Hallux Valgus (čukljevi) - kako ga prevenirati ili usporiti razvoj deformacije?

30. travnja 2020.
Anita, farmaceutski tehničar, voditelj prodavaonice

Jeste li svjesni činjenice koliko je važno imati zdrava stopala? 
Znate li da bilo kakva neugodnost ili deformacija koja se javi na stopalima može ometati Vaš svakodnevni život? 

Stopala svakodnevno podnose mnoge stresove jer čitavim donjim dijelom nose težinu tijela. Upravo zato cjelokupno držanje tijela ovisi o zdravlju Vaših stopala. Uz pravovremenu reakciju, moguće je spriječiti nastanak težih problema.
Budući da svakodnevno dobivamo upite kako se nositi sa deformacijom poznatom pod nazivom "čukljevi", odlučili smo pobliže objasniti i savjetovati Vas o ovoj raširenoj deformaciji stopala.
  

Hallux Valgus - poznat kao i "čukalj" ili "haluks"

  

Do promjena koje vode do razvoja čukljeva tj. hallux valgusa dolazi postepeno. Prvo se događa promjena u korijenu palca stopala. U početku je vidljiva na način da stvara crvenilo na vanjskoj strani kosti palca te ju prati blagu bol prilikom nošenja zatvorene obuće. To je pravi trenutak kada bi trebalo početi nositi neko pomagalo za čukljeve.

Čukljevi - Savjeti Tima Omc

 

Kako palac s vremenom mijenja položaj u stranu, tada dolazi do stiskanja drugih prstiju, a  u čestim slučajevima palac prelazi preko drugog prst. Tada se stvara bolna koštana izbočina na unutarnjoj strani korijena palca tj. dolazi do stvaranja čuklja (hallux valgus­a) te to rezultira neugodnom i jakom boli

                                        

Uzročnici hallux valgusa najčešće uska obuća, visoke pete, artritis no mogu biti genetske prirode

Da li se hallux valgus može potpuno ukloniti i postoje li načini za usporavanje razvoja deformacije?

U Orto i Medi centru svakodnevno smo suočeni s takvim pitanjima. Mnogi klijenti dolaze na vrijeme te se informiraju kod liječnika ili drugdje i prilikom prvog simptoma (crvenilo kosti palca) reagiraju i počnu nostiti separator. Dok ipak, mnogi se zavaravaju činjenicom da će im neko pomagalo potpuno ukloniti hallux valgus. Naime, ukoliko je prisutan, i već stvara bol i deformaciju, ono što je će svako pomagalo za hallux valgus napraviti je:
  1. usporiti razvoj deformacije
  2. ublažiti bolove
  3. olakšati hod
Nažalost, ono Vam neće u potpunosti ukloniti postojeći hallux valgus, za to je potreban razgovor s liječnikom koji će u posljednjem slučaju preporučiti operaciju hallux valgus deformacije i time ga ukloniti.
   

5 savjeta za prevenciju i usporavanje razvoja hallux valgusa:

  1. Izbjegavajte usku obuću - nosite mekanu, široku i obuću ugodnu Vašoj nozi.
  2. Izbjegavajte visoke pete - ili nosite čim manje.
  3. Nosite anatomske ili ortopedske uloške i obuću - omogućuju pravilan hod i raspored sila na metatarzalnom području, a samim tim „tjeraju“ palac u pravilan položaj.
  4. Ako Vas boli - gaza, flaster i ledeni oblozi mogu olakšati Vaš problem.
  5. Ako imate deformaciju - nosite silikonske separatore, udlage i noćne ortoze koje mogu spriječiti ili ublažiti daljnji razvoj hallux valgusa

 

      Axel Kosela Ženske Cipele Hallux Valgus       

Kako umanjiti bol u stopalima te kako spriječiti ponovni razvoj deformacije nakon operacije?

Deformacija je progresivna i ukoliko se ne ponašamo u skladu s preporukama liječnika, ona će napredovati. U slučaju operacije te naknadnog oporavka, ukoliko se nećete držati preporuka, postoji velika mogućnost da će se deformacija i vratiti.
U Orto i Medi centru možemo Vam pomoći te Vas savjetovati koji silikonski ili drugi separator, udlagu ili noćnu ortozu odabrati ukoliko imate već postojeću deformaciju. Ukoliko ste bili na operaciji, separatori Vam mogu pomoći prilikom rehabilitacije te možete koristiti i postoperativnu cipelu za Hallux Valgus koja Vam može pomoći u prvim danima nakon operacije kako biste se mogli osloniti barem na dio stopala. Također prednji dio je otvoren te nema doticaja sa ranom koja zacijeluje.
 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.