Zašto je kesten kraljevski plod jeseni? Dajemo Vam 5 razloga.

12. studenog 2015.

Dajemo Vam 5 razloga zašto je dobro jesti kesten:

Smiruje:

Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, klor, bakar, željezo i mangan.

Pun vitamina C:

U usporedbi orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži postotak masti, a viši postotak škroba, čak dvostruko više od krumpira. Također, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten.

Savršen za trudnice:

Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću.

Folna kiselina je neophodna za sintezu DNK i normalan rad živčanog sustava. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava mogućnost za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj djeteta.

Čuva srce:

Kesten je bogat izvor jednostrukih (mono) nezasićenih masnih kiselina. One štite kardiovaskularni sustav i pomažu u snižavanju visine kolesterola.

Izbacuje vodu iz organizma:

Kesten pomaže kod bubrežnih i želučanih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Jesu li zdraviji kuhani ili pečeni?

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Daju nam snagu i raspoloženje, jedina im je mana visoka energetska vrijednost, ali jedete li ih kuhane, nećete se udebljati.

Izvor: fitness.com.hr i nezavisne.com