Dijabetičko stopalo jedna je od najčešćih komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Više o njemu, pomnoj njezi, i kako si pomoći pročitajte u nastavku.

 

Što je dijabetičko stopalo?

Imate li dijabetes, obratite posebnu pozornost na stopala. Dijabetičko stopalo jedna je od najčešćih komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Više o šećernoj bolesti i kako ju kontrolirati, pročitajte ovdje.

Kod oboljelih od dijabetesa česta je pojava slabija osjetljivost na različite promjene na tijelu do koje dolazi zbog oštećenja živaca. Iz tog se razloga promjene do kojih dolazi na stopalima ponekad primijete tek kad postanu vrlo ozbiljne.

Zašto su kod dijabetičara česte promjene na stopalima?

Poremećaj lučenja znoja i masnoća štetno djeluje na kožu, posebice pri hodanju te uzrokuje pucanje kože i nastajanje rana. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju liječenje i zacjeljivanje tih rana, čime se stvaraju uvjeti za razvoj bakterijske infekcije vezivnoga tkiva, ali i mišića i kostiju, koje se u najtežim slučajevima razvijaju u gangrenu. Takve teške posljedice, kao i brojne druge posljedice šećerne bolesti, moguće je izbjeći držanjem bolesti pod nadzorom, tj. redovitom kontrolom razine šećera u krvi. Uz to, posebno su važni i nužni redoviti samopregledi tijela i lječnički kontrolni pregledi.

Pomna njega dijabetičkog stopala:

Primijeti li oboljeli od dijabetesa bilo kakvu promjenu na koži, poput kurjeg oka, žuljeva, rane, krvarenja ili oticanja nogu, što prije mora otići liječniku. Nikako ne smije sam pokušavati sanirati ranu, rezati kurje oči i slično, već potražiti savjet stručnjaka koji će znati kako spriječiti širenje infekcije. Čak i ako se oboljelome čini da je ozljeda mala i neopasna, ne smije odgađati posjet liječniku.

Iznimno su važni svakodnevna njega i pranje nogu u vodi zagrijanoj na temperaturu tijela. Nakon pranja, stopala je potrebno dobro obrisati i namazati hidratantnom kremom - pogledajte našu ponudu za njegu kremom - ovdje.

Posebnu pažnju valja posvetiti dijelovima između prstiju, gdje koža vrlo često ostaje vlažna. Ta područja treba posebno pažljivo obrisati.

Nokte na stopalima treba uvijek rezati ravno kako bi se izbjegle ozljede kože u blizini noktiju, a najmudrije bi bilo njegu stopala i noktiju prepustiti pedikeru. Također je vrlo važno nokte podrezivati samo vlastitim i uvijek dezinficiranim priborom, a škarice bi bilo uputno izbjegavati.

Uvijek prikladna obuća za dijabetičare:

Ozljede i rane na stopalima sprečavaju se i nošenjem prikladne obuće, koja je dovoljno široka i mekana te dopušta koži da diše (preporučamo Vam ortopedske cipele i uloške po mjeri - pogledajte uloškovdje).

Svakako treba izbjegavati tijesnu obuću i nošenje cipela na golu kožu. Dijabetičarima je osjet često oštećen do te mjere da ne mogu ni osjetiti jesu li im se naborale čarape, stoga je potrebno uvijek nositi čarape veličine primjerene nozi i izrađene od potpuno prirodnih tkanina (za dijabetičke čarape pogledajte ovdje).

Zdravi ljudi odmah će osjetiti ako im kamenčić dospije u cipelu; dijabetičar to vjerojatno neće osjetiti, pa mu iritiranje stopala kamenčićem može stvoriti ranu. Zato je važna nositi obuću prikladne veličine.

Dijabetičarima je hladno za noge - što napraviti?

Oboljelima od dijabetesa često je hladno za noge, taj osjećaj dolazi iz organizma, iznutra, i ne može se ukloniti zagrijavanjem. Stoga dijabetičari ne smiju hodati bosi, uvijek trebaju nositi čarape te papuče i cipele primjerene godišnjem dobu.

Dijabetičarima se savjetuje da imaju više pari papuča te da ih često mijenjaju. Zašto?

Svaka obuća različito opterećuje stopala, a promjenama obuće postiže se rasterećenje, osjećaj ugode i poboljšanje cirkulacije. Osjećaj hladnoće u nogama može se ublažiti primjerenom fizikalnom terapijom koju je propisao liječnik.

Preporučamo da pogledate našu ponudu mekane obuće, od cipela, natikača i papuča, preporučamo obuću Berkemann - više ovdje.

Faktor koji posebno uzrokuje oštećenja sitnih krvnih žila u nogama i stopalima, koja su glavni činitelj rizika u razvoju infekcija, jest pušenje. Oboljeli od dijabetesa trebali bi odmah prestati s tom štetnom navikom.

Postoje još neki signali tijela ili simptomi povezani s nogama i osobito stopalima na koje dijabetičari moraju posebno obraćati pažnju. Trajna bol u nogama može biti simptom razvoja infekcije, kao i crvenilo oko ranice. Osjećaj topline u pojedinim dijelovima nogu također je znak infekcije ili upale. Znak slabe cirkulacije prouzročene dijabetesom su i bolovi u nogama koji se pojačavaju tijekom hodanja. Na to upućuje i izostanak dlaka na nogama te tvrda i sjajna koža.

Korisna pomagala za dijabetičare u ORTO i MEDI centru:

  • Dijabetički ortopedski ulošci prema otisku stopala - prilagodljiva i mekana baza za osobe s osjetljivim stopalima - više pogledajte ovdje
  • Anatomska mekana obuća pogodna za dijabetičare - više pogledajte ovdje
  • Dijabetičke čarape - pamučne čarape bez ruba - terapeutske čarape za dijabetičko stopalo - više pogledajte ovdje
  • Kupke za njegu stopala - omekšava grubu, zadebljalu i raspucalu kožu stopala, uklanja nečistoće i neugodne mirise, regulira znojenje i opušta stopala - više pogledajte ovdje
  • Kreme za vlaženje kože - hidratna krema za stopala, održava vlažnost kože stopala, kod terapije suhe i raspucale kože - više pogledajte ovdje

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)