ORTO i MEDI centar d.o.o.

Donosimo Vam kratki vodič za kupnju tlakomjera! Na nadlakticu ili zapešće? Digitalni ili manometar?

 

O važnosti mjerenja krvnog tlaka, već smo pisali. Više pročitajte ovdje.

Povišen krvni pritisak najčešće se otkriva kada su simptomi koji upućuju na vrlo visok porast tlaka ili oscilacije u njemu već izraženi. Ili se već osjećaju posljedice koje povišeni krvni tlak može uzrokovati na drugim organima: očima, bubrezima, krvnim žilama, srcu i mozgu. Uzroci povišenog krvnog tlaka mogu biti: nepravilna prehrana, neumjereno ispijanje alkoholnih pića, pušenje, kofeinski napici, nasljedna sklonost, povišena tjelesna težina (pretilost), povišena razina masnoća u krvi, fizička neaktivnost.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da tlak trebaju kontrolirati isključivo starije osobe. Međutim, tlak je potrebno kontrolirati i u mlađoj dobi, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju problema s povišenom težinom i u rizičnoj su skupini za visok krvni tlak i opasnost od moždanog i srčanog udara. 

Vodič za kupnju tlakomjera

Prilikom informiranja o kupnji tlakomjera, svi se susrećemo s istim pitanjem, koji tlakomjer je dobar za mene i moju obitelj?

Prije svega, za kućnu upotrebu, tlakomjer treba biti jednostavan za upotrebu.

Kad kupujete tlakomjer, mnogi ne kupuju nužno samo za jednu osobu te je time dobro da se objedini više čimbenika koji utječu na odabir pravog. U ovom vodiču, pisati ću Vam o digitalnim tlakomjerima, odličnim za kućnu upotrebu.

Tlakomjer na nadlakticu ili na zapešće?

Tlakomjeri na nadlakticu su precizniji. Zašto?

Odgovor je vrlo jednostavan. Tlak se mjeri na krvnoj žili koja je bliže srcu te su i time dobiveni rezultati pouzdaniji.

Tlakomjer na zapešće odličan je kao pomoćni tlakomjer (drugi tlakomjer) - odličan je za putovanja ili kao priručni.

Ako se već odlučite na kupnju tlakomjera na zapešće jer su lakši za rukovanje i cjenovno prihvatljiviji, pripazite na jedan detalj: osobama iznad 50 godina ne preporuča se mjerenje tlaka na zapešću jer će im tlakomjer prikazati manje vrijednosti radi pritiska na žile koje su dalje od srca.

Koji tlakomjer, digitalni ili manometar?

Oba tlakomjera su u potpunosti ispravan izbor. Za digitalni tlakomjer može se reći da je lakše rukovanje, obično imaju jednu tipku za pokretanje i zaustavljanje. Tlakomjer s manometrom ne mogu koristiti ljudi koji imaju problema sa sluhom (neće čuti otkucaje u stetoskopu, odnosno izmjerenu vrijednost).

Tlakomjer treba biti što jednostavniji za kućnu primjenu. Obratite pozornost na nekoliko savjeta:

  • Koliko je jamstvo tlakomjera.
  • Da li je moguć servis tlakomjera.
  • Mogućnost nabavke rezervnih dijelova poput: manžete, pumpice, adaptera.
  • Točnost mjerenja tlakomjera: u nekim tlakomjerima napisano je od proizvođača da je dozvoljeno odstojanje 5-10%. Ako uzimate terapiju lijekovima, odstojanja su bitna!

Više o tlakomjerima u našoj ponudi pogledajte ovdje

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.