vrlo uspješna metoda neoperacijskog liječenja skakačkog koljena. Za razliku od koncentričnih vježbi kod kojih se polazište i hvatište mišića približavaju, kod ekscentričnih vježbi tijekom kontrakcije dolazi do produljivanja mišića, tj. polazište i hvatište mišića se udaljavaju. Važno je istaknuti da se tijekom izvođenja ekscentrične vježbe čine vrlo polagane kretnje koje se provode i uz bolnost u koljenu te da se opterećenje povećava dodavanjem dodatnih težina.

Na kraju je bitno reći kako je rehabilitacija skakačkog koljena složen proces koji mora biti individualno prilagođen svakom sportašu ili osobi. U njega mora biti aktivno uključen cijeli tim osoba od samog pacijenta, liječnika, fizioterapeuta i trenera kako bi se pacijent mogao što kvalitetnije vratiti sportu i aktivnostima svakodnevnog života. 

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.