Kako sa proširenim venama?

17. rujna 2014.
Tanja, medicinska sestra, prodajni savjetnik

Često zaboravljamo na svoje vene i kapilare i oticanje nogu?

Prilikom toplog vremena i visokih temperatura, često zaboravljamo na svoje vene i kapilare i oticanje nogu. Visoke temperature izazivaju širenje krvnih žila na nogama što može voditi pogoršanju nalaza na nogama, pa su vene izražajnije, noge pojačano otiču i jači su grčevi u nogama.

Neki od prvih znakova bolesnih vena ili razvoja varikoziteta:

  • umorne noge
  • oticanje u okolici gležnja
  • svrbež ili pikajuća bol u nogama.

Za prevenciju pojave proširenih vena:

  • povećajte fizičku aktivnost
  • tuširajte se u hladnoj vodi
  • odmarajte noge u visokom položaju
  • nosite anatomsku obuću
  • hulahopke.
Većina nas misli da je zima i jesen idealno godišnje doba za nošenje preventivnih i kompresivnih čarapa, no stvarnost je drukčija. 
Preventivne hulahopke (preporučamo Scudotex čarape, više pogledajte ovdje) s umjereno jakom kompresijom, priklade su za slučajeve naglašenih vena i venskog zastoja s izraženim venama i kapilarama, te za vrijeme mensturacije, trudnoće i nakon poroda. Djeluju trenutno, smanjuju bol, te olakšavaju kod neugodnih stanja nogu, a posebno se preporučuju osobama koje na radnom mjestu dugo stoje ili sjede. 
Čarape za muškarce i žene, u kombinaciji s anatomskom ili funkcionalnom obućom i gelovima za vene (preporučamo Jardin kremu od kestena - pogledajte ovdje) pružaju odličan odmor za noge. Ostali program za njegu nogu pogledajte ovdje.
Medicinske kompresivne čarape (preporučamo Medi čarape, pogledajte ovdje) propisuje liječnik te Vam preporučamo da ukoliko sumnjate na probleme s venama, savjetujte se s njim. 

Orto i Medi centar posebno naglašava zdravlje nogu i stopala jer zdrava vena omogućuje povrat krvi u srce i pluća, a svakim radom mišića otprema se krv kroz venske zaliske u narednu susjednu vensku komoru.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.