Što je to limfedem?

1. kolovoza 2013.

Lifedem je oticanje ruke, noge, dojke ili bilo kojeg drugog dijela tijela gdje se nakuplja neuobičajena količina tekućina u tkivu. Tekućina iz tkiva se obično drenira i limfne putove koje su smještene u blizini krvnih žila. Ta tekućina se zove limfa. Limfne žilice nose limfu do limfnih čvorova, gdje čestice poput bakterija ili drugih potencijalno opasnih se filtriraju i uništavaju.

Ovaj sistem pomaže braniti organizam od infekcije. Limfa se vraća u krv. Limfni čvorovi smješteni su po čitavom tijelu, uključujući pazuhe, prepone, trbuh, prsa i vrat. Tijekom liječenja raka dojke, limfni čvorovi mogu biti odstranjeni iz pazuha, prsnog područja kirurški ili biti oštećeni radioterapijom. To može stopirati slobodan tok limfe i može prouzročiti nakupljanje limfne tekućine koju je teško kontrolirati. Limfedem se može razviti u mjesecima čak i godinama nakon operacije raka dojke. Limfedem se obično razvija postepeno. Limfedem nije isto što i oteklina i bol u području dojke, pazuha ili ruke koja se osjeća odmah nakon operacije dojke ili pazuhe.

Znakovi, simptomi i dijagnoza

Koji su znakovi limfnog edema? 
Osjećaj težine, zategnutosti, pritiska u ruci ili dojci, oticanje ruke, dojke ili ruke, nelagoda i svrbež ruke, šake . Koža se može osjećati toplijom nego inače. Neki od ovih ranih znakova može doći i proći. Ako primjetite neki od ovih znakova ne znači da će se limfedem nužno razviti, ali početi s adekvatnim liječenjem na vrijeme može pomoći. Znakovi poput posljedica operacije ili radioterapije koji uključuju ograničen opseg pokreta, smanjenu snagu mišića, promjene u osjetu, škakljanje u ruci ili prstima ne smiju se zamijeniti simptomima limfedema.

Kako se limfedem tretira
Ne postoji lijek za limfedem, ali se može obuzdati adekvatnom njegom. Ciljevi tretmana su smanjiti i kontrolirati oticanje te poboljšati opseg pokreta u zahvaćenoj regiji. Preporučeni tretmani ovise o stadiju limfedema i popisu simptoma. Neke od metoda se još uvijek testiraju. Konzultirajte se s vašim liječnikom i fizioterapeutom koji tretmani bi za Vas bili prikladni.

Informacije o različitim načinima tretiranja limfedema slijede:

Terapijska vježba – studije su pokazale da lagana vježba može lagano smanjiti simptome limfedema ruke pomažući limfi protok kroz žile. Vaš fizioterapeut će vas uputiti u način vježbanja.

Elevacija – stručnjaci vjeruju da dizanje ruke podbočene na više jastuka može pomoći umanjiti simptome limfedema u ranijim fazama.

Kompresivni rukavi – uski elastični rukavi koji se nose na zahvaćenom području. Studije su pokazale da nošenje elastičnog kompresivnog rukava adekvatne veličine pomaže smanjiti oteklinu koja nastaje zbog limfedema. Nošenje kompresivnog rukava posebno se preporučuje nositi tijekom fizičkih aktivnosti, sporta, rada, putovanja. Poželjno je kombinirati s drugim tretmanima poput limfne drenaže. Veličinu rukava bi trabala odrediti za to stručna osoba te pokazati način apliciranja. Rukav se treba zamijeniti novim nakon što izgubi svoju elastičnost što je u prosjeku kod svakodnevnog cjelodnevnog nošenja nakon 6 mjeseci kod kvalitetnog rukava.

Više o pomagalima nakon operacije dojke pogledajte ovdje.

Više o terapiji kompresijom pogledajte ovdje.

Više o kompresivnom porgramu pogledajte ovdje.