Stopala podupiru kompletnu težinu tijela, te određuju njegovu posturu svojim biomehaničkim utjecajem na koljena, kukove, zdjelicu, a zatim i cijelu kralježnicu. Osim što problemi u stopalima mogu izazvati bol, tijekom trudnoće, prilikom spuštanja od povećane težine ono može i narasti.

 

Zbog svoje kompleksne građe i funkcije stopala su izložena velikim opterećenjima, te širokom rasponu potencijalnih ozljeda i deformiteta. Tijekom trudnoće opterećenje je povećano, stoga stopala imaju teži zadatak. Ona podupiru kompletnu težinu tijela, te određuju njegovu posturu svojim biomehaničkim utjecajem na koljena, kukove, zdjelicu, a zatim i cijelu kralježnicu. Stoga kada stvari krenu krivim putem problem ne ostaje samo na stopalu.

Osim što može uzrokovati bol, u trudnoći nepravilnosti stopala mogu uzrokovati i njegov rast. Možda Vam nije bilo ni na kraj pameti da ćete nakon trudnoće morati kupovati sve nove cipele, ali da, i to je moguće!

Rast stopala u trudnoći

Naime, zbog prevelike težine, luk stopala se izravna i stopalo postaje veće. Kako ne bi bio da govorimo o nekoj subjektivnoj pojavi, o ovoj je pojavi provedeno i istraživanje na Sveučilištu u Iowi koje je objavljeno u časopisu American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation.

Ovo istraživanje rađeno je na uzorku od 49 trudnica pri čemu je mjeren luk stopala tijekom prva tri mjeseca trudnoće te potom 5 mjeseci poslije poroda.

Istraživanjem je otkriveno kako kod čak 60 do 70 posto žena stopalo postaje duže ali i šire, obzirom da se luk smanjio do 1 centimetar što dovodi do ravnog stopala.  Ova pojava pritom je izraženija kod prvorotkinja, dok se tijekom ostalih trudnoća ono ne mijenja značajno u strukturi. Kada se stopala promijene, ova promjena potom je nepovratna, što često šokira one koje imaju zaista veliku količinu obuće (čitaj: 90% žena )

Bolove i rast stopala možete spriječiti izradom ortopedskih uložaka po mjeri, a više o tome pročitajte u nastavku.

Kada koristiti ortopedske uloške?

Ortopedski ulošci nisu rezervirani samo za period kad postoji problem ili određeno bolno stanje - oni predstavljaju opću brigu o temelju našeg tijela. Međutim, postoje najučestalije indikacije za nošenje ortopedskih uložaka:

  • U trudnoći
  • Ravno stopalo - pes planovalgus,
  • Udubljeno stopalo - pes excavatus,
  • Bolnost prednjeg dijela stopala - metatarsalgia,
  • Petni trn - calcar calcanei,
  • Čukljevi - Hallux valgus,
  • Sportske aktivnosti,
  • Dijabetičko stopalo. 

Koja je funkcija (uloga) ortopedskih uložaka?

Kod djece se ulošci primjenjuju u korektivne svrhe, dok je kod odraslih njihova uloga pasivna, te služe za rasterećenje i potporu.

Kada je riječ o trudnicama, u tom slučaju uloške je najbolje koristiti od početka trudnoće kako se prilikom povećanja opterećenja na stopala ono ne bi spustilo i naraslo.

Korištenjem ortopedskih uložaka postiže se fiziološki neutralan položaj stopala kojim se ono rasterećuje i postavlja u adekvatan položaj za ravnomjernu podjelu pritiska.

Time se utječe na zdravlje i dugovječnost stopala uz prevenciju deformacija i oštećenja povezanih segmenata i tkiva. Također nošenjem uložaka optimalno se aktiviraju mišići i tetive stopala i potkoljenice za razliku od situacije kad je stopalo u cipeli relativno ravne podloge u kojoj se sve više opušta i može doći do pada luka stopala.

Gdje i kako napraviti ortopedske uloške po otisku stopala u Zagrebu?

Ortopedske uloške po otisku stopala u Zagrebu možete napraviti na adresi Grižanska 6 u Dubravi.

Otisak stopala koji se koristi za izradu individualnih ortopedskih uložaka uzima se u pjeni. Pjena nam daje trodiemnzionalni prikaz stopala, te je otisak mekog tkiva točniji nego kod ostalih metoda uzimanja otiska. 

Postoji više vrsta ortopedskih uložaka koje se individualno izrađuju sukladno željama korisnika, namjeni uloška, dijagnozi stopala i vrsti obuće za koju je uložak predviđen. Stoga je dobro posavjetovati se sa našim stručnim timom oko njihovog odabira.

Ukoliko prvi put nosite ortopedske uloške po otisku stopala preporučujemo njihovo postupno uvođenje kroz 10 do 14 dana. Na početku ih nosite par sati (2 do 3 sata) , te vrijeme nošenja svakim danom povećavajte kako bi se stopalo naviklo na drugačiji raspored opterećenja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.

Više o našoj ponudi uložaka pogledajte ovdje.

Rok trajanja ortopedskih uložaka:

Važno je naglasiti kako je oblikovanje stopala stalan proces i u skladu s tim bitno je izrađene ortopedske uloške redovito mijenjati, kod djece nakon 6 mjeseci (s obzirom na rast i razvoj stopala), a kod odraslih nakon 12 mjeseci.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)