Kompresivni program i kompresivna terapija - program za vene

Kompresivna terapija kao „zlatni standard“ indicirana je u svim stadijima kronične venske bolesti (KVB) i limfedema.
Kompresivnom terapijom izvodi se vanjski pritisak kompresivnim pomagalom na određeni dio tijela, s namjerom povećanja venskog ili limfnog protoka te smanjenja edema tkiva. Počinje jednostavnim i djelotvornim mehaničkim principom; postavljanjem elastične čarape na nogu.
Noga je izložena stupnjevitom padajućem pritisku, pritisku koji je najjači u području gležnja te prema gornjem dijelu čarape proporcionalno slabi. Na taj način dobiva se efekt pumpe koja pomaže povratak venskog toka, smanjuje se venski pritisak te se prevenira venska staza i deterioracija stijenki vena te djelotvorno olakšava bol i umor u nogama.

Kompresivnu terapiju propisuje liječnik kod tretiranja upale površinskih vena - flebitisa, duboke venske tromboze  i zbrinjavanja nakon kirurškog zahvata,  sklerozacije i bilo kojih drugih oblika tretmana varikoznih vena kao što su laser, radiofrekvencija i sl.
Kako bi se olakšala kronična stanja i bolesti vena (kod osjećaja težine i umora u nogama, varikoznih vena, edema, nožnih ulkusa/rana…) propisuje se kompresivna terapija. Mogu biti prepisane kao prevencija vena tijekom trudnoće i kod dugih putovanja.

Ovisno o patologiji, medicinska kompresivna terapija može se primijeniti u raznim oblicima, kao dokoljenke, samostojeće čarape, hulahopke ili bandaže.