Važnost njege stopala - svakodnevna njega stopala!

30. studenog 2014.

Jeste li znali da čovjek u prosjeku pređe oko 185.000 km tijekom života? To je kao da gotovo 5 puta okružite svijet! Stoga nemojte zanemarivati svoja stopala, već brinite o njima kao o svakom drugom dijelu tijela.

Hodajte bosi

Istraživanja su pokazala da hodanje bez obuće, kada god je to moguće, održava mišiće stopala, omogućava kostima i ligamentima u stopalima da zauzmu prirodan položaj te održava dobro i pravilno držanje. Hodajte bosi kada god možete, naročito doma. To će kod djece potaknuti razvijanje mišića.

Ipak, ako patite od dijabetesa, budite oprezni prije nego se izujete jer svaka ozljeda (čak i ona najmanja) može predstavljati opasnost za zdravlje jer rane kod dijabetičara znatno sporije zarastu.

Čarape od prirodnih vlakana

Nosite čarape koje su napravljene od prirodnih vlakana, kao što je pamuk jer će na taj način koža stopala moći normalno oslobađati znoj, spriječit ćete razvijanje atletskog stopala i raznih tegoba. Ove čarape su znatno udobnije za kožu, stoga vrijedi uložiti malo više novca u kvalitetnije čarape.

Masaža stopala

Sve što potiče cirkulaciju je dobro, naročito masaža. Masaža stopala će potaknuti cirkulaciju u stopalima, ali će ih i opustiti. Znanstvenici su dokazali da masaža stopala djeluje odlično na sve dijelove tijela jer se u stopalima nalaze živci za brojne dijelove tijela, kao što su bubrezi, jetra i slično.

Masažu si možete priuštiti i sami. Uzmite losion za tijelo ili eterično ulje pomiješajte s kuhinjskim uljem, zauzmite udoban položaj i masirajte svoja stopala na način koji vam odgovara.

Uklanjajte tvrdu kožu

Tvrda i gruba koža na stopalima nije samo estetski problem. Naime, ona može smanjiti osjetljivost na području stopala. To može uzrokovati ozljedu, a da ni ne osjetite. Postoje razni načini da uklonite tvrdu kožu sa stopala, a najpopularniji je kamen. Dijabetičari trebaju posebnu pažnju posvetiti njezi stopala i uklanjanju tvrde kože kako bi na vrijeme osjetili ozljedu, ako do nje dođe.

Namočite stopala u toplu vodu i kamenom uklonite tvrdi dio kože. Napravite piling stopala kako biste uklonili mrtve stanice kože. Najjednostavniji recept za piling je kombinacija palente i jogurta. Nakon pilinga nanesite kremu za stopala kako biste ih hidratizirali.

Udobna obuća

Kako bi vašim stopalima bilo udobno, uložite u kvalitetnu i udobnu obuću. Zapamtite da je bolje imati kvalitetnu obuću nego skupu majicu. Odaberite obuću koja će biti podrška cijelom stopalu, uključujući i gležanj.

Izbjegavajte nošenje visokih neudobnih potpetica. Jednako dobro možete izgledati u obući s manjom potpeticom. Vaša stopala i kralježnica će vam biti zahvalni.

Njega noktiju

Prema stručnjacima, postoji poseban način na koji biste trebali rezati nokte na nogama kako biste izbjegli urastanje noktiju i bolove.

Prvo odrežite nokat palca, a turpijicom uklonite rubove koji mogu uzrokovati bol. Važno je da ne pretjerujete i da nokte odrežete tek toliko da ne prelaze rub prsta. Nokti ne rastu svima jednakom brzinom, ali istraživanja pokazuju da nokte na nogama u prosjeku treba rezati jednom mjesečno.

Dobro osušite stopala

Znoj i vlaga koji se nakupljaju među prstima mogu uzrokovati razne infekcije. Najbolji način da ih spriječite jes da stopala dobro operete, a zatim još bolje osušite.

Mažite ih kremama

Ako želite hodati bosi, htjet ćete da vaša stopala budu što ljepša. Masaža stopala je odličan izbor, naročito ako uz nju koristite hidratantnu kremu. Nakon što stopala namažete, obujte pamučne čarape koje će upiti višak ulja, a vaša stopala će ujutro biti lijepa i mekana.

Izvor: www.dijabetes.hr

Našu ponudu za njegu stopala pogledajte ovdje te program za dijabetes.