Skeniranje i analiza stopala - što je to i kako mi može pomoći?

15. srpnja 2019.
Katarina, prvostupnik fizioterapije, prodajni savjetnik

Moderan načina života (smanjeno kretanje, neprikladna obuća, hod i sportovi na tvrdim podlogama, produljenje životne dobi, povećano opterećenje) uzrokuje svakodnevno izlaganje mikrotraumama.

Takve mikrotraume se od stopala prenose na koljena, kukove i kralježnicu. Stoga možemo reći da naša stopala su temelji našeg tijela i kao takva utječu na cjelokupno stanje organizma. 

Orto i Medi centar nudi uslugu besplatnog računalnog skeniranja i analize stopala kojim se utvrđuju uzroci eventualnih tegoba ili poteškoća u funkcionalnosti stopala.

Postupak traje oko 15 minuta te se sastoji od nekoliko faza i za isti nisu potrebne nikakve dodatne pripreme.

Razgovor o općem zdravstvenom stanju i tegobama

Prva faza sastoji se od serije pitanja vezanih za opće zdravstveno stanje i pitanja vezanih za eventualne tegobe koje bi mogle uzrokovati nelagodu ili bol u stopalima. Pritom se kroz razgovor prolaze i eventualni nalazi koje možete ponijeti sa sobom, za stanja za koja smatrate da bi mogla uzrokovati ili doprinijeti pojavi boli ili nelagode u stopalima.

Vizualni pregled stopala

Potom se radi vizualni pregled bosih stopala kako bi se detektiralo da li je samo stopalo spušteno, kakvo je gazište, da li postoje kakve vidljive deformacije ili poteškoće u funkcionalnosti stopala. Na taj način se dobivaju dodatne informacije u odnosu na razgovor.

Računalno skeniranje i analiza skena

Nakon početnog razgovora i vizualnog pregleda, pristupate samom skeniranju. Za skeniranje potrebno je popeti se na skener te stajati uspravno 10 sekundi, s blago raširenim stopalima.

Senzori u tom vremenu “slikaju” stopalo te podatke šalju računalu, a ono ih potom oblikuje u jedinstveni osobni “otisak stopala”. Na taj način se stvaraju dva prikaza. Jedan prikazuje stvarnu sliku oba stopala, a drugi prikazuje točke pritiska na svakom od stopala. Važno je napomenuti da se kod ove vrste skeniranja ne vide unutarnja tkiva i kosti (ne radi se o rengenu ili ultrazvuku) te isti nije zamjena za dijagnostičke pretrage.

 

Slika 1 . Stvarna slika stopala

Izgled Skena Stopala -1 Omc

Slika 2. Slika stopala s točkama pritiska.

Izgled Skena Stopala -2 Omc

Na temelju tri faze procesa, dopunjava se analiza stopala te uz višegodišnju edukaciju našeg stručnog osoblja definira se preporuka o pomagalima koja bi mogla pomoći pri smanjenju bolova i nelagode uzrokovanih uočenim deformacijama ili nastalim poteškoćama u funkcionalnosti biomehanike stopala. Jedna od opcija je i preporuka za izradom individualnih ortopedskih uložaka po mjeri. U slučaju da se uoče ozbiljnije tegobe, preporučuje se napraviti pregled kod liječnika*

Preporuka i izrada ortopedskih uložaka po mjeri

U slučaju potrebe, naše stručno osoblje dati će Vam preporuku za izradu ortopedskih uložaka po mjeri. Kako bi se odabrao idealan uložak za Vas, potrebno je osim nalaza na temelju postupka računalnog skeniranja i analize stopala uključiti i druge faktore poput osobnih navika osobe, stila života i vrste obuće koja najčešće nosi. Na taj način je moguće napraviti dodatne korekcije na samom ulošku (npr. rasteretni dio na peti kod pojave petnog trna, tanji uložak za balerinke, povišenje uloška ako je jedna noga kraća i dr.) Ovisno o potrebama korisnika imaju funkciju potpore, rasterećenja ili korekcije. Prilikom izrade uložaka koristimo visokokvalitetne materijale koju su prilagođeni korištenju u dodiru s kožom.

Ako se odlučite za izradu uloška po mjeri, potrebno je napraviti otisak stopala u pjeni.  Pjena se postavlja ispred osobe i potrebno je zakoračiti i težinom tijela stati u pjenu jednom nogom, te ju lagano izvući van. Isti postupak ponavlja se i za drugo stopalo.

Na taj način se dobiva milimetarski precizne podatke o mogućim deformacijama stopala i vrsti potpore koja je potrebna da bi stopalo bilo dovedeno u najbolji mogući položaj. Postupak davanja otiska stopala olakšan je i činjenicom da ga je moguće izvesti i u tankim čarapama. 

Potom se otisak digitalnim putem šalje u proizvodnju gdje se prema njemu i odabranoj vrsti izrađuje uložak po mjeri. Po zaprimanju Vaših uložaka, informiramo Vas željenim putem (telefonski poziv, e-mail ili sms poruka) te ih možete pokupiti na našim prodajnim mjestima ili ih uz plaćanje dostave pouzećem možemo poslati na Vašu adresu.

Izrada uloška se plaća te ih nije moguće dobiti preko doznake HZZO.

 

Provjerite sekciju "Novosti"  ili našu Facebook stranicu radi informacija o točnom datumu i vremenu za sljedeće besplatno računalno skeniranje ili nas nazovite na  01/ 2911-366

 

*Informacije o brojnim zdravstvenim poremećajima i proizvodima nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije te ne mogu biti zamjena za stručnost, znanje, vještine i procjenu farmaceuta i liječnika. Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite Vašeg liječnika.