Toplina kao "lijek"

20. siječnja 2020.
Anita, farmaceutski tehničar, voditelj prodavaonice

Toplina kao "lijek"

Od prastarih vremena pa sve do danas, do suvremene medicine, toplina se koristila i koristi kao lijek za razne bolesti i probleme. Primjenom topline na kožu dolazi do širenja malih krvnih žilica na nivou kojih se vrši izmjena na način da kisik i hranjivi sastojci dolaze u tkiva, a otpuštaju se otpadne tvari iz organizma koje djeluju kao otrovi.

Liječnici se posljednjih godina intenzivno bave učincima termoterapije na uspješnije liječenje raka, benigne hiperplazije prostate i retinoblastoma. Budući da je toplina jedan od oblika energije, ovu terapiju možemo svrstati u metode energetske medicine.

Primjena topline

Terapija toplinom se često primjenjuje kao samopomoć kod niza stanja, u prvom redu za otklanjanje simptoma akutne ili kronične boli, posebice one koja je povezana s napetošću ili grčem mišića. Često se koristi i u olakšanju tegoba kod artritisa, bursitisa kao i drugih bolnih sindroma zglobova.

Često aplikacija blage topline pomaže kod križobolje uzrokovane protruzijom intervertebralnog diskusa, jer popušta bolni spazam okolnih mišića. Toplina je izvrstan lijek kod upale mokraćnog mjehura i bubrega

Ukočen vrat, bolna ramena, teniski lakat, plantarni fascitis, upale tetiva... sve su to stanja u kojima toplina znatno olakšava tegobe. Grijanje jako pomaže i kod kronične upale sinusa i grla.

          

Ljudi koji imaju astmu, posebice djeca koja pate od opstruktivnog bronhitisa, trebali bi na prvi znak početka napada aplicirati toplinu na prsište. Napad će biti kraći i slabiji i smanjit će se količina lijekova. Za djecu kao rješenje imamo termofor plišane igračke.

            

Za osobe koje su vezane za krevet iz bilo kojeg razloga ili su slabije pokretne, zagrijavanje tijela je najjednostavniji način sprječavanja mnogih loših posljedica uležanosti, u prvom redu dekubitusa - rana.

Ako ste napeti, najbolje opuštanje je umotavanje u toplu električnu deku

               

Na što paziti?

Terapiju toplinom ne smijete primjenjivati poslije svježih ozljeda, kod osoba koje imaju smanjen osjet da se ne opeku, trudnice trebaju pripaziti na veću toplinu i kod akutnih upala i ozljeda se treba posavjetovati sa liječnikom.

Pomagala u Orto i Medi centru:

U Orto i Medi centru pronađite sve što Vam treba u našem toplom programu za tijelo kojeg možete pogledati ovdje, antidekubitalnom programu ovdje, i programu obloga i termofora ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.