Križobolja je jedna od najučestalijih bolesti današnjice. Statistika kaže da je 80% stanovništva barem jednom bolovalo od problema križobolje (bol u leđima, lumbago, lumboishialgija i ostalo). Pročitajte u nastavku više o uzrocima, prevenciji i 3 savjeta kako si olakšati.

Križobolju pogađa 80% stanovništva današnjice

Križobolja je jedna od najučestalijih bolesti današnjice. Statistika kaže da je 80% stanovništva barem jednom bolovalo od problema križobolje (bol u leđima, lumbago, lumboishialgija i ostalo). 

Što je to išijas? Što je lumboišijalgija?

išijasu govorimo kada se bol osjeti duž jedne ili obje noge, a ako istovremeno postoji bol u slabinskom dijelu kralježnice i u nozi tada kažemo da se radi o lumboišialgiji (lumboishialgia). 

Razlikuju se dvije vrste bola - akutni i kronični bolovi. Akutni bolovi se javljaju iznenada i u pravilu se vremenom smiruje i može se ublažiti običnim ljekovima protiv bola. Kronični bolovi se javljaju kao akutna, ali traje mnogo duže (mjesecima ili čak godinama) i često se može ukloniti standardnim terapijama.

Uzroci križobolje

Najčešći uzorci križobolje su:

  • prekomjerni tjelesni napor;
  • dugotrajni nepravilni položaj pri sjedenju;
  • oslabljeni mišići kralježnice;
  • oboljenje živaca;
  • povreda;
  • kronični stres;
  • nepravilna obuća.

Kod starijih ljudi križobolja je često izazvana degenerativnim promjenama kralježaka i međukralježničkih kolutova (spondiloza, spondiloartroza, spondilolisteza i ostalo).

3 savjeta kako si olakšati križobolju:

1. Kada je riječ o akutnoj križobolji naglog i invazivnog nastupa najprije je potrebno maksimalno rasteretiti kralježnicu ležanjem u krevetu. 

2. Preporučljivo je ležanje na leđima s jastukom ispod glave, sa skupljenim nogama u koljenima i djelomično privučenim bedrima k tijelu ispod kojih se može staviti tvrdi jastuk (tzv. Williams-ov položaj). Ukoliko je ovaj položaj neodgovarajući onda se može zauzeti isti položaj na boku ili bilo koji drugi položaj u kojem se ne osjećaju bolovi.

3. Pomoći će i primjena leda (6-7 min) na bolno područje, primjena protuupalnih lijekova te fizikalna terapija.

Prevencija križobolje

Kao prevencija bolesti preporuča se svakodnevno vježbanje kako bi se očuvala snaga mišića trupa i pokretljivost kralježnice. Treba paziti na dodatna opterećenja kralježnice prilikom nošenja i podizanja tereta, na pravilan položaj kada se podiže teret, te treba izbjegavati dulje sjedenje i stajanje. Kod kronične križobolje preporuča se nošenje ortoza koje stabiliziraju i rasterećuju kralježnicu.

U Orto i Medi centru možete naći ortoze koje se izdaju na doznake HZZO-a, ili možete preventivno koristiti neke od naših proizvoda.

Tko ima pravo na ortozu na doznaku od HZZO-a u slučaju križobolje?

Pravo na ortoze koje se izdaju na doznaku stječu osobe sa određenim dijagnozama i to kod učestalog bolnog sindroma evidentiranog u medicinskoj dokumentaciji primarne zdravstvene zaštite i u nalazu specijaliste, spondilolisteza 2. stupnja, denzitometrijski dokazane osteoporoze. Ortoze propisuje specijalist ortoped i specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije.

  • TLSO HZZO Šifra: 0603090441022 (više pogledajte ovdje)
  • LSO HZZO Šifra: 0603060446202 (više pogledajte ovdje).

Prevencija križobolje u Orto i Medi centru:

  • Steznik za lumbalnu kralježnicu - više pogledajte ovdje
  • Steznik za torakalnu i lumbalnu kralježnicu -  više pogledajte ovdje
  • T.E.N.S. uređaj protiv boli - više pogledajte ovdje
  • Razne vrste pomagala i rekvizita za vježbanje - više pogledajte ovdje
  • Toplo / hladni oblozi - više pogledajte ovdje
  • Ortopedski ulošci prema otisku stopala - više pogledajte ovdje
  • Anatomska i ortopedska obuća - više pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte  ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)