Svjetski tjedan dojenja 1.8.-7.8.2017.

1. kolovoza 2017.

Ovogodišnji tjedan dojenja obilježava se pod motom „ Podržimo dojenje zajedno“, a u  tijeku je izrada Prijedloga nacionalnog programa za zaštitu i i promicanje dojenja u RH od 2017. do 2020. godine.

Jedan od značajnih ciljeva je organizacija banke humanog mlijeka za provođenje prehrane majčinim mlijekom u Jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Na taj način osiguravamo kvalitetnije preživljavanje svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga ne mogu biti hranjena mlijekom svoje majke.

Prikupljeno mlijeko se obrađuje kako bi bilo zdravstveno ispravno. Sve je to uvršteno u Strateški plan Ministarstva zdravstva. Kako bi se sve to i ostvarilo s ciljem prikupljanja donacija, UNICEF će u Zagrebu 9. i 10. rujna organizirati humanitarnu utrku Mliječna staza. Više na http://www.businessin.hr/.

Posebno je istaknuto potrebno zalaganje u ostvarivanju slijedećih globalni ciljeva održivog
razvoja:

  • Cilj 16.: „Mir i pravda – jake institucije“

Pravo na dojenje sadržano je u mnogim okvirima i konvencijama o ljudskim pravima. Potrebno je da nacionalna zakonodavstva i politike svake države zaštite i podrže majke i malu djecu koje doje te da im se osiguraju njihova prava.

  • Cilj 17. „Održivo partnerstvo i vladavina prava“

Globalna strategija u prehrani dojenčadi i mlade djece potiče razvoj multisektorske suradnje koja se može temeljiti na različitim partnerskim potporama za poticanje razvoja kroz programe i inicijative dojenja.

Kako bi se taj cilj uspješno realizirao potrebno je uložiti određene napore u mnogim zemljama ne samo u pružanju podrške u dojenju već i u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, radnih prava, osiguravanju dobrih i adekvatnih mogućnosti u prehrani i održavanju zdravlja te očuvanju okoliša i jačanju ekonomskog razvoja svake zemlje. Više na http://hugpd.hr/http://worldbreastfeedingweek.org/