Prijelomi, imobilizacija – kada koristiti plastični gips?

9. ožujka 2018.
Ivona, prvostupnik fizioterapije, prodajni savjetnik

Prijelomi, imobilizacija – plastični gips

Prijelomi:

Prijelom kosti prekid je kontinuiteta koštanoga tkiva, koji nastaje djelovanjem vanjske ili unutarnje sile na kost. Sila koja djeluje na kost i dovodi do prijeloma može biti izravna ili posredna sila. Vrsta i snaga djelovanja sile na koštano i meko tkivo određuje uvelike tip i vrstu prijeloma.

Prijelomi koji tako nastaju svrstavaju se u tzv. traumatske prijelome. Osim tih vrsta prijeloma razlikujemo i spontane prijelome koji nastaju zbog preopterećenja kosti kao i patološke prijelome. Iako se prijelomi mogu dogoditi u bilo koje godišnje doba, oni su najčešći u zimsko godišnje doba.

Imobilizacija:

Imobilizacija koštanih ulomaka nakon učinjene repozicije izvodi se primjenom gipsanih zavoja. Osim postojanja klasičnoga gipsa koji se primjenjuje u imobilizaciji prijeloma, a koji čini kalcijev sulfat, postoje i „plastični gipsevi“ koji mogu biti tvrdi ili meki.

Radi se o plastičnoj masi koja se modelira prema ozlijeđenom udu. Oni su pogodni i imaju svojih prednosti u odnosu na klasični gips zbog toga što mogu u dodir s vodom, a da imobilizacija ostaje uspješna.

Pogodniji su za primjenu i u ljetnim mjesecima, tj. u sezoni kupanja u moru. Plastični gips je udoban (mekani rubovi trake pružaju udobnost pri nošenju gipsa), dobro prijanja uz kožu, 4 puta je lakši od sadrenog gipsa i 10 puta čvršći od istog. Dolazi u različitim bojama i veličinama.       

Postoje dvije vrste plastičnog gipsa:

  • Scotchcast je tvrd i služi za stabilnost, pa se tako može koristiti kod svih traumatoloških i ortopedskih indikacija.
  • Soft Cast je malo drugačiji u sastavu i zbog toga je fleksibilan, polutvrd, ali ne i elastičan.

Količine potrebne ovisno o ozljedi i mjestu iste

  • Za ruku - podlaktica - 5 cm tvrdi i meki, ako je jača ozljeda onda dva meka i jedan tvrdi
  • Za nogu - potkoljenica - 7,6 tvrdi i meki, ako je jača ozljeda onda dva meka i jedan tvrdi
  • Za nogu - cijela noga - 7,5 meki i tvrdi i 10 meki i tvrdi

Zbog fleksibilnosti plastičnog gipsa omogućene su kontrolirane kretnje u koštano-mišićnom sustavu i rani početak rehabilitacije. Sve to ubrzava proces ozdravljenja i što brži povratak svakodnevnim aktivnostima. Primjena plastičnog gipsa je moguća kod svih vrsta prijeloma i uganuća, a uz to je moguća izrada ortoza/udlaga koje se mogu skidati. 

Našu ponudu plastičnog gipsa možete vidjeti ovdje.

Pitajte nas za savjet:

Naše stručno osoblje može Vam pomoći prilikom odabira pomagala. Potreba korisnika je ključna prilikom odabira pomagala, obratite nam se:

  • Telefon 01/2911 366
  • E-mail: info@omc.hr
  • Grižanska 6, Zagreb.