ORTO i MEDI centar d.o.o.

Dijabetes nazivamo i šećernom bolešću, a definira se kao kronična bolest u kojoj su razine šećera u krvi povišene. 

 

Što je dijabetes?

Dijabetes melitus, poznat i kao dijabetes, metabolička je bolest koja uzrokuje povišen šećer u krvi. Hormon inzulin premješta šećer iz krvi u vaše stanice radi skladištenja ili korištenja za energiju. S dijabetesom, vaše tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Neliječeni visoki šećer u krvi uzrokovan dijabetesom može oštetiti živce, oči, bubrege i druge organe.

Tipovi dijabetesa

 1. Tip 1 - ovaj tip dijabetesa je autoimuna bolest, kod kojega imunološki sustav napada i uništava stanice u gušterači, gdje se proizvodi inzulin
 2. Tip 2- javlja se kada tijelo postane otporno na inzulin, a šećer se nakuplja u krvi.
 3. Predijabetes- javlja se kada je šećer u krvi viši od normalnog, ali nije dovoljno visok za dijagnozu dijabetesa tipa 2.
 4. Gestacijski dijabetes- visok šećer u krvi tijekom trudnoće. 

Svaka vrsta dijabetesa ima jedinstvene simptome, uzroke i liječenje. 

Simptomi

Postoje neke ozbiljne komplikacije koje mogu doći s visokim šećerom u krvi, kao što su zatajenje srca i moždani udar. Donosimo 10 ranih znakova koji mogu ukazivati na dijabetes. To su:

 1. Učestalo mokrenje
 2. Pojačana žeđ
 3. Umor
 4. Zamagljen vid
 5. Pojačana glad
 6. Neobjašnjivi gubitak težine
 7. Sporo zacjeljivanje posjekotina i rana
 8. Trnci ili utrnulost u rukama ili stopalima
 9. Promjena boje kože
 10. Gljivične infekcije

Rizični čimbenici 

Kod dijabetesa tipa 1 nisu utvrđeni točni rizični čimbenici, no neki genetski čimbenici, okolišni čimbenici, starija dob žene u vrijeme porođaja te izlaganje nekim virusnim infekcijama povećavaju rizik za obolijevanje.

Kod dijabetesa tipa 2 rizični čimbenici za dijabetes su starija dob (40 g. i više), pretilost, pozitivna obiteljska anamneza, smanjena tolerancija na glukozu, tjelesna neaktivnost, visoki krvni tlak, povišene vrijednosti triglicerida i snižene vrijednosti HDL kolesterola, te žene koje su za vrijeme trudnoće imale šećernu bolest.

 

Liječenje

Za dijabetes se mogu propisati razni lijekovi, između ostaloga i inzulin. Glukoza u krvi potiče gušteraču na izlučivanje inzulina, a on omogućava ulazak glukoze u stanicu. Kako ona ulazi u stanicu, snižava se razina glukoze u krvi te kao odgovor na to gušterača smanjuje izlučivanje inzulina. Osim toga vrlo je važno pridržavati se zdravih navika, te se kretati i ne pušiti. 

Svaka osoba sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu svjesna je da su uvjeti skladištenja i transporta inzulina prilično strogi. Olovke inzulina obično se drže u hladnjaku, a kako bi one uvijek bile pri ruci, termička torbica za inzulin odličan je saveznik u vašoj borbi sa dijabetesom. 

Simptomi dijabetesa kako ih prepoznati i liječiti pomagala

Termička torbica za inzulin stvara najbolju temperaturu skladištenja i štiti od direktnih ljubičastih zraka. Učinak hlađenja postiže se stavljanjem posebnog gela za termo-vrećicu u zamrzivač na nekoliko sati. Torbica je namjenjena osobama koje su u pokretu, te je iznimno praktična i kompaktna, jer u njoj možete skladištiti sve što vam je potrebno za držanje dijabetesa pod kontrolom.

Ne dozvolite da vas dijabetes spriječi u aktivnom načinu života, nabavite svoju torbicu ovdje. U našoj ponudi potražite čarape, cipele i uloške za dijabetes, kao i torbice za čuvanje inzulina i aparat za mjerenje.

Ponudu pogledajte ovdje!

 

Mogu li ostvariti pravo na pomagala za dijabetes putem HZZO-a?

 

Da, moguće je ostvariti pravo na pomagala za dijabetes preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). HZZO pruža mogućnost pokrivanja troškova pojedinih pomagala u cijelosti. 

Međutim, za ostvarivanje ovog prava, potrebno je ispuniti određene uvjete o čemu više možete pročitati u hodogramu doznaka.  

Postupak odobravanja može potrajati neko vrijeme, stoga je preporučljivo da se zahtjev podnese što prije.

Ako je zahtjev odobren, osiguranik će dobiti potrebno pomagalo. Nakon ovjere, sa doznakom možete doći kod nas u specijaliziranu prodavaonicu u Zagrebu, Grižanska 6 ili možete naručiti ovdje.

Pomagala za dijabetes na HZZO doznaku:

Screenshot 2023 11 11 at 11.50.33

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)