Ortoze i steznici - koja je razlika i njihove funkcije?

3. kolovoza 2017.
Katarina, prvostupnik fizioterapije, prodajni savjetnik

Što su ortoze? Koji je njihov cilj?

Prema definiciji, ortoze štite i pružaju potporu mišićno-koštanom sustavu. Ortoze i steznici su medicinski proizvodi koji se propisuju od strane liječnika u slučajevima ozljeda ili bolesti lokomotornog tj. mišićno-koštanog sustava i koji također mogu potpomoći proces zacjeljivanja.

Cilj je pomoći pri povećavanju razine mobilnosti pogođenih osoba.

Ortoze mogu:

  • Stabilizirati.
  • Imobilizirati.
  • Rasteretiti tijelo ili pogođene ekstremitete.
  • Pružiti fiziološki pravilno usmjeravanje.

Prema tome, malpozicije i nepravilno raspoređeno opterećenje tijela moguće je spriječiti, suzbiti ili ispraviti. U slučaju trajnih oštećenja, ortoze mogu pomoći pri zadržavanju funkcija te sprječavanju i smanjenju boli.

Također je moguće koristiti ortozu za ispravljanje držanja i kretanja.

Nove specijalizirane ortoze mogu nadomjestiti izgubljene tjelesne funkcije (npr. u slučaju pareze ekstremiteta). Ovo također uključuje paralizu i parezu nogu ili ruku koje su, na primjer, uzrokovane kapi ili dječjom paralizom (poliomijelitisom).

Uporabu ortoze propisuje liječnik nakon detaljnog pregleda

Ortoze se često izrađuju koristeći relativno čvrste materijale i funkcionalne elemente za pružanje potpore kao što su remeni, poluge, zglobovi ili šipke.

Što su steznici? Koji je njihov cilj?

Primarno medicinsko načelo steznika je stabilizacija zgloba. Također stimuliraju i receptore u mišićima.

Tekstilni materijal osigurava kontroliranu kompresiju pogođenog dijela tijela, a jastučići (elastični umetci integrirani u steznik) omogućuju masažu pomažu pri ublažavanju oteklina, izljeva i hematoma.

Koja je razlika između steznika i ortoza?

Za razliku od ortoza, potpore, steznici se često izrađuju koristeći fleksibilnije tekstilne materijale u kombinaciji s jastučićima.

Ortoze i steznici razvijeni u suradnji s ortopedskim tehničarima, liječnicima i terapeutima, budući da je za proizvode važno da učinkovito pruže potporu terapiji koju je propisao liječnik.

U idealnom slučaju, odgovarajući proizvod uvijek se bira uz liječnika. Ukoliko ne možete doći do liječnika, možete se obratiti našem stučnom timu koji osim dugogodišnjeg iskustva konstantno nadograđuje svoja znanja i vještine odlascima na predavanja i edukacije te stjecanjem raznih ceretifikata iz područja fizioterapije.

 

Naš izbor ortopedskih pomagala pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.