Svjetski dan srca 2015 u Orto i Medi centru

29. rujna 2015.

Formula za zdravo srce 0-3-5-140-5-3-0!

Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2015. pod sloganom "Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje". Mi s Vama želimo podijeliti formulu za zdravo srce 0-3-5-140-5-3-0!

  • 0 - 0 cigareta dnevno
  • 3 - 30min tjelovježbe dnevno
  • 5 - 5 obroka voća i povrća dnevno
  • 140 - krvni tlak ispod 140 mmHg
  • 5 - ukupni kolesterol niži 5
  • 3 - loš kolesterol (LDL) niži od 3
  • 0 - 0 tolerancija prema debljini, dijabetesu i stresu.

0-nula cigareta dnevno; nulta tolerancija prema pušenju je neophodna za zdravlje jer pušenje ugorožava pluća, kao i srce i arteriovenski sustav; smanjuje plodnost, te povećava rizik od raka, a raste svijest i o utjecaju sekundarnog pušenja na prisutne u obiteljskog, poslovnoj i javnoj sredini.

3-30 minuta tjelovježbe dnevno; svakodnevna fizička aktivnost u vidu hodanja, vožnje bicikla, trčanja i dr. poboljšat će zdravlje, umanjiti stres i pomoći održavanje optimalne tjelesne težine; aktivno bavljenje sportom može se zamijeniti korištenjem stepenica umjesto dizala, javnog prijevoza umjesto osobnog auta i sl. 

5-5 obroka voća i povrća dnevno; važnost voća i povrća postaje nam sve jasnija zbog bogatstva vitamina i minerala kojima obiluju, kao i antioksidansa o kojima tek saznajemo nove informacije; osobe koje konzumiraju redovito voće i povrće imaju nižu tjelesnu težinu, nižu vrijednost kolesterola, kao i veću otpornost prema bolestima.

140-140mmHg je granična vrijednost sistoličkog (gornjeg) krvnog tlaka; veće vrijednosti ukazuju na povećan rizik od srčanih i krvožilnih bolesti, u prvom redu srčanog i moždanog udara; povišen tlak najčešće je posljedica zakrečenih, aterosklerotskih krvnih žila uslijed nakupljanja masnoća na stijenkama.

5-5 je granična vrijednost ukupnog kolesterola u krvi; kolesterol je sastavni dio svake stanice, a najviše je prisutan u namirnicama životinjskog porijekla; neophodan je za metaboličke procese, te sintezu hormona i vitamina, ali u pretjeranim količinama potiče razvoj ateroskleroze i srčanih bolesti.

3-3 je granična vrijednost "lošeg kolesterola" (LDL), koji se u prevelikim količinama taloži na stijenkama arterija, te uz još neke druge supstance stvara aterosklerotski plak koji s vremenom može uzrokovati začepljenje krvnih žila.

0-0 tolerancija prema debljini, dijabetesu i stresu; stresan životni ritam ugrožava naše psihičko i fizičko zdravlje, te narušava osobne i socijalne kontakte; tehnike umanjenja stresa poput meditacije, molitve i muzike treba primjenjivati svakodnevno. 

Mi znamo koliko je bitno brinuti o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih te da je srce najbitniji organ svakog čovjeka. Posjetite nas još do sutra i kupite tlakomjere M2 za nadlakticu i OMRON M6 za nadlakticu s pametnom manžetom na popustu od 10%. Više o popustu pogledajte ovdje. 

Od 1900. godine, kardiovaskularne bolesti nose zastavu prvog uzroka smrtnosti u svijetu. Sedam narednih uzroka smrti među vodećima svi zajedno zastupljeni su kao i kardiovaskularne bolesti. U Europi kardiovaskularne bolesti uzrokuju 43% svih smrtnosti, što zajednicu košta 170 milijardi eura na godinu. U Hrvatskoj, stanje je slično: svaki drugi čovjek umire od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Prema izvoru www.medikus.hr, bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelome svijetu i odgovorne su za 17,3 milijuna smrti svake godine, a očekuje se da će do 2030. taj broj porasti i do 23 milijuna. Povoljna je činjenica da se većina srčanožilnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Ali i okruženje u kojem živimo ima značajan utjecaj na našu motivaciju da izaberemo zdrave životne navike. Stoga ovogodišnji Dan srca stavlja naglasak na važnost okruženja koje pogoduje zdravlju srca i omogućuje svima da odaberu način života kojim će umanjiti rizik nastanka srčanožilnih bolesti.