Zakočen vam je vrat? Kako si pomoći?

10. lipnja 2016.
Tanja, medicinska sestra, prodajni savjetnik

Akutna faza zakočenog vrata:

  • Intenzivni bolovi
  • Ukočenost vratne kralježnice​.
Cilj liječenja akutne faze je smanjenje bolova i popuštanje mišićnog spazma - primjenom analgetika,​ protuupalnih lijekova​, kortikosteroida i sedativa ​(djelujemo na popuštanje mišićnog spazma). 
Tijekom te faze potrebno je mirovanje vratne kralježnice u mekom ovratniku (Schantzov ovratnik - više o njemu pogledajte ovdje) tijekom dana i noći, a poslije samo tijekom noći dok traju simptomi. Lokalno, na kožu iznad mišića koji se nalaze uz vratnu kralježnicu, primjenjuje se masaža ledom (kriomasaža - više o pomagalima za kriomasažu pogledajte ovdje).

Kronična faza zakočenog vrata:

  • Smanjen​ intenzitet bolova
  • Kralježnica postane pokretljivija.
U kroničnoj fazi primjenjuju se, prema potrebi, analgetici ili protuupalni lijekovi. Za popuštanje bolova i spazma primjenjujemo toplinske procedure, masažu, elektroterapiju i 
​i​stezanje. Toplinske procedure primjenjuju se u obliku toplih obloga, toplih kupki, tuširanja, infracrvene svjetiljke, terapijskog ultrazvuka. Naš prodajni program pogledajte ovdje.
 

Preporuka za liječenje zakočenog vrata:

  • ​Vježbe istezanja
  • Izometričke vježbe za snaženje mišića
  • Rasteretne vježbe
  • Vježbe posture (držanja) ​koje se ​provode pod nadzorom fizioterapeuta.

Valja istaknuti važnost medicinske gimnastike u ponovnom vraćanju i/ili održavanju funkcije vratne kralježnice. 

Edukacija je važna u prevenciji bolova u vratu.

Zaštitnim položajima i pokretima pri radu, usklađivanjem visine radne površine i stolca, korištenjem valjkastog jastuka, spavanjem na boku ili leđima ​(anatomski jastuk)​, izbjegavanjem dulje vožnje automobilom i drugim postupcima smanjuje se stres na vratnu kralježnicu.
Svakodnevno 20-minutno vježbanje održat će mišiće vratne kralježnice dovoljno snažnima kako bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kralježnica svakodnevno izložena.
Liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice može se uspješno provesti i metodama kiropraktike, ali samo u rukama dobrih stručnjaka. Operativno liječenje bolnog sindroma vratne kralježnice rijetko je potrebno.
 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.