Zašto koristimo štake? Kako podesiti visinu štaka? Koje vrste hoda sa štakama postoje? Kako pravilno hodati na štakama? Kako realizirati štaku preko doznake HZZO-a? Više pročitajte u nastavku.

Zašto koristimo štake?

Kada dođe do oštećenja funkcije zgloba zbog bilo kojeg uzroka potrebno ga je poštedjeti izvođenja njegovih uobičajenih pokreta. Kad su u pitanju zglobovi donjih ekstremiteta vrlo je teško izbjeći njihovo korištenje.
 
Zato je neophodno rasteretiti oštećeni zglob na način da se težina tijela prenese na štake. Time se olakšava hod, smanjuju se bolovi, a na kraju je i ubrzan proces oporavak. 

Kako podesiti visinu štaka?

 

Jedna veličina i visina ne odgovaraju svima. Najjednostavniji način za pronaći idealnu visinu štaka je sljedeći:

 • kada držite štake i opustite ruke uz tijelo Vaša šaka bi trebala biti u visini velikog trohantera natkoljene kosti, odnosno Vaša šaka bi trebala biti u visini sredine zgloba kuka.

 • ukoliko je štaka pravilno podešena kut u zglobu lakta bi trebao biti 20 stupnjeva u fleksiji.

U slučaju kada je štaka previsoka, primorat će Vas da podignete ramena prema gore. Obrnuta je situacija ako je štaka prekratka, te će Vas natjerati u pogrbljeni položaj. Isto se odnosi i na podešavanje visine štapa ukoliko je moguće da se ona regulira.

  

Štake ili štap? Podlakatne ili podpazušne?

U većini slučajeva koriste se podlakatne štake ukoliko je to moguće.
 
Kod starijih i slabijih ljudi koji su kondicijski u lošem stanju, te ne mogu nositi vlastitu težinu na svojim rukama primjenjuju se podpazušne štake. One daju veću sigurnost u hodu, ali su pacijenti slabije mobilni nego sa podlakatnim štakama. Kod podpazušnih štaka može doći do trnjenja ruku zbog pritiska na živce u području pazuha do kojeg dolazi korištenjem štaka.
 
Ukoliko se ne možete oslanjati na stopalo, ili po preporuci liječnika ne smijete opterećivati skočni zglob, koljeno ili kuk, obavezno koristite štake.
 

Hodanje s dvije štake omogućit će Vam da se postepeno počinjete oslanjati, odnosno Vaš oslonac na povrijeđeni ekstremitet bit će sve veći. Iako će Vas oslonac na povrijeđenu nogu biti nešto manji nego na zdravu, trudite se da hodate što normalnije, odnosno pokušavajte da se uvijek oslanjate prvo na petu, zatim cijelo stopalo i konačno na prste povrijeđene noge. 

Oslobodite se jedne štake onog trenutka kada procijenite da možete hodati uz nečiju pomoć ili možda možete preskočiti ovaj korak pa prijeći na štap ukoliko Vam on omogućava dovoljnu podršku.

Štake i štapovi:

 

Screenshot 2023 11 11 at 11.02.58

Kako hodati na štakama?

Koje vrste hoda na štakama postoje?

 

Ovisno o dijagnozi i stanju zbog koje se primjenjuju potrebno je naučiti i vrstu hoda sa štakama koji može biti:

 1. Dvotaktni
 2. Trotaktni
 3. Četverotaktni.

Dvotaktni hod:

 • Prva varijanta se koristi se kada iskorak nije moguć, ali su ravnoteža i snaga ruku dobri. Izbacivanje obje štake naprijed ispred tijela, doskok do štaka ili malo ispred njih (ako osoba nema snage za doskok ona vuče noge po podlozi).
 • Druga varijanta se koristi kad je iskorak moguć, na način da se desna štaka i lijeva noga istovremeno izbacuju naprijed, a zatim lijeva štaka i desna noga istovremeno naprijed.

Trotaktni hod:

 • Koriste osobe sa izrazitom slabošću jedne noge. Izbacivanje obje štake naprijed ispred tijela, u isto vrijeme prijenos težine na štake te iskorak sa slabijom nogom, zatim iskorak (privlačenje) zdravom nogom.

Četverotaktni hod:

 • Koriste osobe koje imaju očuvan iskorak, ali su im oba ekstremiteta slaba. Ovaj hod je stabilan i siguran, ali je spor. Kod ove vrste hoda tijelo je uvijek oslonjeno na 3 točke oslonca.
 • Hoda se u slijedu desna štaka naprijed - lijeva noga naprijed - lijeva štaka naprijed - desna noga naprijed.

Kako hodati sa štakama niz ili uz stepenice?

 • Hod niz stepenice: štake - slabija noga - zdrava noga.
 • Hod uz stepenice: zdrava noga - štake- slabija noga.

Kako hodati na štakama pronađite na našem Youtube kanalu.

 

Gdje kupiti štake?

 

Ako se pitate gdje kupiti štake, ne brinite, jer postoji mnogo mogućnosti. Prva opcija je odlazak u specijalizirane prodavaonice medicinskih pomagala koje se mogu naći u svim većim gradovima. Specijalizirana prodavaonica Orto i Medi centar širok izbor štaka različitih veličina i modela, a stručno osoblje može vam pomoći u odabiru pravog para za vaše potrebe.

 

Druga opcija je naručivanje štaka online. Mnoge web stranice sada prodaju medicinska pomagala, uključujući štake. Prednost online kupovine je što možete usporediti cijene i modele iz udobnosti svog doma.

 

Bez obzira na to gdje odlučite kupiti štake, važno je odabrati pravi model koji će odgovarati vašoj visini i težini, te pružiti potrebnu podršku i udobnost. 

Mogu li ostvariti pravo na štake putem HZZO-a?

 

Da, moguće je ostvariti pravo na štake preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). HZZO pruža mogućnost pokrivanja troškova ortopedskih pomagala, uključujući i štake.

 

Međutim, za ostvarivanje ovog prava, potrebno je ispuniti određene uvjete o čemu više možete pročitati u hodogramu doznaka.

 

Postupak odobravanja može potrajati neko vrijeme, stoga je preporučljivo da se zahtjev podnese što prije.

Ako je zahtjev odobren, osiguranik će dobiti potrebne štake. Nakon ovjere, sa doznakom možete doći kod nas u specijaliziranu prodavaonicu u Zagrebu, Grižanska 6 ili štaku možete naručiti ovdje.

podlaktne stake omc Šifra HZZO: 1203060701015 Podlakatne štake s podešavanjem visine

 

Naš ortopedski program pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR