Koje pomagalo odabrati za hodanje - štaka ili štap?

7. travnja 2015.
Tanja, medicinska sestra, prodajni savjetnik

Pomagala za hodanje, bilo da je riječ o štapu ili štakama, koristimo kad bol onemogućava normalno hodanje. Drugim riječima potrebno je smanjiti težinu, odnosno pritisak na bolno područje.

Koristeći štaku ili štap pospješujete oporavak i smanjujete stres na kralježnicu

​Koristeći pomagalo​ ​pospješuje se sam oporavak te se spriječava stres koji se prilikom nepravilnog hoda ​širi na lumbalnu kralježnicu i na ostale zglobove koji nisu zahvaćeni bolom.

​Pomagalo bi se trebalo koristiti dok se ne povrati normalan hod.​

Štake se koriste kad se ne možete osloniti na stopalo

Ukoliko se ne možete oslanjati na stopalo, ili po preporuci liječnika ne smijete opterećivati skočni zglob, koljeno ili kuk, koristite obvezno štake.

Hodanje s dvije štake omogućit će Vam da se postepeno počinjete oslanjati, odnosno Vaš oslonac na povrijeđeni ekstremitet bit će sve veći. Iako će Vas oslonac na povrijeđenu nogu biti nešto manji nego na zdravu, trudite se da hodate što normalnije, odnosno pokušavajte da se uvijek oslanjate prvo na petu, zatim cijelo stopalo i konačno na prste povrijeđene noge.  Oslobodite se jedne štake onog trenutka kada procijenite da možete hodati uz nečiju pomoć ili možda možete preskočiti ovaj korak prijeći na štap ukoliko Vam on omogućava dovoljnu podršku.

Koja je HZZO šifra za štake?

Štake se nalaze na listi HZZO pomagala i izdaju se putem doznaka koju propisuje izabrani liječnik ili liječnik specijalist. Potrebna je ovjera nadležnog HZZO-a.
Šifra pomagala HZZO 1203060701015 Podlakatne štake s podešavanjem visine, ili ako svoju težinu ne možete nositi na svojim rukama Vaš izbor su potpazušne štake s podešavanjem visine, šifra pomagala HZZO-a 1203120702005.
Bez obzira da li koristite jednu štaku ili štap, uvijek ih držite u ruci koja je na suprotnoj strani od povre​de.

Kada hodamo, prirodno je da se i naše ruke kreću​ napr​ij​ed-nazad i to tako što na prim​j​er stavljamo​ desnu ruku napr​ij​ed paralelno sa l​ij​evom nogom i obrnuto. Upravo ovaj prirodan način kretanja je nešto što želimo zadrž​ati​ kada koristimo pomagala pri hod​u.

​Pri odabiru pomagala bitno je odrediti i visinu pomagala (štap ili štaka), te dobiti odgovarajući savjet kako se pomagalo koristi prilikom hoda, osobito kada su u pitanju stepenice.​

Naš ortopedski program pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.