Svjetski tjedan dojenja 1.8.-7.8.2016.

31. srpnja 2016.

Svjetski tjedan dojenja obilježava se od 1.8. do 7.8.2016. i tada se potiču aktivnosti o važnosti tzv. isključivog dojenja, pod kojim se podrazumijeva da dojenče prima samo majčino mlijeko bez dodatne hrane ili pića. 

Promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja i zdravlje djece. Podrška dojenju izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava, stoga je ulaganje u dojenje najbolja investicija za sve. Više na roditelji.hr.

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. Dojenje u svakom trenutku osigurava automatsku adaptaciju potrebama djeteta i učvršćuje psihološke i afektivne učinke na majku i dijete. Više na stampar.hr.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja je dojenje kao ključni element koji nam daje mogućnosti i potiče nas na razmišljanje i vrednovanje dobrobiti koje ono donosi od samog početka života, kako da poštujemo jedni druge i brinemo se za svijet koji dijelimo. Ove godine Svjetski tjedan dojenja fokusiran je na 17 ciljeva održivog razvoja sa kojima su se vlade širom svijeta složile te se zalažu za njihovo ostvarivanje do 2030. godine. Svjetski tjedan dojenja 2016. obilježava novi početak za naš zajednički rad i upućuje nas kako možemo postići održivi razvoj kroz zaštitu, promociju i pružanje potpore u dojenju. Više pročitajte na worldbreastfeedingweek.org i hugpd.hr.