Što je Plantarni Fascitis, poznatiji kao bol u peti ili petni trn? Kako si pomoći?

7. studenog 2020.
Nikolina, prodajni savjetnik

Petni trn ili plantarni fascitis – uzroci, simptomi i liječenje

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja koji se manifestira jakom boli u području donjeg dijela petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. 

Što je to petni trn (plantarni fascitis, calcar calcanei) te koji su uzroci?

Kada se govori o petnom trnu, najprije je potrebno razjasniti osnovne pojmove vezane za anatomiju ljudskog stopala. 
Plantarna fascija, pri tome predstavlja ligament koji nalikuje na široku i tanku traku koja se proteže od stražnje strane stopala, pa sve do prstiju, a služi održavanju koštanih svodova stopala te amortizaciji udarca prilikom hoda.
Prilikom intenzivnih fizičkih aktivnosti kao što su primjerice dugotrajno trčanje, hodanje ili skakanje te dugotrajno stajanje, a u kombinaciji s neadekvatnom obućom, može doći do upale plantarne fascije, odnosno pojave koju zovemo petni trn.
Također je karakteristična pojava kod maratonaca zbog prenaprezanja stopala, ali i drugih sportaša čija aktivnost uključuje puno skakanja (rukometaši, košarkaši, odbojkaši, atletičari i sl.).
Petni trn (plantarni fascitis, calcar calcanei) se u osnovi odnosi se na kalcifikat, koji predstavlja svojevrsno otvrdnuće razvijeno na hvatištu plantarne fascije s petnom kosti.

Simptomi petnog trna (plantarnog fascitisa)

Prvi i najčešći simptom koji ukazuje na pojavu trna u peti jest iznenadna pojava oštre boli u stražnjem dijelu stopala, koja se javlja nakon opterećenja, a koja može biti različitog intenziteta.
Bol može biti praćena osjećajem nelagode i ukočenosti, te se može javljati prilikom kretanja ili u mirovanju. Kod problema s petnim trnom, bolovi su najjači ujutro nakon buđenja, pri čemu se bol može širiti prema prstima. Tijekom dana bol se smanjuje, no ukoliko je osoba izložena stalnom fizičkom opterećenju, bol će biti intenzivnija.

Dijagnostika petnog trna

Dijagnostika petnog trna najčešće je izuzetno jednostavna te se u većini slučajeva sastoji od: pregleda specijalista, koji će ispitati postojanje bolova na dodir, kao i bolova pri kretanju te istezanju. Postojanje petnog trna moguće je dokazati i rendgenskim snimkom, jer svaka bol u peti ne mora ukazivati na postojanje trna u peti.

Kako si pomoći i koja pomagala koristiti?

Liječenje petnog trna u osnovi se sastoji od ublažavanja boli uzrokovane tim sindromom. Kao prva pomoć poslužiti će ledeni oblozi na bolnom mjestu, koje ne bi trebalo držati dulje od 15 minuta. Upotreba vrećica s ledom sada je već dio prošlosti, jer se na raspolaganju nalazi učinkovita inovacija u obliku hladnih obloga. Ponudu obloga za ublažavanje boli možete pogledati ovdje.
Sljedeći korak pri liječenju petnog trna predstavlja nabavljanje uložaka za pete sa silikonskim jastučićem koji amortiziraju udarac o tvrdu podlogu. Ponudu uložaka sa silikonskim jastučićima pogledajte ovdje.
Primjena ortopedskih uložaka prema otisku stopala smanjuje napetost plantarne fascije koja je uzrokovana prekomjernom pronacijom stopala time što se podupire medijalni uzdužni svod stopala - koje vrste uložaka možete izraditi pogledajte ovdje
Također je u procesu oporavka važno redovno provođenje vježbi istezanja - plantarne fascije, Ahilove tetive, stražnje skupine mišića potkoljenice te mišića stopala. Učinkovitost vježbi je veća ako se ponavljaju nekoliko puta dnevno, a kojim sve rekvizitima možete vježbati pogledajte ovdje

 

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.