Što je stoma? Zašto se izvodi? Što mi je sve potrebno u svakodnevnoj njezi? Sve informacije vezane za stomu pročitajte u nastavku.

 

Što je stoma?

Stoma je, kirurškim putem, izveden otvor na trbušnoj stjenci. Izvedeni otvor, pomoći će vašem probavnom ili urinarnom sustavu u slučajevima, kada iz medicinskih razloga, više ne možete normalno urinirati ili imati stolicu. Najčešće zbog veličine karcinoma te kompliciranih akutnih ili kroničnih stanja, kirurg mora odstraniti velik dio bolesnog crijeva, nakon čega nije moguće ponovno uspostaviti kontinuitet probavne cijevi.

To je zamjenski put, kojim se otpadne tvari izlučuju iz vašeg organizma. Mjesto postavljanja stome ovisno je o području na kojem je došlo do oštećenja vašeg organizma i o vrsti kirurškog zahvata koji je izveden.

Postoje različite vrste stome (ileostoma, urostoma, traheostoma, kolostoma), a jedna od najčešćih je kolostoma - okrugli ili ovalni otvor na koji se debelo crijevo izvodi na površinu trbušne šupljine i postaje završni dio probavnog sustava kroz koji spontano izlazi feces (ako je, primjerice, riječ o urostomi, po istom principu kroz taj otvor izlazi mokraća).

sto-je-stoma

Zašto se izvodi?

Izvođenje stome ima za cilj unaprijediti vaše postojeće stanje - smanjiti bol i/ili unaprijedi vaše opće zdravstveno stanje. Stoma se izvodi samo onda kada je vaš probavni ili mokraćni sustav toliko oštećen bolešću da se ne može oporavit.

Ovisno o bolesti ili ozljedi, stome mogu biti privremene (izvode se kako bi se pospješilo zaliječenje i povratak u normalno stanje) ili stalne. Pri početnim razgovorima s vašim liječnikom, biti će vam priopćeno, da li ste kandidat za privremenu ili stalnu stomu. 

Postoji više poznatih razloga zašto se izvodi stoma, a to su:

  • Karcinom crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura,
  • Upalne bolesti probavnog sustava kao Chron-ova bolest ili ulcerozni kolitis,
  • Nasljedna stanja kao npr. obiteljske adenomatozne polipoze (vrsta kolorektalnog karcinoma koji se obiteljski prenosi),
  • Anomalije pri rođenju,
  • Ubodne rane ili rane od vatrenog oružja,
  • Spina bifida ili druga prirođena stanja,
  • Opstrukcija uretera.

Ipak, važno je zapamtiti da je to kirurški zahvat koji nam može spasiti život te da podrška medicinskog osoblja i obitelji neće izostati. Razumijevanje stome prvi je korak u prihvaćanju promijenjenoga tjelesnog izgleda, zato treba pitati o svemu što vas zanima.

Što mi je sve potrebno u svakodnevnoj njezi stome?

Postoje pomagala koja će vam biti potrebna za pravilnu njegu stome. Danas na tržištu ima nekoliko vrsta kolostomnih vrećica – jednodijelnih, dvodijelnih, prozirnih, neprozirnih, sa i bez filtera.

  • Jednodijelni sustav ima vrećicu (spremnik za fekalije) i vanjsku samoljepljivu pločicu sve u jednom komadu, tako da se svakodnevno mijenja cijelo pomagalo.
  • Dvodijelni sustav - ima odvojenu vrećicu (spremnik za fekalije) koja se učvršćuje na pločicu (disk) koji se lijepi oko vaše stome. Pločica je izrađena od specijalne stomahesive tehnologije koja se može zalijepiti za kožu, a uz to Vas štiti od sadržaja iz stome. Pločica se lijepi oko stome i može ostati na tijelu tri do pet dana, pri čemu bolesnik svakodnevno mijenja vrećice, i to kad se sadržajem napune do trećine.
  • Dodatna pomagala - za zaštitu kože uz osnovna pomagala obvezno se koriste stomahesiv pasta i puder, remen i trbušni pojas koji će prevenirati pojavu kile nakon operacije trbušne stjenke.
  • Mini vrećice - pogodne su za kratka vremenska razdoblja – npr. tijekom sportskih aktivnosti.
  • Stoma kapa (čep) – pokriva stomu, ali nema spremnika za fekalije; koristi se npr. kod kupanja u moru.

Njega stome ne zahtjeva sterilnost. Prije primjene pomagala oprati ruke sapunom i vodom.

stoma-vrecica

 

 Što sve osoba sa stomom treba?

  1. pribor za njegu stome,
  2. novu stoma vrećicu i odgovarajuću podlogu (disk),
  3. mjerilo za promjer stome,
  4. mekanu frotirnu trljačicu,
  5. rupčiće za skidanje ljepila ili nečistoće od paste ili pudera,
  6. pastu,
  7. puder,
  8. škarice,
  9. ogledalo,
  10. fen.

Dodatna stoma pomagala:

  1. remen – sredstvo dodatne sigurnosti pri nošenju stoma pomagala,
  2. trbušni pojas za postoperativnu trbušnu kompresiju

 

Iako se stoma može činiti neugodnom, stoma ne mora ugrožavati k

valitetu života. Saznajte kako osigurane osobe s odgovarajućom medicinskom indikacijom mogu ostvariti pravo na dobivanje stoma pomagala putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).  

Saznajte na koji način osigurane osobe s odgovarajućom medicinskom indikacijom mogu ostvariti pravo na dobivanje stoma pomagala putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

 Kako do stoma pomagala hzzo

U ORTO i MEDI centru svakodnevno se susrećemo s osobama sa stomom te Vam naše stručno osoblje može pomoći pri odabiru.

* Pomagala preko doznake možete realizirati fizički u našoj specijaliziranoj prodavaonici u Zagrebu, Grižanska 6 ili online.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)