ORTO i MEDI centar d.o.o.

Stopala podupiru kompletnu težinu tijela, te određuju njegovu posturu svojim biomehaničkim utjecajem na koljena, kukove, zdjelicu, a zatim i cijelu kralježnicu. Ukoliko ste sportski tip ili volite duge šetnje, planinarenje ili na poslu i u kući stojite i krećete se po cijeli dan, pročitajte naše savjete u nastavku.

Zbog svoje kompleksne građe i funkcije stopala su izložena velikim opterećenjima, te širokom rasponu potencijalnih ozljeda i deformiteta. Stopala podupiru kompletnu težinu tijela, te određuju njegovu posturu svojim biomehaničkim utjecajem na koljena, kukove, zdjelicu, a zatim i cijelu kralježnicu. Stoga kada stvari krenu krivim putem problem ne ostaje samo na stopalu.

Kako je građeno naše stopalo?

Stopalo se sastoji od 26 kostiju koje su međusobno povezane čvrstim svezama i dugim i kratkim potkoljeničnim mišićima. Ono ima tri točke neposrednog koštanog uporišta. Stražnju točku uporišta čini kvrga petne kosti, a prednje uporišne točke su glavica pete metatarzalne kosti s vanjske strane i glavica prve metatarzalne kosti s unutarnje strane. Te tri uporišne točke spojene su u lukove; medijalni uzdužni koji je viši, lateralni uzdužni koji je niži, te poprečni luk.

Koja je funkcija (uloga) stopala?

 • Davanje stabilnosti adaptacijom na podlogu;
 • Davanje mobilnosti koja omogućava kretanje u prostoru;
 • Prenošenje reaktivne sile podloge u smjeru koljena i natkoljenične kosti.

Stopalo posjeduje nevjerojatan mehanizam zaštite. Međutim kod spuštenog svoda ne dolazi do amortizacije opterećenja te sustav kao takav pati. Svi potporni mišići i ligamenti postaju skloni ozljeđivanju.

Koji su simptomi opretećenja stopala?

Ukoliko je funkcija stopala narušena dolazi do poremećaja ravnoteže i pravilne raspodjele opterećenja preko stopala, te nepravilnih obrazaca hoda, uslijed čega dolazi do pojave raznolikih simptoma:

 • Bolovi, grčevi i umor u mišićima stopala i potkoljenice,
 • Moguća pojava bolova u koljenima, kukovima i lumbalnom dijelu leđa,
 • Otežano stajanje i hodanje,
 • Brže zamaranje prilikom hodanja ili trčanja,
 • Brže trošenje obuće koje nastaje zbog nepravilnog hoda.

Statistički podaci pokazuju da 50% - 80% gradskog stanovništva ima spuštena stopala. 

To se povezuje s činjenicom da se stopalo još nije potpuno anatomski i funkcionalno prilagodilo opterećenju čovjeka u svakodnevnom životu.

Kada koristiti ortopedske uloške?

Ortopedski ulošci nisu rezervirani samo za period kad postoji problem ili određeno bolno stanje - oni predstavljaju opću brigu o temelju našeg tijela. Međutim, postoje najučestalije indikacije za nošenje ortopedskih uložaka:

 • Ravno stopalo - pes planovalgus,
 • Udubljeno stopalo - pes excavatus,
 • Bolnost prednjeg dijela stopala - metatarsalgia,
 • Petni trn - calcar calcanei,
 • Čukljevi - Hallux valgus,
 • Sportske aktivnosti,
 • Dijabetičko stopalo. 

Koja je funkcija (uloga) ortopedskih uložaka?

Kod djece se ulošci primjenjuju u korektivne svrhe, dok je kod odraslih njihova uloga pasivna, te služe za rasterećenje i potporu.

Korištenjem ortopedskih uložaka postiže se fiziološki neutralan položaj stopala kojim se ono rasterećuje i postavlja u adekvatan položaj za ravnomjernu podjelu pritiska.

Time se utječe na zdravlje i dugovječnost stopala uz prevenciju deformacija i oštećenja povezanih segmenata i tkiva. Također nošenjem uložaka optimalno se aktiviraju mišići i tetive stopala i potkoljenice za razliku od situacije kad je stopalo u cipeli relativno ravne podloge u kojoj se sve više opušta i može doći do pada luka stopala.

Kako se uzima otisak stopala za izradu individualnih ortopedskih uložaka?

Otisak stopala koji se koristi za izradu individualnih ortopedskih uložaka uzima se u pjeni. Pjena nam daje trodiemnzionalni prikaz stopala, te je otisak mekog tkiva točniji nego kod ostalih metoda uzimanja otiska.

Koje vrste ortopedskih uložaka po mjeri postoje i po čemu se razlikuju?

Postoji više vrsta ortopedskih uložaka koje se individualno izrađuju sukladno željama korisnika, namjeni uloška, dijagnozi stopala i vrsti obuće za koju je uložak predviđen. Stoga je dobro posavjetovati se sa našim stručnim timom oko njihovog odabira.

Obični kožni ulošci su namijenjeni svima koji žele preventivno djelovati na stopala, one koji dugo stoje i hodaju, imaju bolove u stopalu, potkoljenicama i kralježnici.

Dijabetičari ili osobe sa osjetljivijim stopalima koriste dijabetičke uloške. Isto tako njih mogu koristiti, jer su nešto mekši, osobe sa problemom petnog trna i metatarzalgije. Za sportaše se izrađuju sportski ulošci sukladno povećanim opterećenjima za vrijeme izvođenja sportskih aktivnosti. Izrađuju se od otpornijih materala, antibakterijski su i otporni na znojenje. Korektivne uloške koriste najčešće djeca koja imaju stečene ili urođene deformacije stopala.

Više o našoj ponudi uložaka pogledajte ovdje.

Nošenje i korištenje ortopedskih uložaka:

Ukoliko prvi put nosite ortopedske uloške po otisku stopala preporučujemo njihovo postupno uvođenje kroz 10 do 14 dana. Na početku ih nosite par sati (2 do 3 sata) , te vrijeme nošenja svakim danom povećavajte kako bi se stopalo naviklo na drugačiji raspored opterećenja.

Ako posjedujete obuću kojoj se njezin postojeći uložak može izvaditi, izvadite ga, te umetnite ortopedski uložak. 

Rok trajanja ortopedskih uložaka:

Važno je naglasiti kako je oblikovanje stopala stalan proces i u skladu s tim bitno je izrađene ortopedske uloške redovito mijenjati, kod djece nakon 6 mjeseci (s obzirom na rast i razvoj stopala), a kod odraslih nakon 12 mjeseci.

Više o našoj ponudi uložaka pogledajte ovdje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdjeSavjete tima pratite ovdje.