Kako odabrati i koristiti izdajalice za majčino mlijeko?

17. siječnja 2020.
Ivona, prvostupnik fizioterapije, prodajni savjetnik

Kako odabrati i koristiti izdajalicu?

Majčino mlijeko kao izvor nutrijenata posebno prilagođen potrebama djeteta čime se održava njegov imunološki sustav te podržava razvoj. Budući da je dojenje izazov za svaku majku, ukazat ćemo na trikove koje će proces dojenja pretvoriti u ugodno iskustvo.

Najčešći izazovi dojenja

Problem s izdajanjem mlijeka je drugi najčešći problem s kojim se susreću dojilje. Najčešće pojava je otežano izdajanje mlijeka tj. nedostatna količina mlijeka kod majke. Toj poteškoći se pristupa izdajanjem pomoću ručne ili električne izdajalice. Ponekad se događa i suprotna situacija tj. da majka ima prevelike količine mlijeka čiji je glavni uzrok refleks otpuštanja mlijeka. Kako bi spriječili curenje mlijeka i situaciju s često mokrom odjećom te radi lakšeg hranjenja djeteta potrebno je koristiti izdajalice.

Zašto je potrebno izdajati?

Majke izdajaju iz različitih razloga. Neke majke počinju izdajati mlijeko ako beba ima problema s dojenjem, a htjele bi nastaviti s dojenjem kasnije. Druge izdajanje koriste kao način da olakšaju pritisak na dojkama ili bebi osiguraju svoje izdojeno mlijeko kada ne mogu biti s njom. Izdajanjem mlijeka uz pomoć izdajalice za mlijeko možete spriječiti zastoj mlijeka u dojci. Osim toga, izdajalica za mlijeko pruža olakšanje i kod puknute kože na bradavicama ili bolnih bradavica. Izdajalice za mlijeko Vam dodatno omogućava čuvanje izdojenog mlijeko u bočici za npr. putovanja ili kada ste duže vrijeme odvojeni od svoje bebe.
Izdajanjem mlijeka možete opskrbiti mlijekom i one bebe, koje iz zdravstvenih razloga (prijevremeni porod, rascjep nepca) nisu u mogućnosti hraniti se dojenjem.
Kada je riječ o odabiru i korištenju izdajalica, potrebno je napomenuti da se izdajanje uči. Potrebno je savladati tehniku uz nešto vježbe te uz vježbu i upornost svaka majka može izdajati.

Vrste izdajalica

  • Dvostruke električne izdajalice
  • Jednostruke električne izdajalice
  • Ručne izdajalice

 

Ručne izdajalice funkcioniraju po principu vakuuma koji se stvara ručnim pumpanjem. Takve izdajalice su dobre, jedino treba pripaziti na šeširić u koji se stavlja dojka te higijenu. Važno je da obod bude mekan kako ne bi oštetio mekano tkivo dojke. Nedostatak ovakvih izdajalica je nemogućnost kontroliranja vakuuma koji može biti prejak te može doći do oštećenja bradavica i areola.

Izdajanje se vrši pritiskom na ručku izdajalice. Nježnost kod uporabe, učinkovitost i jednostavnost održavanja ovise o proizvođaču. Kod odabira izdajalice preporučuje se obratiti pozornost na veličinu prsnih nastavaka koji su važan čimbenik za učinkovito izdajanje.

Prednost ručnih izdajalica je što niste ovisni o električnoj energiji te ih možete koristiti bilo gdje. Dimenzijama su kompaktnije od električnih pa pružaju prilagodljivost i jednostavnu rezervnu opciju za npr. slobodno uživanje u prirodi s djetetom.


Električne izdajalice imaju mogućnost podešavanja vakuuma, efikasne su i brze. Navedene izdajalice imaju električni motor koji pruža kontinuirani usis i otpust. Prikladne su za povremeno korištenje ako majka ima stabilnu proizvodnju mlijeka. Prednosti takvih izdajalica su tihi motori, lagane su i pogodne za transport. Neke električne izdajalice imaju mogućnost i korištenja na baterije te u tom slučaju nije potreban ispravljač. Najčešće dolaze u prijenosnoj torbi.


Dvostruke električne izdajalice vremenski su najučinkovitije. Iako je ulaganje u njih veće, s njima možete izdojit ćete više mlijeka u kraćem vremenu, što je čini dobrim izborom za majke koje izdajaju svaki dan, kod kuće ili na poslu ili koje žele uštedjeti vrijeme.
Najbolja izdajalica je ona koja se može uklopiti u vaš stil života, potrebe vaše bebe i da, čak i osobne preference.

Više detalja o izdajalicama u našoj ponudi možete provjeriti pritiskom na sliku niže:

Ručna Izdajalica Za Mlijeko (1)     Eletrična Izdajalica Za Mlijeko     Dvostruka Električna Izdajalica Za Mlijeko